Bakuu Kristallhall Foto: Merili Luuk
Spordiblogi
14. juuni 2015, 12:00

Merili Luuk | Euroopa mängude 2. päev. Kas ajakirjaniku koht on Aserbaidžaanis?

Esimene päev Euroopa mängudel on möödas ning tundub, et kõik hakkab vaikselt paika loksuma – on võidurõõm, on kaotused ja on jätkuvalt ka segadus.

Sellest, kuidas Aserbaidžaani presidendi kohalolek kogu liikluse seiskab, ma rääkima ei hakka, küll aga olen ma aru saanud, mida tähendavad Euroopa mängud. Sellist avaldust nagu Peep Pahv Postimehes tegi, et Aserbaidžaanis on sellise ürituse korraldamine mõttetu ja üleüldse on mängud täielik mõttetus, ma tegema ei hakka, sest seda ei saa veel väita – reaalselt on 2 nädalat võistlusi veel ees. Küll aga saan rääkida ajakirjanduslikust lähenemisest.

Pärast minu Aserbaidžaanitulekut on tekkinud poleemika, miks peaks üks Eesti ajakirjanik siin sündmusi kajastama? Kui tegu on inimõigusi rikkunud riigiga ning on näha, et rahamäed voolavad iga külje pealt, siis miks on üks ajakirjanik siin kohal?

Sest tema riigi sportlased võistlevad siin ning kui sportlased võistlust ei ründa, ei boikoteeri ega ignoreeri mingil moel, on ajakirjaniku kohustus nende võistlusi kajastada.
Näide – Pekingis toimub kergejõustiku MM. Lähevad sinna nii Gerd Kanter, Rasmus Mägi kui Martin Kupper, sest tegu on sportlastele tähtsa tiitlivõistlusega. Missest, et Hiina näol on tegu riigiga, kus inimõigusi rikutakse vaat et hulleminigi kui Aserbaidžaanis.

Samamoodi läheb täna matile ka Euroopa mängudel kreeka-rooma maadleja Heiki Nabi. See on tema jaoks tiitlivõistlus ning poliitikal ei mängi siin mingit rolli.Tema läheb tegema oma võistlust ja nii on minu kohustus seda kajastada. Ning samamoodi kirjutan ma igal päeval AIPSi ja BAKU2015 koduleheküljel oma lugusid, mida siin teha saab. Sest kui kohal ei ole, ei saa ka täit ülevaadet.

Nii on ka aladega - kus mujal saaksid nooremad Eesti sportlased kogemusi omandada? Tõesti, ujumises ja kergejõustikus pole siin kohal maailmataset, kuid ujumises korraldatakse siin juunioride Euroopa meistrivõistlused. Samas saavad noored ujujad siin lävida ning kuulu järgi pidi peagi sportlasküla külastama ning noortele medaleid jagama ka Euroopa tipptegijad. 

Sama lähenemist kasutab ka meie siinne juhendaja Riccardo Romani, kes töötab Sky televisioonis Suurbritannias ning lisaks spordile on kajastanud ka maailma poliitikat, naastes hiljuti Afganistanist.

Tema mõtteterad seni on olnud: 1) Spordiajakirjaniku töö pole töö, vaid missioon, mis kestab 24 tundi 7 päeva nädalas; 2) Iga uudis algab ideest ja põhjalikust eeltööst; 3) Miks sa arvad, et kõik on halb? Kui inimene naeratab siiralt ning on Euroopa mängude üle õnnelik, siis miks on see halb?

Samas on ka tema, nagu paljud teised, usku, et esimesed Euroopa mängud jäävad viimaseks. Kuid seni, kuni neid on, tuleb seda järelikult täie mõistusega võtta, kajastada ning spordipidu nautida.