LIIDER: Oliver Venno (sinises särgis nr 11) tõi eilses mängus 21 punkti.Foto: Tarvi Pürn (EVF)
Võrkpall
1. juuni 2015, 07:00

Eesti pääses pärast nelja-aastast pausi Euroopa meistrivõistlustele

Võrkpallimeeskonna noored sammuvad legendide jälgedes (1)

Eesti võrkpallikoondis tegi seda taas! Viimasest neljast katsest kolmel on jõutud EM-finaal­turniirile. Kui varem teenisid meile koha välja sellised legendid nagu Argo Meresaar ja Raimo Pajusalu, siis nüüd vedasid vankrit noored mehed Robert Täht, Martti Juhkami, Andri Aganits ja Rait Rikberg*.

*32aastane, ent hingelt noor ja läheb vastu oma karjääri esimesele EMile.

Kui küsida mõne võrkpallisõbra käest, mis on Eesti koondise ajaloo vingeim võit, kostub ilmselt kümnel juhul kümnest vastuseks kuue ja poole aasta tagune 3:2 triumf maailma tippu kuuluva Poola üle, millega kindlustati rahvusmeeskonnale esimest korda pilet EM-finaalturniirile.

"2008. aasta mängu Poolaga olen korduvalt uuesti vaadanud. Kuidas Meresaar seal hullu pani... Selle nägemisest tuleb alati vinge emotsioon sisse," meenutab ammust aega Täht, kes toona oli 15aastane ja kohtumist otseülekandes ei näinud.

Sellest mängust sai alguse kaunis traditsioon: Euroopa 16 parima volleriigi sekka jõudsid võrkpallurid ka 2011. aastal ja kuigi 13 osutus ebaõnnenumbriks, siis tänavu viga parandati. Oktoobris kohtutakse Itaalias ja Bulgaarias toimuval finaalturniiril Torino alagrupis võõrustajate, Prantsusmaa ja Horvaatiaga.

Sangarlikud rootslased

Viimase valiksarjatakistusena ületati eile võõrsil Rootsi koondis. Vaid nädal varem olid ülemerenaabrid Tondiraba hallis korraldanud sellise etenduse, et vaid ehteestlaslik jonnakus, millega tähtsad pallid geimi lõppudes kaitses üles toodi, tõi meie meeskonnale 3:1 võidu. Rootsi pallurite sõnum eestlastele oli ilmne: te võite olla küll favoriidid, ent võitluseta me alla ei vannu.

Ja müts maha rootslaste ees, nad andsid väikeses Halmstadi linnakeses endast parima. Ligikaudu 2500 pealtvaataja ees selg vastu seina olnud võõrustajad alustasid kohtumist väledusega, mis eestlasi taas üllatas. Nii nagu esimeses mängus, ei lugenud meie eesliinimehed kuidagi läbi Rootsi sidemängija Dardan Lushtaku sööduplaane ja tihti said vastased rünnata kui mitte tühjalt võrgult, siis ühemehebloki vastu.

Ent kui Tallinnas peetud matšis piisas sellest avageimi võiduks, siis eile tegid meie kaitsjad uskumatut tööd. Libero Rikberg, kaptenist sidemängija Kert Toobal ja nurgaründaja Keith Pupart näitasid palli järgi sukeldudes üles sellist reaktsioonikiirust, et kergejõustikuvõistlustel oleks neile ilmselt valestart vilistatud.

Ja tagasi üles toodud pallid ka realiseeriti: meeskonna liider Oliver Venno tõi mängus lõpuks 21 punkti (peatreener Gheorghe Cretu tahtis kangesti kiita tervet meeskonda, ent pärast väikest moosimist oli ta nõus diagonaalründaja kohta märkima: "Suurepärane!") ja talle sekundeeris nurgaründaja Täht, kes esimest korda mahtus koondises algrivistusse.

"See tuli mulle üllatusena, et alustan. Sain seda teada alles garderoobis. Mõtlesin siis, et ahah, saan nüüd oma võimaluse," sõnas Juhkami asemel algkuuikusse mahtunud Täht, kelle arvele jäi lõpuks 10 punkti, sealjuures neist kõige olulisem – pärast ülinärvilist 28:26 võidetud avageimi oli teises seis 24:22 ja pall käis järjest üle võrgu.

Kogemuste ja nooruse segu

Lõpuks oli see Tähe hanitus, mis tõi Eestile 25:22 geimivõidu ja pääsme EMile. "Mängida oli väga lahe ja pärast viimast punkti oli emotsioon meeletu. Minu jaoks on see ikka ülikõva saavutus!"

Tähtsusetu viimase geimi võitsid meie mehed juba 25:9, aga nagu Täht ütles: "See oli juba laiba mõnitamine."

Otsustavates mängudes algkoosseisukohti vahetanud Täht ja Juhkami lähevad EMile esimest korda. Sama saab öelda ka temporündaja Andri Aganitsa ja eile hiilanud Rikbergi kohta, keda hoidsid varasematest suurturniiridest eemal liberovennad Esnad.

Juba varasema EM-koge­musega on põhikoosseisust Toobal, Pupart, Venno ja Ardo Kreek. "Meil on kogenud mängijate ja noorte esiletõusjate segu ja minu jaoks isiklikult on väga tähtis, et sellise meeskonnaga suurturniirile jõudsime," rääkis peatreener Cretu. "Ma olen seal minu teada ainus rumeenlane," lisas ta naerdes.

Cretu hinnangul näitab neljast katsest kolmel finaalturniirile jõudmine, et Eesti pole enam väike võrkpallimaa. "Iga aasta lähevad mehed Eesti liigast välismaale ja naasevad kogemustega, mida saab koondises rakendada. (Eelmisel kahel EMil – toim) oli teil suurepärane mängijatepõlvkond. Nüüd saavad noored mehed nende jälgedes astuda," loodab Cretu üle teha senise parima tulemuse, nelja aasta taguse 12. koha.

Kas suudame suuri üllatada?

Selleks tuleb oktoobrikuisel turniiril kindlasti alagrupist edasi pääseda. Eesti loositi ühte gruppi Itaalia (mäng peetakse Torinos 9. oktoobril), Prantsusmaa (10.) ja Horvaatiaga (11., kõik mängud algavad Eesti aja järgi 19.00).

Play-offi pääsevad alagrupi kolm parimat, sealhulgas esikoht on automaatselt kaheksa parema seas, teine ja kolmas peavad madistama Busto Arsizios mängiva D-grupi vastavalt kolmanda või teisega.

13. oktoobril võiks Eestit ees oodata seega kohtumine kas Serbia, Slovakkia, Venemaa, või Soomega.

Aga et üldse sellele mängule jõuda, tuleb esmalt alistada Horvaatia. Iga järgmine skalp oleks juba kõva saavutus. "Ma arvan, et Itaalia on tasemelt selline keskmik, keda võime üllatada," seab Venno igatahes juba sügiseks kõrgeid sihte.

EMi alagrupid

Eile õhtul said lõpuks selgeks kõik oktoobrikuisel EMil osalevad meeskonnad.

A-grupp: Bulgaaria, Tšehhi, Saksamaa, Holland.

B-grupp: Itaalia, Prantsusmaa, Horvaatia, Eesti.

C-grupp: Poola, Belgia, Valgevene, Sloveenia.

D-grupp: Serbia, Venemaa, Soome, Slovakkia.