Kas Novak Djokovic ja Serena Williams saavad võidutantsu lüüa pärast Prantsusmaa lahtiseid, selgub nädalavahetusel. Foto: Reuters / Scanpix
Tennis
6. juuni 2015, 08:00

Djokovic ja Williams jahivad midagi, mis jäänud kättesaamatuks

Tänases konkurentsis on uskumatu, et tennist valitsevad kaks suurt meistrit – serblane Novak Djokovic ja ameeriklanna Serena Williams. Mis võiks olla nende saavutuste laeks?

Mai lõpus 28aastaseks saanud Djokovic on võitnud kaheksa Suure Slämmi turniiri, neist viis Austraalias. Auhinnakapist on veel puudu väga magus Prantsusmaa lahtiste tiitel, mis on juba aastaid kuulunud liivaväljakute kuningale, hispaanlasele Rafael Nadalile. Legendaarsed kaks mängijat olid vastamisi ka turniiri veerandfinaalis, kus Djokovic nimekale konkurendile kolmes setis tuule alla tegi.

Djokovici lahutab Prantsusmaa lahtiste triumfist kaks võitu. Esmalt on tal vaja alistada britt Andy Murray. Poolfinaal katkestati eile õhtul tormihoiatuse tõttu serblase eduseisul. Djokovic võitis kaks esimest setti, kuid pidi kolmandas alla vanduma 5:7. Neljandas setis seisul 3:3 jäeti mäng matš pooleli.

"Murray tegi asja põnevaks ja ma arvan, et katkestusest võitis kindlasti Djokovic," rääkis eile õhtul tenniseekspert Margus Uba. "Initsiatiiv oli üle läinud Murray’le, aga julgen pakkuda, et Djokovic tuleb võtab neljanda seti ja läheb finaali."

Koha finaalis on juba taganud šveitslane Stanislas Wawrinka, kes alistas eile poolfinaalis kodupubliku ees mänginud Jo-Wilfried Tsonga neljas setis 6:1, 6:7 (1), 7:6 (3), 6:4.

Djokovicist võib homme saada kaheksas meestennisist, kes on teinud karjääri Slämmi ehk võitnud kõik neli suurturniiri. Öeldakse küll, et mäng korraga, kuid Djokovici võimekus ja suurepärane vorm võivad viia ta saavutuseni, milleni küünditi viimati 1969. aastal. "Ta suudab ehk teha ka midagi, mida tennisemaailm pole 46 aastat näinud ehk teha Suure Slämmi," ütleb Uba. Tollal võitis ühel kalendriaastal kõik Suure Slämmi turniirid legendaarne Rod Laver.

Serena Williamsil on sarnaselt venelanna Maria Šarapova ja teise kaheksa naismängijaga kõik Suure Slämmi turniirivõidud olemas, kuid miski ei takista ka temal neid hankimast ühel kalendriaastal. Tänavused Prantsusmaa lahtised pole küll 33aastasele ameeriklannale sujunud ideaalselt, kuid ka teda lahutab järjekordsest tiitlist vaid üks võit. Suure Slämmi turniirivõite on ta pika karjääri jooksul kogunenud lausa 19.

Williamsi teel seisab ees vasakukäeline tšehhitar Lucie Safarova, kes alistas viimati Saksamaa jalgpallikoondislase Bastian Schweinsteigeri uue silmarõõmu, serblanna Ana Ivanovici. Williamsit loetakse kohtumise eel küll favoriidiks, kuid kindlasti ei tule tänane päev ameeriklannale lihtsaks jalutuskäiguks.

Kas tõesti võib tennisemaailm näha kaht suurt saavutust ühel aastal? "Ma usun, et Djokovici šanss on sel aastal suurem kui Serenal, kes on mitmeid mänge võitnud üle noatera," arvab Uba.