Jalgpall
4. juuni 2015, 07:00

Venemaa peateema: kas MM jääb neile alles? (1)

Venemaa jalgpallimeedia arutab pärast Sepp Blatteri tagasiastumisteadet mõistagi kõige rohkem selle üle, kas 2018. aasta MM jääb neile ikkagi alles või mitte. FIFA juhi enda teemal andis kõige huvitavamaid vastuseid tolle hea sõber, juba NSV Liidu aegne jalgpallijuht ja praegune Venemaa vutiliidu aupresident Vjatšeslav Koloskov.

Aga alustame 2018. aasta MMist. Kõige ülevaatlikumalt esitas Venemaal tekkinud meeleolusid ajalehe Sport-Ekspress ajakirjanik Igor Rabiner. "Karauul! Nüüd võetakse MM Venemaalt kindlalt ära!" vahendas ta peaaegu kõigi tol hetkel toimetuses viibinud inimeste esmast reaktsiooni. Ta aga lisas kohe, et nõnda arvati ainult esimesel hetkel. Seejärel asendusid emotsioonid loogikaga ning ta tõi välja mitu punkti, miks jääb suurvõistlus Venemaa korraldada.

1) Järgmine FIFA president selgub alles talvel, pärast seda jääb MMini aga ainult kaks ja pool aastat. Liiga vähe, et jõuaks sadu lepinguid sõlmida ja neid ka täita.

2) Juba 25. juulil loositakse Peterburis MM-valiksarja – kus Venemaa ei mängi – alagrupid. Kui Venemaalt otsustataks MM ära võtta, tähendaks see valikturniiri osas paraja kaose tekkimist.

3) Tõenäolisim Blatteri järglane on nüüd UEFA president Michel Platini, kes on FIFA-poolne 2018. aasta MMi korralduskomitee esimees, nimetab Venemaa spordiministrit Vitali Mutkod oma sõbraks ja on öelnud selgelt, et ei tema ega UEFA poolda Venemaal peetava MMi boikoteerimist.

Venemaa jalgpallitegelastest tunneb Blatterit kõige paremini ilmselt tollest viis aastat noorem Vjatšeslav Koloskov. Sport-Ekspress meenutas aastakümnetetagust seika, kui Blatteri ja toona UEFAd juhtinud rootslase Lennart Johanssoni läbisaamine polnud just parim. Mehed olid Venemaal mingit küsimust arutamas. Koloskov pani nende ette lauale viinapudeli, ütles, et enne te siit toast välja ei tule, kui olete kokku leppinud, ja lahkus. Suured jalgpallijuhid jõudsid kokkuleppele…

"Siin on pehmelt öeldes mingi konks sees," rääkis Koloskov Blatteri tagasiastumise kohta ajalehele Sovetski Sport. "Jutt, et kõik ei toetanud teda, on lihtsalt ettekäändeks. Ta teadis seda suurepäraselt juba enne valimisi! Aga kandideeris ja võitis. Meil, kes teda toetasid, polnud kahtlusi, et ta jätkab neli aastat. Ent läheb kolm päeva mööda ning inimene ütleb, et mõtles ümber ja lahkub, sest teda ei toetatud piisavalt. Ma ei usu seda. Nägin teda enne FIFA kongressi, kongressi ajal… Ma ei saa millestki aru."