SUURED MÄNGIJAD: Novak Djokovic (eespool) oskab peale võitmise ka kaotada, tunnustades siiralt oma vastast Stanislas Wawrinkat. Foto: AFP
Tennis
8. juuni 2015, 07:00

"Need mehed mängiks nagu videomängu. Ebareaalne tennis." (5)

Novak Djokovicile oli pidulaud kaetud. Serblast armastav Pariisi tennisepublik oli valmis kroonima ta kõigi aegade kaheksandaks meestennisistiks, kes on mänginud karjääri jooksul välja Suure slämmi. Kuid Stanislas Wawrinka arvas teisiti.

Kui Djokovici nimi pärast mängu lõppu autasustamiseks välja hõigati, ei tahtnud ovatsioonidel lõppu tulla. Ent tegemist oli kõigest teise koha saanud tennisistiga. Võimalik, et ühtegi teist finaalis kaotanut pole nii soojalt vastu võetud. Väliselt raudne, külm ja emotsioonitu maailma esireket võitles pisaratega.

Ainult kiitused

Kui Roland Garros’i peaväljaku teadustaja kuulutas võitjana välja Wawrinka, läinuks detsibellide mõõteriista osuti skaalalt välja. "CHAMP", vajas Wawrinka kuulsam kaasmaalane, Šveitsi legend Roger Federer Twitteris rõõmuemotikonidele lisaks ainult viit tähte.

See kõik näitab, millise mängu pakkusid Wawrinka ja Djokovic eilsel päikeselisel, aga ka tuulisel pärastlõunal. Laskem spetsialistidel kõnelda.

"Arvan, et see oli üks paremate löökidega mänge, mida oleme eales näinud. Wawrinka laadis end üha uuesti ja uuesti ning näis, et see hämmastas Djokovici," kiitis endine Inglismaa naiste esireket Annabel Croft BBC raadioülekandes.

Kõige täpsema iseloomustuse toimunu kohta edastas endine USA äss Andy Roddick oma Twitteri-säutsuga: "Need mehed mängiks nagu videomängu. Ebareaalne tennis."

Briti ässade Andy Murray ja Laura Robsoni endine treener Miles Maclagan rääkis kohtumise eel BBC eetris, et kui Djokovic mängib oma parimat mängu, on ta võitmatu. "Tema parim tase on ilmselt kõrgeim, mida tennis iial on näinud. Oleme näinud aegu, kui on peaaegu võimatu tema vastu punkti võita. Kui ta suudab seda taset näidata, hoiab ta veidi hiljem karikat pea kohal," ennustas Maclagan.

Kuid ta ei arvestanud sellega, et Wawrinka läks ajast ette ja kui teised mehed kujutasid endast paremal juhul kuuekäigulist autot, siis tema pani vajalikel hetkedel sisse ka seitsmenda. Ta lõi Djokovici tolle enda relva, külmaverelisusega.

Närv pidas vastu

Djokovic mõistis pärast mängu lõppu isegi, et ta oli mänginud suurepäraselt, kuid eile oli üks mees veelgi parem. Wawrinka jäi viimaseks jäänud neljandas setis kõigutamatuks mitmes olukorras, kus mõne lahjema mehe närvid öelnuks üles.

Djokovic pääses geimidega 3:0 ette, kuid Wawrinka võttis need kolm tükki kohe tagasi. Seisul 3:4 üllatas šveitslane oma servil kolme järjestikuse lihtveaga (Roddicki säutsu järgi "out of nowhere"), jäi taha 0:40, kuid võitis viis punkti järjest ja viigistas seisu! Järgmisena murdis ta ka serblase servi läbi – 5:4.

Ärevate hetkedeta ei saanud ka matšpallil. Wawrinka oli 40:30 ees ja lajatas servi, mida vastane kätte ei saanud. Publik juba arvas, et mäng on läbi, kuid kohtunik tuli pukist maha ja näitas – aut! Djokovic nurjas vastase matšpalli ja nõrgema mehe käsi võinuks taas värisema hakata. Ent kui Wawrinka jõudis teise matšpallini, lõpetas ta matši uskumatu tagakäelöögiga – see oli vääriline punkt nii finaalile kui kogu võistlusele – 4:6, 6:4, 6:3, 6:4.

Mis on aga vinge mängu tagajärg? Viiel korral Austraalia, kahel korral Wimbledoni ja korra USA lahtised võitnud Djokovic peab järgmisel aastal uuesti üritama, kui tahab karjääri jooksul Suurt slämmi välja mängida! Wawrinkast sai aga järgmine tennisist pärast 1988. aastal võidutsenud rootslast Mats Wilanderit, kes on teeninud Pariisis esikoha nii poiste (2003) kui ka meeste turniiril.

Siiski näib karjääri teise Suure slämmi turniiri võitnud Wawrinkal vanust liiga palju (30), et ta jõuaks saada sama suureks nagu on Federer, Djokovic ja Rafael Nadal. Mängutase lubaks selle poole püüelda.

Serena 48 piinarikast tundi

Naiste turniir lõppes Pariisis üllatuseta, kui ameeriklanna Serena Williams alistas finaalis tšehhitari Lucie Šafarova 6:3, 6:7, 6:2.

Üllatav on aga asjaolu, et ehkki Serena võitles terve turniiri jooksul haigusega, ei suutnud keegi temast jagu saada. Ta oli pärast poolfinaali Timea Bacsinszkyga täiesti läbi ja rääkiski võistluse lõppedes, et seljataga on 48 piinarikast tundi: "Kukkusin pärast poolfinaali riietusruumis jõuetult istuli. Vaevalt jõudsin koju. Läksin kuuma duši alla, vajusin voodisse ega tõusnud sealt enne järgmise päeva õhtupooliku kella 4 või 5. Teadsin, et pean majast välja minema, jalutama, värsket õhku saama. Käisin, tulin tagasi ja läks veel kehvemaks. Ütlesin arstidele, et ma ei pruugi finaalis mängida. Aga nad turgutasid mu üles," rääkis Williams üleelamistest.