ÄGE: Curlinguliit korraldas Tondiraba jäähallis edukalt juunioride MMi, lisaks jõudsid sportlased tiitlivõistlustel kolmel korral kaheksa parema sekka. Kas curling väärib EOK rahapajast enamat? Foto: Laura Oks
Talisport
3. juuni 2015, 07:00

Curling tegi talialadest parimad tulemused, aga EOK toetus on ümmargune null*. Miks? (10)

Curling ehk jääkeegel jõudis Eestisse käesoleva sajandi alguses ning on viimaste aastatega mänginud end jõuliselt pildile. Lõppenud hooajal saavutati MMidel üks 5. ja üks 8. ning EMidel üks 8. koht. Mida on teistel olümpiakavva kuuluvatel talialadel vastu panna?

Neid arve vaadates pole vaja imestada, kui 2018. aastal Lõuna-Koreas peetaval järgmisel tali­olümpial saavutab eestlastest parima koha just mõni curlinguvõistkond. Esmalt on vaja olümpiale pääseda, kui aga pääsetakse, tähendab see aga auto­maalselt mängudel kas 10 või 16 parema sekka kuulumist. Ja kui võrdluseks meenutame, milline oli Eesti sportlaste parim koht mullu Sotši mängudel? Khmm, 24., kes on jõudnud unustada. Tõsi, tänavu jõuti suusatamise ja laskesuusatamise MMil ka teise kümnesse, lisaks on meil olemas vigursuusataja Kelly Sildaru.

Olemas ka tublid noored-juuniorid

Niisiis, potentsiaalselt võib olla tegemist Eesti edukaima alaga Pyeongchangis. Praktikas on aga EOK-lt laekuv täiskasvanute olümpiatoetus 0 eurot. Olukorra muudab paradoksaalseks asjaolu, et varem saadi toetust, kuid mullusest enam mitte. Hoolimata sellest, et tulemused on üha paranenud.

"Curlinguliidu eksisteerimise päris esimestel aastatel ei saanud me samuti midagi. See on ka mõistetav, pidime end esmalt tõestama. Nüüd, arvan, oleme nii sportlaste näol kui ka organisatsioonina üht-teist tõestanud ja vääriksime vähemalt varasema toetusmahu säilimist," ütleb curlinguliidu president Fred Randver.

Ehkki pidev harrastajaskond pole ülemäära suur, on Eestis kasvanud välja mitme vanuseklassi tipptegijad. Naiskond kuulub teist aastat EMi A-divisjoni ja sai 8. koha, MMile pääsemisest lahutas ainult üks mäng.

Alt tulevad peale juuniorid, piigad said märtsi alguses peetud kodusel omavanuste MMil samuti 8. koha ja teenisid sellega ka riigile pääsme noorte olümpiamängudele. Ning hooaeg lõppes eriti hästi, kui Maile Mölder ja Erkki Lill jõudsid segapaaride MMil veerandfinaali ning pälvisid 5. koha.

Mis segab EOKd curlingut toetamast? Olümpiakomitee peasekretäri Siim Suklese sõnul tehti kaks aastat tagasi toetatavate alade nimekirjas puhastus, et rahastada jõulisemalt sportlasi, kes reaalselt kandideerivad mängudele pääsemisele. Ning Rio lähenedes on suurem rõhk mõistagi suvealadel.

Sõna "tulemus" mõistetakse erinevalt

"Niipea, kui curling tulemust näitab, saavad nad nimekirja tagasi," kinnitas Sukles, ja märkis, et selle teemaga on paremini kursis olümpiakomitee saavutusspordi juht Martti Raju.

Mis siis on see "tulemus", mida curling kui ala näitama peaks? Randver märkis, et 2012. aasta detsembris palus EOK toonase peasekretäri Toomas Tõnise saadetud kirja kaudu alaliitudelt teada saada näiteks, millised on nende kolm olulisemat eesmärki aastatel 2013-2016.

"Curlinguliit nimetas nendeks meeste või naiste pääsu EMi A-gruppi, uute curlinguradade tekke ja töö juunioridega, pannes järjepidevalt välja võistkonnad MM-valikturniiridele," loetles Randver. "Oleme kõik need eesmärgid täitnud. Lisaks panime juunioride MMi korraldamisega ka organisatsiooni proovile. Et rahvusvaheline alaliit meiega rahule jäi, näitab asjaolu, et juba räägitakse 2018. aasta täiskasvanute EMi Tallinnas korraldamisest."

Randveri sõnul olnud omal ajal juttu, et pääsege EMi A-gruppi, siis jätkame toetamist. Sinna jõutigi, kuid toetus kadus.

"EMi A-grupp pole kriteeriumiks olnud," vahendab Raju EOK seisukohta. "Istusime curlinguliiduga maha ja leppisime kokku, et naiskond peab EOK toetuse peale saamiseks pääsema võistlusele, kus jagatakse olümpiamängude kvalifikatsioonipunkte. Ehk MMile, kuhu ei saadud. Niipea, kui hakatakse olümpiakvalifikatsiooni punkte teenima, muutub olukord kohe. MMist jäi puudu küll ainult üks mäng, kuid täna nende punktide kogumisest rääkida ei saa."

Küll rõhutab Raju, et EOK toetab jätkuvalt noorteolümpiale koha taganud võistkonda. "Ma pole curlinguliidule öelnud, et ärge nelja järgmise aasta jooksul meie maja uksest sisse astuge," muigab ta. "Oleme kõigil aladel tõmmanud toetuse sõltuvusse konkreetsetest nimedest. Praegu käib kõigil suvealadel Rio de Janeiro mängude kvalifikatsioon. Aasta lõpus võib juba mõnelgi alal kõik selge olla ja siis vaatame toetusesaajate nimekirja jälle üle."

Segapaar – Eesti parim võimalus?

Kui Eesti klassikalised, nelja sportlasega curlinguvõistkonnad pole MM-pääset veel lunastanud, siis hoopis huvitava võimaluse võib pakkuda segapaarismäng. Elukaaslased Maile Mölder ja Erkki Lill noppisid kevadel Sotšis peetud MMil 5. koha ja asuvad maailma edetabelis 14. positsioonil. Mis aga tähtsam – sel kuul peaks ROK otsustama, kas lülitada curlingu segapaarid juba Pyeongchangi kavva – sel juhul saaks seal osaleda 16 edukamat riiki.

"Kui olümpiamängude võistlusprogrammis tehakse Eestile soodne muudatus, reageerime kohe. Siis on hoopis teine olukord ja vaatame, mis saab edasi," kommenteeris EOK spordidirektor Martti Raju sündmuste arengut segapaarismängule rohelise tule andmise korral. Muide, tolle ala MMi väisas ROKi president Thomas Bach isiklikult.

* Täpsemalt: toetus täiskasvanutele.