Tormis LaineFoto: Whistler Cup
Spordivaria
10. juuni 2015, 12:44

TUBLI POISS! Mäesuusatamise tulevikulootus hakkab õppima mainekas suusakoolis

Mäesuusatamise tulevikulootus Tormis Laine asub eeloleval sügisel õppima mainekasse Stamsi suusagümnaasiumisse.

Austrias elav ja õppiv mäesuusatamise noortekoondise liige läbis karmis konkurentsis katsed ning alustab õpinguid koolis, mis on üks kolmest parimast Austria mäesuusakoolist ning olnud teerajajaks paljudele sarnastele spordigümnaasiumidele üle maailma.

Peale 1966 aasta Austriale katastroofilisi mäesuusatamise maailmameistrivõistlusi Portillos, Tšiilis otsustas Austria Suusaliit muuta süsteemi. Nii asutati noorte suusatalentide kool, mille lõpetajad on tänaseks võitnud 30 olümpiamängude kuldmedalit, 70 maailmameistrivõistluste kulda ja üle 15 maailma karikasarja üldvõidu. Algselt vaid mäesuusatamisele pühendunud kool on järk järgult arenenud ja kasvanud, tänapäeval õpivad Stamsi suusagümnaasiumis ka suusahüppajad, kahevõistlejad, murdmaasuusatajad, hiljuti lisandusid ka lumelaudurid. Kooli õppemaksust tuleb 25% katta sportlasel endal ning ülejäänu finantseerib Austria riik koos Austria Suusaliiduga.

Katsetel on kirjutama reegliks kujunenud tava, kus kümnest kohast kaheksa täidavad austerlased ning kahele kohale saavad kandideerida välismaalased. Eelmisel aastal ei osutunud valituks näiteks ükski välismaalane.

Hetkel valmistubki Tormis Laine (sünd. 2000) juba uueks hooajaks mängides vahelduseks jalgpalli Austria noorteliigas.