Sellele pildile on Tõnu Endrekson (vasakul) ja Kaspar Taimsoo jäänud kahekesi. Kas eksperiment – nemad koos kahepaadis – kannab vilja? Foto: Teet Malsroos
Sõudmine
4. juuni 2015, 07:00

Tõnu Endrekson: neljapaadi tehnika oli mulle võõras, kahepaadis pole hullu

Eesti sõudjate hooaja alguse tulemused on olnud loodetust tagasihoidlikumad ning ajurünnaku tagajärjel võeti eile vastu radikaalne otsus: proovitakse, mida võivad tuua kahepaadid koosseisus Tõnu Endrekson-Kaspar Taimsoo, Allar Raja-Andrei Jämsä ja Sten-Erik Anderson-Kaur Kuslap.

Teatavasti alustati hooaega ühe kahe- ja ühe neljapaadiga, kuid neid seni liikuma ei saadud. "Kui majast välja astud, on puu taga olnud juba aastaid sosistajaid, et see võiks olla unelmate paatkond. Teeme siis rahva soovil ära," naeris sõudekoondise peatreener Matti Killing koosluse Endrekson-Taimsoo kohta.

Tõsi, katsetamiseks pole just palju aega ning Killing loodab selguse majja saada juba nädala lõpuks – kas moodustadagi unelmate kahene või viia mehed neljapaati tagasi. Või kerkib hoopis mõni muu kooslus esile. "Teised mehed harjutavad ka praegu kahestel, siis näeb kohe, kuidas iga paar teiste taustal välja paistab," rääkis Killing.

Endreksoni teada tuli kaheste proovimise initsiatiiv alaliidu juhatuselt, mida sportlased asjast arvasid? Lõid kulpi, võtsid eile hommikul väiksema paadi ja läksid vee peale? "Põhimõtteliselt jah," muheles seltskonna kogenuim mees, Pekingi olümpial koos legendi Jüri Jaansoniga hõbemedali võitnud, nädala pärast 36aastaseks saav Endrekson.

"Praegu ju paadid ei liikunud," nentis tänavu uuesti neljasega liitunud mees nukralt. "Minule oli neljapaadi tehnika võõras, nad hakkasid pärast Londoni olümpiat töötama teistsuguse tehnika kallal. Kahepaadis pole hullu, seal istub Kaspar endiselt ees ja minu asi on tema rütmis töötada, kuid kaht meest enam selja taga ei ole – neljases ongi seetõttu tunnetust raskem saavutada."

Endreksoni sõnul pole praegu küsimus ainult paatide libisemises, vaid ka füüsis on vajalikust nadim. "Oleme väga palju keskendunud koostöö leidmisele, kuid see töö tuli teha millegi arvelt ja füüsilisest võimsusest jääb puudu. Nüüd aitamegi omakorda ka seda järele, sest jätame ühe MK-etapi vahele."

Kas kaks sihti – füüsise parandamine ja loetud päevadega selgitamine, kas mõni kahepaat liikuma hakkab – teineteist ei välista? "Öeldakse, et kui paat hakkab liikuma, hakkab see kohe liikuma," muigas Endrekson.

"Tegelikult võtab ikka rohkem aega, 2005 ja 2006 saime oma neljased kolme nädalaga liikuma. Eks näis. Mul pole vahet, kas sõita kahe- või neljapaadis, kui koostöö kätte saab ja paat lendama hakkab. Aga selleks tuleb teha tõsist tööd. Usun küll, et meis on praegustest tulemustest rohkem sees."

Sõudjate järgmine tähtis võistlus on juuli keskel Luzernis peetav MK-sarja kolmas, viimane etapp. Sügisel Prantsusmaal peetaval MMil jagatakse välja enamik olümpiapiletitest.