Aivar Pohlak ja Magnus Pehrsson 2013. aasta sügisel vahetult pärast rootslase Eesti koondise peatreeneriks nimetamist.Foto: TAIRO LUTTER
Jalgpall
15. juuni 2015, 19:47

Aivar Pohlak: veel sel nädalal teen EJLi juhatusele ettepaneku pikendada Pehrssoni lepingut (6)

Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak kinnitas, et alaliit kavatseb pikendada lepingut 2014. aasta algusest rahvusmeeskonda juhendanud rootslase Magnus Pehrssoniga.

Aivar, Eesti - San Marino kohtumise mängukavas sisaldab su pöördumine jõulisi vihjeid, et EJL on huvitatud koostöö jätkamisest Magnus Pehrssoniga pärast praeguse lepingu lõppu. Peatreener märkis San Marino mängu järgsel pressikonverentsil, et ei soovi teemat kommenteerida. Milline on praegune seis? Kas uus leping on arutlusel, sõlmimisel või sõlmitud?

Umbes kaks kuud tagasi arutasime koondise tulevikku ringis, kuhu kuulusid liidu tehniline direktor Janno Kivisild, juhatuses koondise eest vastutav Tarmo Lehiste, juhatuse liikmed Marek Lemsalu ja Mart Poom, peasekretär Anne Rei, peadirektor Tõnu Sirel, U-21 ja U-23 koondiste peatreener Martin Reim, liidu koolitusjuht Karel Voolaid ja mina. Koosolekul kuulasime ära Janno Kivisilla ülevaate koondise toimimisest ja igaüks avaldas olukorra kohta arvamust ja jõudsime üksmeelsele järeldusele, et jalgpalliliit peaks pakkuma Magnus Pehrssonile lepingupikendust.

Praegune seis ongi selline, et veel käesoleval nädalal teen jalgpalliliidu juhatusele ettepaneku pikendada Magnusega lepingut kaheks aastaks ehk siis kuni MM 2018 valikmängude lõpuni sügistalvel 2017.

Nagu olen ka varem öelnud, on Magnuse ette püstitatud esmaste ülesannete elluviimine osutunud keerulisemaks kui algselt arvatud, tänaseks on meeskond saanud uue näo, kuid paljud protsessid on veel pooleli ja meeskonna üleandmine järgmisele, eeldatavalt eestlasest treenerile, ei ole mõistlik.

Kas kaalumisel on ka 4-aastase lepingu pakkumine arvestades, et Eesti koondise puhul peaks MM-valiksari pigem olema ettevalmistus EM-valiksarjaks, mitte vastupidi?

Olen väitega, et MM-valiksari on meie jaoks ettevalmistuseks EM-valikturniiriks, põhimõtteliselt nõus, kuigi peale 2018. aastat muutuv valikmängude süsteem või õigemini lisanduv Rahvuste Liiga muudab siingi üht-teist, aga siiski lisaksin, et võtame ka MM-valikturniire alati tõsiselt.

Iseenesest võiks ju kaaluda ka 4-aastast lepingut, aga olen veendunud, et juhatuse toimetamise loogika järele toetatakse pigem lühemat lepingut, mida asjade toimimisel on võimalik pikendada. Lisaks on võimalik lepingu pikendamise asjaolud kohe lepingusse sisse kirjutada. Praeguses lepingus see just nii ongi.

Milline punktsaak sügisesest neljast EM-valikmängust lubaks panna koondisele käesoleva valiksarja eest rahuldava/hea hinde?

Punktidega vähemalt võrdse kaaluga on siiski ka mängu ja meeskonnaga seotud arengud ja pelgalt punktide järele hinnangut anda pole mõistlik. On oluline, et annaksime tõsise lahingu, võitlemaks koha eest play-off mängudes, mis tähendab, et peame kodus kindlasti võitma Leedu ja saama ülejäänud mängudest kolm kuni viis punkti.