Eesti neljasüstamehed Kaspar Sula, Kristjan Oras, Kaarel Alupere ja Tarmo Tootsi sõiduhoos.Foto: EESTI AERUTAMISFÖDERATSIOON
Spordivaria
1. juuni 2015, 07:00

Eesti aerutajad on kerkimas olümpiatasemele

Eesti neli paremat aerutajat on kokku istunud ühte süsta ja püüavad teha teoks olümpia-unistust. Viimaste MK-etappide tulemuste põhjal on mehed konkurentsis ja ülesande täitmine näib täiesti reaalne – laupäeval saadi Taanis 6., nädal varem Saksamaal 11. koht.

Seejuures võitlesid Kaspar Sula, Kristjan Oras, Kaarel Alupere ja Tarmo Tootsi Kopenhaagenis tugeva küljelt puhuva vastutuulega, mis pikendas 1000 m distantsi läbimise aega rohkem kui veerand minuti võrra ja mõjus halvasti just suhteliselt kergetele eestlastele.

"Et mina istun kõige ees, sain külmas tuules ikka kõvasti kannatada. Hea et lõpuks ikka aer käes püsis, sest lihased olid täiesti tuimad," rääkis Sula üleelamistest. "Lõpuks ometi saime hea stardi ja püsisime kõrvalarajal sõitnud austraallastega 600 meetrini võrdselt, aga nende lõpp oli võimas." Oras lisas: "Küljelt puhuv tuul oli meie jaoks väga hull, meie paadil on teistega võrreldes massi vähem ja mina küll ei suutnud ennast lõpus korralikult rakendada."

Aerutamisliidu pressiesindaja Are Eller märkis, et üle-eelmisel nädalal oli Duisburgis kohal praktiliselt maailma paremik ning seal B-finaalis saadud teine koht lisab samuti optimismi. Nimelt jagatakse neljasüsta kõik olümpiakohad välja paari kuu pärast Milanos peetaval MMil ning sealt kvalifitseeruvad Riosse A-finalistid ja B-finaali võitja. Vähe veetunde saanud eestlastel on koostöö arvelt kõvasti juurde panna.

"Meie aeg on veel ees, sest tulime ju praktiliselt suusarajalt ja aerutanud oleme veel vähe. Kuues koht andis ikka väga kõva motivatsiooni. Põhiline on hea start, distantsil kõrge tempo hoidmine ja võimas lõpp – see toob edu," võttis kogenud Tootsi järgmiste kuude ülesanded kokku.