Sillamäe Kalev alistas 2:0 Nõmme Kalju, kelle edu Levadia ees on kahanenud 11 punktilt ühele.Foto: MATI HIIS
Jalgpall
8. juuni 2015, 07:00

Kalju ja Flora mõõnavad, tiitlikaitsja Levadia vägevas hoos

Jalgpalli Eesti meistrivõistluste kõrgliiga siirdub nädalavahetusel mängitud 15. vooru järel kolmenädalasele pausile olukorras, kus tiitlikaitsja Tallinna Levadia pole küll veel liider, aga selgelt kõige paremas hoos olev meeskond.

Nõmme Kalju läbis avaringi täiseduga (9 võitu 9 mängust), kuid on teises ringis kaotanud kuuest mängust neli. Laupäeval jäädi 0:2 alla Sillamäe Kalevile. Peatreener Sergei Terehhov kurjustas teist mängu järjest kohtunikega, aga videokordused ei andnud põhjust kohtunike võtmeotsuseid ekslikeks lugeda.

Kalju ridadest puudusid vigastuste tõttu Joel Lindpere ja Allan-Axel Kimbaloula, ent vaatamata sellele oli esitus loid. "Ei ole mingeid vabandusi, nõrk esitus. Õnne pole – kui esimeses ringis kaldusid 50-50 mängud meie poole, siis nüüd tihti vastasele," nentis Ats Purje.

Tallinna Levadia kaotas 8. vooru järel Kaljule 11 ja Florale 8 punktiga, ent on järgnenud seitsmest mängust noppinud kuus võitu (sh Flora, Kalju ja Sillamäe vastu) ning ühe viigi (Floraga). Peatreener Marko Kristali toonased sõnad – "Tabelit arvutavad ajakirjanikud. Mina olen rahulik. Hooaeg on pikk ja alles alguses." – olid asjakohased. Levadia on praegu selgelt kõrgliiga kõige paremas hoos meeskond.

Tallinna Flora oli enne reedet kaotanud punkte vaid Kaljule ja Levadiale, aga komistas nüüd esimest korda kellegi muu taha, kui 0:1 kaotati Narva Transile. Tabeliseis on täiesti okei, aga pahameel fännide seas suureneb. Kas Flora suvatseb väljuda endale seatud raamidest ja värvata meeskonda suvise üleminekuakna ajal tõestatud tasemega väravakütt?

Sillamäe Kalev vahetas 13. vooru järel peatreenerit, kui mullu hõbemedali toonud Sergei Frantsevit asendas Deniss Ugarov. "Uus peatreener on toonud meeskonda värskema hingamise," märkis poolkaitsja Janar Toomet pärast 2:0 võitu Kalju üle.

Tallinna Infoneti suurim mure on stabiilsuse puudumine. Pärast võitu Kalju üle ja viiki Sillamäega tehti 0:0 Viljandi Tulevikuga ja kaotati Paidele. Medali võitmiseks tuleb säärased mõõnad elimineerida.

Narva Trans on tõusnud tabelis kuuendale kohale, kuhu neid hooaja eel üksmeelselt ennustati. Tõeline doktro Jekyll ja härra Hyde meeskond – kaotatakse Paidele, aga võidetakse Florat. Kuuendana hooaeg ilmselt ka lõpetatakse. Aga mitu liidrit kaotavad neile valusaid punkte.

Viljandi Tulevik on esinenud üle ootuste hästi. Laupäevane 1:2 kaotus Pärnule oli hooaja esimene allajäämine tabeli tagumise neliku meeskondadele. 18 väravast pooled on kantud Joonas Tamme arvele. Kui ründaja suvel klubist ei lahku, Tulevik liigast välja ei kuku.

Tartu Tammeka püstitas hooaja eel eesmärgi parandada mullust 7. kohta. See jääb saavutamata. 15 mänguga on endale lastud lüüa 47 väravat, mis ennustab, et kõrgliiga koha kaitsmine pole käkitegu.

Pärnu Linnameeskond teenis vahepeal 10 mängust vaid 1 viigi (2:2 Levadiaga), aga läheb puhkusele positiivse noodiga (0:0 Sillamäega ja 2:1 võit Tuleviku üle). Aivar Pohlaku poolt kevadel öeldu ("Jalgpalliline kompetents ja ambitsioonikus on selline, et see sünergia hoiab klubi kindlasti meistriliigas.") tundub aga jätkuvalt väga julge avadusena.

Paide Linnameeskond avas võiduarve alles 13. voorus ning on jätkuvalt punane latern, ent näitab toibumise märke. Aga ainuke asi, mis kindel: mitte midagi pole kindel.