SUPER-ATS! Eesti koondis õnnitleb Ats Purjet, kes lõi 2:0 võidumängus Soome vastu Sinisärkide mõlemad väravad.Foto: Laura Oks
Jalgpall
9. juuni 2015, 22:01

Vinge 2:0 võit Soome üle tõestas Eesti jalgpalliliiga Premium-kvaliteeti

Ats Purje esimest korda, Ats Purje teist korda ning Soome oli müüdud! (10)

Võit naabri üle on spordis alati väga magus. Eesti jalgpallikoondise 2:0 võit Soome üle pole erand. Väga magus, väga vahva ja vägevad emotsioonid! Ning eriti tore, et tulemuse võtmeks olid Eesti enda liiga jalgpallurid.

"Aga Eesti liiga tase on ju viimastel aastatel kõvasti tõusnud!" teatasid Soome lehemehed päev enne maavõistlust vastuseks tõdemusele, et eestlaste jaoks on veidi harjumata, kui 25 koondise nimekirja kuuluvast mängijast koguni 17 esindavad koduse Premium liiga klubisid.

Jah, 2014. aasta suve eurosarjamängud, kus kõik kolm Eesti kõrgliigaklubi oma esimese vastase maha murdsid, oli hea märk. Ning lõppenud talvel kodumaale naasnud A-koondislased Ats Purje, Joel Lindpere, Sergei Pareiko, Gert Kams ja Enar Jääger samuti.

Ning oleme ausad – viie tugevama klubi omavaheliste mängude sportlik tase on nauditav. Muuseas, seda ei tõesta ainult kõhutunne, vaid ka vaatajanumbrid: jalgpalli meistriliigast maikuus tehtud ülekanded ETV-s ei jäänud auditooriumi poolest alla korvpalli finaalseeria matšidele, vaid reeglina ületasid neid.

Aga ikkagi polnud empiirilist tõestust, et Eesti jalgpalliliiga pole enam Euroopa kehvik. Nüüd on tubli tükk seda Soome – Eesti maavõistluse esimese poolaja näol olemas! "Eesti liiga tase on tõusnud. Minu hinnangul on möödunud kevadel nähtud mängutase aasta tagusest oluliselt parem," sõnas peatreener Magnus Pehrsson.

Eilsest haigushoost tervenenud rootslane valis Eesti algkoosseisu üheksa Premium liiga mängijat, lisaks Ragnar Klavani (Augsburg) ja Sergei Zenjovi (Moskva Torpeedo). Soome saatis meile vastu 2 meest Venemaa, 2 Hollandi ja 1 Itaalia kõrgliigast, lisaks 2 mängijat Saksamaa esiliigast, mis kuulub keskmise taseme poolest Euroopa 15 jalgpallisarja sekka.

Mis tasemevahe? Eesti oli boss!

Tasemevahe? Kaugel sellest! Eesti meeskond mängis Soome üle. Nii tehniliselt, taktikaliselt, tahteliselt kui ka füüsiliselt. Väljak kubises sinist särki kandnud jalgpalluritest, kelle esituse üle sai ja tuli uhke olla.

Sergei Pareiko (FC Levadia) on küll 38aastane, aga jätkuvalt Sergei Pareiko. On vaid aja küsimus, millal Mihkel Aksalu rahvusmeeskonna esikindaks tõuseb, aga Pareiko ei kavatse kohta niisama ära anda, mis on Eesti meeskonna seisukohalt ainult hea.

Äärekaitsjad Artur Pikk (FC Levadia) ja Markus Jürgenson (FC Flora) kaitsesid tüünelt ja ründasid isukalt, olude sunnil keskkaitsesse nihutatud vasakkaitsja Ken Kallaste (kes on selge sõnaga välja öelnud, et talle see positsioon ei meeldi!) ei teinud muutuses numbrit, vaid mängis kapten Klavani kõrval koha välja.

Keskpoolkaitsjad Ilja Antonov (FC Levadia), Aleksandr Dmitrijev (FC Infonet) ja Joel Lindpere (Nõmme Kalju) ei suutnud küll väljaku südamikku valitseda, kuid ei lubanud seda teha ka Soome meeskonnal. Märtsis Islandi vastu vahva esituse teinud Rauno Alliku paremal ei jäänud teravuste loomisel alla Zenjovile vasakul. Sarnaselt Antonovile on ka Alliku jalgpallur, kelle kvaliteet avaldub paremini rahvusvahelisel kui kodusel rindel.

Fenomenaalne Ats Purje

Ja kõige krooniks Ats Purje (Nõmme Kalju). Kevadel suurepärase stardi teinud, siis tüütu pisivigastusega kimpus olnud, aga viimastel nädalatel taas hoogsalt mööda väljakuid liuelnud Purje naasis enda jaoks väga erilisele staadionile, sest 2008 ja 2009 esindas ta Turu Interit, kellega tuli 2008 Soome meistriks ja aasta hiljem karikavõitjaks.

Purje nautis endisele kodustaadionile naasmist ja mängis algusest peale isukalt. Kui 25. minutil liialdas Purje nahaalsusega üle ja teenis kollase kaardi, siis kolm minutit hiljem oli doos täpne ja surmav. Terava nurga alt karistusalasse sisenenuna ei olnud Purjel toetuse puudumise tõttu muud varianti, kui lüüa.

Purje lõigi. Nahaalselt. Ette alumisse nurka. Soome väravavaht Niki Mäenpää polnud Eesti mehe avantüüriks absoluutselt valmis ja pall puges üle joone. Täpselt Eesti fännide sektori ees. Vallandusid joovastus, ekstaas, karge ja ehe rõõm! Oli näha, et värav endisel kodustaadionil tähendas Purjele palju, mis muutis juhtunu mitu kraadi vaimustavamaks! "Õnnelik paik on see staadion minu jaoks. Mullu Kuopio Palloseura mängijana lõin siin samuti kaks väravat," muheles Purje pärast mängu.

Soome proovis end mobiliseerida, aga ei suutnud enamat paarist Pareikot natuke murelikuks, aga tõrjet mitte nõudnud pealelöögist. Poolajal tehti vahetusi. Eesti saatis väljakule Dmitri Kruglovi (FC Levadia) ja Gert Kamsi (FC Flora), Soome teiste seas Dortmundi Borussia duublis mängiva Tim Väyryneni ja Schlake-kogemusega Teemu Pukki.

Kas midagi muutus? Soome rakendas mõõduka surve, aga 82% ulatuses Premium liiga mängijatest koosnenud Eesti meeskond pidas sellele kenasti vastu. Ning virutas siis põhjanaabritele maksahaagi – vasakult äärelt rünnakule tõusnud Pikk vahetas söödu Zenjoviga ja andis siis oivalise tsenderduse, mille Purje peaga Mäenpää selja taha rammis. 2:0!

"Soome ja matused!"

Soome publik (matši jälgis 6107 pealtvaatajat) mõtles hetkeks, kas nutta või naerda ja otsustas siis naermise kasuks. Kui Purje välja vahetati, aplodeerisid talle ka Soome toetajad.

Ent pole kahtlust, et juba täna on Soome peatreeneri Mixu Paatelaineni ja ilmselt ka paari-kolme juhtmängija pead pakule pandud. Kui laupäeval Helsingis peetavas valikmängus Ungarile kaotatakse, langeb ka timuka kirves.

Kui asjad nii lähevad ja vaja on paslikku saatemuusikat, siis ka sellega võib Eesti aidata. "Soome ja matused, Soome ja matused, Soome, Soome matused!" skandeeris Eesti fännisektor Kosmikute rokkpalast tuttavat motiivi ning Öökullide (Soome koondise hüüdnimi – toim) toetajad vastama ei vaevunud. Eesti võit oli ju ammendav!

Enne eilset oli Eesti Soomega kohtunud 30 korda ja võitnud kuus matši. Neist vaid ühe võõrsil – 1937 Turus Kuremaa Riksi ehk Richard Kuremaa väravast 1:0. Turu on Eesti meeskonnale paslik mängupaik. Teinekordki, hõimuvelled, teinekordki!