Foto: AFP
Jalgrattasport
5. juuni 2015, 07:00

Pisitütre isa Tanel Kangert: alles õpin uues rollis

Astana profiklubi jalgrattur Tanel Kangert teab oma rolli maanteel, kuid nüüd on vaja omandada uusi oskusi. Selliseid, mida tema sõnul raamatust ei õpi.

Itaalia velotuuri 13. kohaga lõpetanud Kangerti perre sündis tütar. "Ta on tubli ja läheb hästi," sõnab värske isa. "Mina olen selline, et alles harjun. Õpin enda jaoks uut asja."

Varasemast rohkem pidurit ei vajuta

Mitmeid sportlasi on järelkasv mõjutanud, kuid Kangerti kartus, et ta laskumistel pidureid rohkem vajutama hakkab, tõele õnneks ei vastanud. "Võidusõitjana kartsin, et pigem annan laskumistel ja ohuolukordades pidurit," tunnistab ta. "Aga ma ei tunne küll, et midagi oleks muutunud. Ma ei mõtle võidusõitudel elulistele asjadele rohkem kui varem. Pere tuleb ikka pähe, aga kogu aeg nendele ei mõtle, sest olen ikka võidusõidule keskendunud."

Giro d’Italial abimehe rollis olnud Kangert kogu tuuri vältel endast kõike välja ei pannud. "Viimasel nädalal polnud midagi enam punnitada, aga iga päev lõpetasin maksimumpingutusega. Teisel nädalal lasin jala sirgu, et end päästa. Oleks saanud hulgi minuteid kiiremini, aga see polnud eesmärk."

Kaks Kangerti tiimikaaslast, Fabio Aru ja Mikel Landa, lõpetasid velotuuri esikolmikus ning vandusid alla vaid Alberto Contadorile (Tinkoff-Saxo). Eestlane paistis kogu maailmale silma velotuuri eelviimasel etapil, mil lasi hispaanlasel viisakalt üksi lõpetada, et Contador jääks võidukalt pildile. Sellega loobus ta ka etapi kuuenda koha eest võitlemast ning pälvis aumeheliku käitumisega jalgrattamaailma heakskiidu. "See ei olnud kellegi korraldus ega reegel, aga lihtsalt ei tundunud inimlik. Ta oli juba siis tuurivõidu kindlustanud ja ma ei tahtnud tema finišipilti rikkuda," jääb ta tagasihoidlikuks.

Sellest aastast sõidab Astanas lisaks Kangertile ka Rein Taaramäe. Koos on võisteldud vaid Liege-Bastogne-Liege tuntud ühepäevasõidul. "Programm on olnud [meil] siiamaani väga erinev. Eesmärgid on erinevad ja tema oli hooaja alguses superhoos. Ma tegin esimesed sõidud märtsis ja polnud siis kaugeltki tasemel," sõnab Kangert.

Kaks eestlast ühes klubis

Tiimi kohta jätkub eestlasel vaid kiidusõnu ning kaasmaalase toetusest vajaka ei jäänud. "Ma arvan, et meil on ühtlane tiim ja [Itaalias] kellestki puudust ei tundnud, sest kõik olid heas hoos. Võib-olla Rein tundis Girost puudust, aga Giro teda taga ei nuta."

Järgmisena ootab Kangertit ees Itaalia mägede laager. Hetkel on veel lahtine, kas sinna minnakse 15. või 18. juunil ning võib juhtuda, et Eesti meistrivõistlustel ta starti ei jõua. "See on natuke küsimärk. Tahaks startida, aga ma ei tea, millal saan. Kui, siis ainult grupisõidus."

Kangert püüab Nibalit uuesti Touri võiduni aidata

Kui Girol rügasid teised Astana ratturid tööd Fabio Aru kasuks, siis suve tähtsaimal võidusõidul, Tour de France’il aitab Tanel Kangert ja Co teist itaallast Vincenzo Nibalit, kel kaitsta mullune esikoht.

Nibali harjutas kahe nädala jooksul koos üheksa meeskonnakaaslase, sealhulgas Rein Taaramäega, Tenerifel ja luges laagri kordaläinuks, teatas spordipartner.ee. Ta kärpis seal kehakaalust ühe kilo ja tahab enne Touri teise lisaks maha võtta.

Nibali kavas olid Tenerifel tugevad mäe­treeningud, piire ületati vaid pisut. Kokku läbis ta sel Kanaari saarel peetud laagri ajal 28 000 tõusumeetrit.

Itaalia meedia käis välja, et Touril kuuluvad Astana meeskonda kindlasti ka Jakob Fuglsang, Lars Boom, Alessandro Vanotti, Andri Grivko ja Taaramäe. Giro teise koha mees Fabio Aru keskendub ilmselt Vueltale.

Taaramäega toimus viimastel päevadel karikakramäng – kas ta stardib Šveitsi või Dauphine’i tuuril. Eileõhtuse seisuga läheb ta neist viimasele, kus timmib Touri eel vormi ka Nibali.