SEE ON VÕIDURÕÕM: 1:0 võit Belgia vastu viis uelslased riigi ajaloo esimese EM-finaalturniiri lävele. MMil on Walesi koondis mänginud korra, 1958. aastal.Foto: Reuters / Scanpix
Jalgpall
15. juuni 2015, 15:00

EM-VALIKSARI: Euroopa meister Kreeka mudas, Türgi raskustes, Wales, Austria ja Island (peaaegu) kohal

2016. aasta jalgpalli EM-valiksari on jõudnud üle oma telje. Enamikes gruppides on mängitud kuus vooru ja nii mitmedki edasipääsejad on (sisuliselt) selged. Kuigi valikmängud algasid nii mõnegi suurüllatusega, näitas aeg, et hõrenenud sõel (esimest korda pääseb finaalturniirile 16 asemel 24 koondist) lubab suurtel eksida.Tutvume kõigi valikgruppide hetkeseisuga. EMile pääsevad iga grupi kaks paremat ja parim kolmas koht. Ülejäänud kaheksa kolmanda koha omanikku jätkavad valiksarja play-off'is.

A-alagrupp: Kasahstan – Türgi 0:1, Island – Tšehhi 2:1, Läti – Holland 0:2.
Tabeliseis: Island 15 punkti, Tšehhi 13, Holland 10, Türgi 8, Läti 3, Kasahstan 1.

Islandi fännid võivad neli vooru enne valikturniiri lõppu vaikselt Prantsusmaa lennupileteid broneerida. Sisukat ja veenvat jalgpalli näitaval Islandil seisavad ees kodumängud grupi autsaiderite Läti ja Kasahstaniga. Raske on näha, mis vääraks saareriigi teekonda ajaloo esimesele suurturniirile. Türgi seis on keerulisim, sest neil on ainsana kaks korda kasahhidega madistatud.

B-alagrupp: Andorra – Küpros 1:3, Bosnia ja Hertsegoviina – Iisrael 3:1, Wales – Belgia 1:0.
Tabeliseis: Wales 14, Belgia 11, Iisrael 9, Küpros 9, Bosnia ja Hertsegoviina 8, Andorra 0

Väga põnev ja tihe grupp, kus kõik peale Andorra on mängus sees. Trumbid on mõistagi Gareth Bale'i veetava Walesi käes, kel mängudest FIFA edetabeli teise, Belgiaga kotis neli punkti.

C-alagrupp: Ukraina – Luksemburg 3:0, Valgevene – Hispaania 0:1, Slovakkia – Makedoonia 2:1.
Tabeliseis: Slovakkia 18, Hispaania 15, Ukraina 12, Valgevene 4, Makedoonia 3, Luksemburg 1.

Esikolmikus enam kahtlust pole. Ainuke küsimus on, kas Ukraina suudab sekkuda kõrgemasse mängu ja lunastada otsepääsme EMile.

D-alagrupp: Poola – Gruusia 4:0, Iirimaa – Šotimaa 1:1, Gibraltar – Saksamaa 0:7.
Tabeliseis: Poola 14, Saksamaa 13, Šotimaa 11, Iirimaa 9, Gruusia 3, Gibraltar 0.

Matemaatiliselt on igasugu versioonid võimalikud, ent loogika ütleb, et Poola ega Saksamaa kolmandast reast allapoole ei lange. Heitluses Šotimaa versus Iirimaa on trumbid šotlaste käes, kel omavahelistest mängudest neli punkti tabelis.

E-alagrupp: Eesti – San Marino 2:0, Sloveenia – Inglismaa 2:3, Leedu – Šveits 1:2.
Tabeliseis: Inglismaa 18, Šveits 12, Sloveenia 9, Eesti 7, Leedu 6, San Marino 1.

Kui Šveits järgmises voorus kodus Sloveenia alistab, võib vist otsepääsmed ära jagada. Kolmanda koha heitluses on favoriidid sloveenid, kuid Eestit ja Leedut ei tasu lõplikult maha kanda.

F-alagrupp: Soome – Ungari 0:1, Fääri saared – Kreeka 2:1, Põhja-Iirimaa – Rumeenia 0:0.
Tabeliseis: Rumeenia 14, Põhja-Iirimaa 13, Ungari 11, Fääri saared 6, Soome 4, Kreeka 2.

Esikolmik selge, täpne järjestus mitte. Huvitaval kombel võib otsepääsme ja play-off'i vahele jääda üks väike saarestik Atlandi ookeanis. Elu valiktsüklit tegeval Fääri saarte koondisel on motivatsioon laes, et võita tagumine kolmik. Kreeka ja Soome on mudas.

G-alagrupp: Liechtenstein – Moldova 1:1, Venemaa – Austria 0:1, Rootsi – Montenegro 3:1.
Tabeliseis: Austria 16, Rootsi 12, Venemaa 8, Montenegro 5, Liechtenstein 5, Moldova 2.

Austria mängis end Moskvas EMile. Venemaa seis otsepääsme osas on hapu, sest Rootsil on Zlatan. Samas ei ole tagumisest kolmikust ühtki veenvat satsi, kes reaalselt võiks ohustada idanaabrite kolmandat kohta.

H-alagrupp: Horvaatia – Itaalia 1:1, Malta – Bulgaaria 0:1, Norra – Aserbaidžaan 0:0.
Tabeliseis: Horvaatia 14, Itaalia 12, Norra 10, Bulgaaria 8, Aserbaidžaan 4, Malta 1.

Bulgaaria tundub ähvardavalt lähedal, aga pooled nende punktid on teenitud Malta käest. Arvestades, et Norra on korra juba veenvalt Horvaatiale (1:5) ja Itaaliale (kodus 0:2) kaotanud, ei jätku neil ilmselt jaksu esiduo tegemistesse sekkuda.

I-alagrupp: Armeenia – Portugal 2:3, Taani – Serbia 2:0.
Tabeliseis: Portugal 12 (5 mängust), Taani 10 (5), Albaania 7 (4), Serbia 1 (5), Armeenia 1 (5).

Valiksarja šokkvõiduga Portugali üle alustanud Albaania on olnud tubli. Aga Cristiano Ronaldo on olnud veel tublim ja tüürib tipuründaja kriisis Portugali kindlalt Prantsuse sadamaisse. Järgmise vooru matš Taani – Albaania on teise koha osas võtmetähtsusega.