Euroopa mängude avatseremoonia BakuusFoto: KIRILL KUDRYAVTSEV
Spordivaria
12. juuni 2015, 21:30

GALERII | Esimesed Euroopa mängud avas Lady Gaga ballaad ja meeletu tulemöll (7)

Täna avati pidulikult Bakuu olümpiastaadionil esimesed Euroopa mängud, mis kätkevad endast spordipidu 6000 sportlasele 20 spordialal. Avatseremoonia meeleolukaim hetk oli maailmakuulsa popartisti Lady Gaga lavaletulek, kes laulis roosidega kaetud klaveri taga John Lennoni hitti "Imagine". 

2004. aasta olümpiamängude kunstilise juhi Dimitris Papaioannou lavastatud avatseremoonial kasutati enim aseri sümboleid - jutustati poeet Nizami lugu, mis rääkis kuu ning päikese läbisaamisest ning granaatõuna, mis Nizami kohaselt toob armastuse, hea õnne, taassünni ning külluse. Seejuures oli staadionil moodustatud granaatõun hiiglaslik - 11 meetrit.

Kuna Aserbaidžaan on tuntud kui tulemaa, pühendus lavastus ka nelja elemendi: vee, maa, tule ja õhu võitlusele. Tseremoonia lõpp läks väga süngeks: tulemägi kahanes ning matusele sarnaneva muusika saatel jäid alles vaid õrn tuleleek, millest sai alguse päikesevarjutus. Päikesevarjutust imiteeriv rõngas jääb Kaspia mere äärde hõõguma mängude lõpuni ehk 28. juunini.

Eesti lippu kandis avatseremoonial Kreeka-Rooma maadleja Heiki Nabi, kes asub võistlustulle pühapäeval.

Üritust ei väisanud Eesti, Läti, Leedu ega paljude teiste Euroopa demokraatlike riikide riigipead, küll olid kohal Aserbaidžaani president Ilham Alijev ja Venemaa riigipea Vladimir Putin ning ROKi president Thomas Bach