Sandor Liive Otepää MK-etapilFoto: Aldo Luud
Talisport
15. juuni 2015, 20:14

Sandor Liive sai paleepöörde tulemusel ametist priiks (8)

Eesti Suusaliidu senine president Sandor Liive sai täna ametist priiks ja mehe positsiooni võtab üle Alexela Grupi juhatuse esimees Andreas Laane. Lisaks vahetus alaliidu üheksast juhatuse liikmest neli. Kas toimunut võib kutsuda paleepöördeks?

"Eks mõnes mõttes on õige tõesti nii öelda," tõdeb verivärske juhatuse liige, endine tippsuusataja Kaspar Kokk. Sisuliselt vahetus pool alaliidu juhtorganist. "Ma loodan, et keegi ei läinud ära rusikas taskus, aga kindel ma selles olla ei saa. Hääletusel olid veendunud toetajad ka tänaseni ametis olnud presidendil ja juhatusel," ütles Kokk.

Oma senisele positsioonile kandideeris tagasi ka Liive, ent Laane võitis presidendivalimised 39 häälega 26 vastu. Kokk rõhutas, et tema nägemus suusaliidu tulevikust kattub Laane omaga: „Nagu president täna uuele juhatusele ütles: koondiste moodustamine, ametipostide määramine ja mõistagi ka toetusrahade jagamine tuleb teha selgemaks. Lisaks on vaja läbi viia suusaliidu kuvandi muutus ning taas kaasata erakapitali."

Koka sõnul ei ole alaliit seniseni suutnud kohaneda situatsiooniga, kus Eestil ei ole ühtegi maailma absoluutsesse tippu kuuluvat traditsioonilist sportlast. Näiteks 2018. aasta Pyeongchangi olümpiamänge silmas pidades on suusaliidu hallatavatel spordialadel hetkeseisuga ainus reaalne medališanss 13aastasel Kelly Sildarul.

Kas ja milliseid muudatusi soovib uus juhatus teha erinevate koondiste treenerite vallas, ei oska Kokk veel öelda. "Ma ei tormaks sündmustest ette," sõnab ka ise Mati Alaveri käe all Eesti murdmaasuusakoondise suusatressi kandnud mees.

Esmalt kohtub uus president homme alaliidu peasekretäri Jaak Maega ning vahetult pärast jaanipäeva koguneb uus juhatus nõu pidama. "Eks treenerite küsimus on kindlasti uue juhatuse esimese koosoleku päevakorrapunktide seas," ennustab Kokk.

Suusaliidu uue juhatuse koosseis on Kokk, Reet Hääl, Tõnis Pohla, Robert Peets, Kalle Palling, Ago Markvardt, Arti Arakas, Rainer Tammet, ja Kaupo Koplus. Neist neli esimest on uued liikmed. Koka sõnul ei teagi ta hetkel, kas talle tuleks valituks osutumise puhul õnne soovida või töökoorma tõttu kaasa tunda. "Ma arvan, et kõige õigem on vist soovida jõudu," naerab ta.