Foto: AFP / Scanpix
Spordivaria
11. juuni 2015, 13:57

Holland loobus 2019. aasta mängude korraldamisest

RAHAMÄGI: Aserbaidžaan kulutas Euroopa mängudele üle miljardi euro! (7)

"Pärast Bakuus peetavaid Euroopa mänge teab kogu maailm, et Aserbaidžaan asub Euroopas," rõhutas riigi spordiminister Azad Rahhimov valitsuse motivatsiooni.

Agentuuri BBC teatel kulus 20 spordialal ja 6000 sportlase osavõtul peetava ürituse ettevalmistamisele ja korraldamisele veidi üle miljardi euro. Kusjuures see on ametlik arv ning tegelikud kulud on ilmselt palju suuremad. Ainuüksi olümpiastaadioni ehitus neelas üle poole miljardi.

Täiesti uued on vee- ja laskmiskeskus, võimlemishall, sportlasküla ja paljude alade tarvis püstitatud ajutised võistlusareenid. Tagatipuks katab Aserbaidžaan kõigi osalevate sportlaste reisi- ja majutuskulud.

Kaspia mere äärne riigis tuleb küll diivanist naftat, kuid selle hind on viimase aasta jooksul teatavasti oluliselt langenud, mis on toonud kaasa riigi valuuta odavnemise kolmandiku võrra. Paljud imestavad, kuidas Aserbaidžaan selle kõigega hakkama saab. Ent Euroopa mängud on riigi valitsuse tähtsaimaks prioriteediks ja selle ürituse, mis pealegi raha sisse ei too, tähendab riigijuhtidele PR-vallas lakmuspaberit.

Koos Bakuus tehtavate viimaste pintslitõmmetega tuli Hollandist aga teade, et riik loobub järgmiste, 2019. aasta Euroopa mängude korraldamisest. Saatuse irooniana oli Holland ainsa kandidaadina saanud mängude korraldamise õiguse alles mõne nädala eest. Tegemist on külma dušiga Euroopa Olümpiakomiteele, mille presidendi Patrick Hickey teatel hakatakse pidama läbirääkimisi järgmiste võimalike kandidaatidega.