KOLM PEAD: Grit Šadeiko ning treenerid Anne Mägi ja Toomas Merila. Foto: Mati Hiis
Kergejõustik
4. juuni 2015, 07:00

Grit Šadeiko: hirmus tahtmine on hästi seitsmevõistlust teha! (3)

Eesti seitsmevõistluse rekordiomanik Grit Šadeiko näitas eile Tallinnas heitjate seeriavõistluse etapil ja riigi teatejooksude meistrivõistlusel head treenitust, mis annab lootust, et ta sooritab lemmikalal arenguhüppe.

Šadeiko osales kehva ilma kiuste – vahepeal sadas Kadrioru staadionil tugevat vihma ja tormituul ähvardas metallist lipuvardad kõveraks väänata – kolmel alal. Odaviskes sai ta kirja 47.50 ja kuulitõukes 12.35, 4 x 100 m jooksus aitas Tartu ülikooli spordiklubil võita (46,07). Odaviskes hakkab Šadeiko jõudma parimate päevade tasemele. "Täna olid rasked olud," lausus Anne Mägi õpilane. "Kui ma ka nendes tingimustes keskmise tulemuse ära viskasin, siis on seis hea."

Mõõn on ületatud

Hooaega oli Šadeiko alustanud 48.90ga. "Pärast seda kirjutas Maicel Uibo (USAs õppiv Eesti parim kümnevõistleja – toim) mulle: hea tulemus, aga isiklikul rekordil on juba habe küljes, see tuleb ületada!" rääkis Šadeiko naerdes.

25aastase sportlase tippmark 50.04 pärineb 2008. aastast. "Siis olin veel juunioride klassis, natuke piinlik juba," arutles Šadeiko. "Aga kui võrrelda eelmise aastaga, siis on neli meetrit juurde tulnud. Ja kui natuke tehnikat parandada, siis peaksin veel kaugemale viskama."

Kuulitõukes ei pidanud Šadeiko osalema, kuid ühtäkki otsustas ta küsida, kas võib kaasa lüüa. "Vahetasin kiirelt jalanõud ja hakkasin võistlema, ei saanud ühtegi proovikatset teha," märkis ta.

Sestap ei tasu imestada, et ­Šadeiko ei suutnud tõukeringis kohaneda. "Täna ei saanud üldse pihta. See pole isegi rahuldav trennitulemus. Laagris tõukasin kogu aeg 12 meetri lõppu ja headel päevadel ka üle 13 meetri. Võib-olla tekib võistluse eel väike kramp ja kõik ei tule õigesti välja."

4 x 100 meetris liikus ­Šadeiko muljetavaldava kiirusega. Heale jooksuvormile viitas ka tema avastart Espoos, kus tõkkesprindis tuli võit ajaga 13,57. "Soomes oli ainult üheksa kraadi sooja ja tuul keerutas," nendib ta. "Mu jooks oli tegelikult rabe, ise ka imestasin, et aeg oli selline."

Espoos võidutses Šadeiko ka kaugushüppes – 6.25. "Ka kaugushüppe ajal olid väga keerulised tingimused, kord puhus tuul tagant neli meetrit sekundis, siis meeter, hoojooksu oli raske sättida." Samas avaldab Šadeiko, et paar napilt üleastutud hüpet olid pikad. "Kaks ala – odavise ja kaugushüpe –, kus mul oli eelmisel aastal mõõn, on nüüd jälle tagasi," rääkis ta eile rahulolevalt.

Šadeiko otsustas hooaja alguses üksikaladega enesekindlust koguda, ehkki tal oli võimalik startida möödunud nädalavahetusel mainekal Götzise mitmevõistlusel. "Putitame keskmise taseme kõrgemale, et oleks hea tuju seitsmevõistlust tegema minna."

Pühapäeval läheb Soome võistlema

Suure tõenäosusega stardib ­Šadeiko põhialal kuu aja pärast, kui toimub Euroopa superliiga. "Üks variant on Kladno seitsmevõistlus, kuid kohe pärast seda tuleb üksikalade võistkondlik EM, kus mul on küllalt suur koormus," mõtiskles ta.

Eeloleval pühapäeval osaleb Šadeiko Soomes tõkkesprindis, kaugushüppe kohal on esialgu küsimärk. Parema meelega hüppaks ta kaugust 9. juunil Tartus Gustav Sule memoriaalil.

Kõige olulisem, et välihooajaks sai Šadeiko valmistuda korralikult. Veebruari lõpus vigastas ta tõkkejooksu soojendusel reie tagakülge, kuid juba kahe nädala pärast oli võimalik kergelt sörkida. "Mul tuvastati reies kahe sentimeetri pikkune rebend," lausub Šadeiko. "Ütlesin kohe, et see tuleb korralikult ära ravida, ma ei hakka riskima, muidu võib vigastus suvel korduda."

Õige otsus! Nüüd on ­Šadeiko heas seisus. Ja kui kõik sujub plaanide kohaselt, parandab ta suvel oma nimele kuuluvat Eesti rekordit 6221 punkti, mis sündis kaks aastat tagasi. "Hirmus tahtmine on hästi seitsme­võistlust teha!" kinnitab ta. "Zürichist (mulluselt EMilt – toim) jäi jälle halb tunne sisse."

Heitjate seeriavõistlus

Mehed

ketas: 1. Märt Israel 58.40,

oda: Magnus Kirt 74.40,

kuul: 1. Kristo Galeta 17.75,

vasar: 1. Genro Paas 62.11.

Naised

vasar: Kati Ojaloo 62.48,

kuul: Anu Teesaar 16.01,

oda: 1. Helina Karvak 48.75,

ketas: 1. Teesaar 49.76.