VÕRGUTAV VÕÕRAS: 65aastasest olümpiasangarist Bruce Jennerist on saanud veetlev daam.Foto: Reuters / Scanpix
Inimesed
3. juuni 2015, 07:00

VAU, MILLINE PÜSS KAUNITAR! Mehest naiseks saanud Bruce Jenner: kutsuge mind Caitlyniks! (22)

Pikad brünetid kiharad, korsetist kummuv büst ja ahvatlev poos – Vanity Fairi kaanepildil, et ta on naine mis naine. "Kutsuge mind Caitlyniks," ütleb omaaegne kümnevõistluse olümpiavõitja, kes nüüd, 65aastasena, saab lõpuks ometi oma tõelise mina valla päästa.

Bravuursemalt ja glamuursemalt kui Bruce Jenner pole vist võimalik soovahetuse tulemusi demonstreerida. Järgmisel nädalal ilmuva klantsajakirja Vanity Fairi esmaspäevane reklaam ajas kogu maailma elevile. Elegantsed fotod, kus Kadrioru staadionilgi võistelnud 65aastane spordisangar poseerib kord napis pesus, kord peenes õhtukleidis, klõpsis staarpiltnik Annie Leibovitz. Kim Kardashiani kasuisana tuntud Jenner näitab end esimest korda naisena. Ja esimest korda avaldab ta oma uue nime – Caitlyn. Ehkki see iiri naisenimi pole tulnud kreekakeelsest omadussõnast "katharos" ("puhas"), vaid on Catherine’i variatsioon, armastatakse seda ikkagi puhtusega seostada. "See on nimi, mis Bruce’ile ikka ja alati meeldis, kui ta oma elu sellele [naiselikule] poolele mõtles," kinnitab ajakirja People allikas.

"Kui lamaksin surivoodil ja oleksin seda saladust enda sees hoidnud, ilma et oleksin midagi ette võtnud, lamaksin seal ja ütleksin: "Sa oled kogu elu raisku lasknud," seletab Jenner Vanity Fairi reklaamvideos.

Ehkki transseksuaalide kogukond peab Bruce’i oma iidoliks, kinnitab ta, et ei jaga oma lugu mitte kuulsuse- ja poolehoiuhimust. "Küsimus on su enda elus. Bruce pidi alati valetama," räägib Caitlyn oma meesminast juba kolmandas isikus.

"Tal oli iga päev hommikust õhtuni üks saladus. Caitlynil pole saladusi. Niipea kui Vanity Fair ilmub, olen ma vaba."

Kandis poisina oma õdede kleite

Bruce’i aina naiselikumad näojooned, soeng ja maniküür olid teravsilmade pilku köitnud juba päris mitu aastat. Kuid alles tänavu aprillis pihtis spordiheeros intervjuus teletäht Diane Sawyerile: "Olen naine".

Naiseriideid on ta salaja kandnud poisist peale. Aastate jooksul lasi Bruce oma nägu naiselikumaks kohendada ning võttis 1980. aastate lõpus naissuguhormoon östrogeeni, kuid jättis selle siis pooleli, armudes oma tulevasse naisesse Kris Kardashiani. Nüüd on Bruce jälle poolteist aastat hormoonravil olnud.

Muundumine mehest naiseks pole läinud libedalt. 15. märtsil opereeriti Bruce’i nägu. Kümme tundi kestnud lõikuse järel tabas teda paanikahoog. "Mida ma nüüd tegin? Mida ma nüüd endaga tegin?!" oli Bruce vapustatud.

Ta oli nii segaduses, et helistas Los Angelese sookeskuse nõustajale, kes tõttas tema koju. Nõustaja kinnitas, et selline reaktsioon on loomulik ning seda võivad süvendada valuvaigistid. Kahetsus on inimlik ja ajutine, trööstis spetsialist Bruce’i. Nüüd on Caitlyn oma välimusega harjuda jõudnud. Kauni näo ja rindadega naisel on mehe suguelundid siiski alles.

1976. aasta Montreali olümpiamängude kullamees Bruce oli aastakümneid naistelemmik ja seltskonnakuulsus, kes pärast sportlaskarjääri lõppu saavutas edu näitleja ja rallisõitjana. Tal on seljataga kolm abielu. Esimene liit Chrystie Crownoveriga kestis 1972–1981. Neil on poeg Burt ja tütar Cassandra ehk Casey. Nii kui lahutus jõustus, abiellus Bruce näitlejanna Linda Thompsoniga. Kahe ühise pojaga paari abieluõnne jagus viieks aastaks. 1991. aastal abiellus Bruce vaid viis kuud kestnud kuramaaži järel advokaat Robert Kardashiani eksnaise Kris Kardashianiga.

88aastane ema: "Ta on imekaunis!"

Kris, kellel olid varasemast tütred Kim, Kourtney, Khloé ja poeg Rob, sünnitas Bruce’ile veel kaks tütart. Suur pere sai maailmakuulsaks 2007. aastal alanud tõsieluseriaaliga "Keeping Up with the Kardashians". 2013. aasta oktoobris teatasid Kris ja Bruce abielu purunemisest, ehkki olid selleks ajaks juba aasta lahus olnud. Lahutus jõustus tänavu märtsis.

Bruce’i radikaalne muundumine on nõudnud harjumist ka tema lähedastelt. Jenner rääkis Vanity Fairile, et üleminekuperioodil pidas ta sõpradega veinipidusid, kus oma plaanidest rääkis. Ühel õhtul tutvustas ta oma uut mina ka tütar Cassandrale. "Kartsin, et ma ei ütle õigeid sõnu või ei käitu õigesti või tundun pinges," meenutas Cassandra Vanity Fairile oma tundeid.

Ent kui ta mõistis, et isa on viimaks eluga rahul, rahunes ka tema. "Rääkisime pikemalt, kui me eales rääkinud oleme. Saime olla nagu tüdrukud isekeskis."

Bruce’i 88aastane ema Esther jääb teda kutsuma nimega, mille ta koos abikaasaga pojale välja valis. Kuid Esther kinnitas Access Hollywoodile, et tal pole oma lapsele midagi ette heita. "Kindlasti on mul raske selle muutusega harjuda, aga olen tema pärast õnnelik."

Mida eakas ema Caitlyni välimusest arvab? "Ta on imekaunis!"