Aseri publik Foto: RYAN BYRNE/AIPS
Spordiblogi
16. juuni 2015, 11:02

Merili Luuk | Euroopa mängude 3. ja 4. päev. Miks ühte rahvust niivõrd vihatakse? (6)

„Kui see minu teha oleks, ma kaotaks armeenlased maamuna pealt üldse ära," hurjutas üks aser eile õhtupoolikul Euroopa mängude pargi ees bussi oodates. Miks? „No sa vaata neid, libedad sellid, võtavad meilt kõik ära!"

Paar viimast päeva on kulgenud väga kiire töö tähe all – ühe päeva veetsin Kristallhallis karatevõistlusel, siis tuli Heiki Nabi medal maadlushallis ning eile olin veepallil Euroopa mängude pargis. Neid kõiki on ühendanud üks asi – kohtumisi vaadanud aserid ei pelga näidata oma vastikust armeenlaste vastu. 

Milles siis asi on? Põhimõtteliselt on põhjus ikka poliitikas: Armeenia ja Aserbaidžaan tülitsevad omavahel Mägi-Karabahhi piirkonna üle, mis on Armeenia käes. Aserite poolel on aga Türgi, kes sulges 1993. aastal piiri Armeeniaga ja katkestas riigiga diplomaatilised suhted, et avaldada sel moel protesti aserite alade hõivamise vastu. Armeenia süüdistab Türgit aga genotsiidis, sest Türgi keskvõim andis 1915. aastal korralduse lahendada "Armeenia küsimus", mille käigus tapeti hinnanguliselt 1,5 miljonit armeenlast. Selle põhjuse tõttu saavad ka kõik Türgi atleedid Bakuus suure toetuskisa osaliseks. 

Kui juba avatseremoonial „tervitas" Bakuu olümpiastaadionile marssinud Armeenia sportlasi püstiseisnud rahvamass, kes nad massiliselt välja vilistas, siis maadlusmatil läks asi eriti hulluks: peaasi, et armeenlane kaotaks. Nii hoiti kreeka-rooma maadluse kuni 85-kiloste meeste veerandfinaalis näiteks pöialt leedulasele Aleksandr Kazakevicile, kes maadles armeenlase Maksim Manukyaniga. 

Niipea, kui armeenlane maadlussaali sisenes, oli kuulda võigast kisa ning mis mind veelgi imestama pani - sõimuga ei hoidnud tagasi end ka aseri ajakirjanikud, keda pressitribüünil muust maailma meediast ka rohkem on. Armeenlane jäi siiski 3:1 peale ning vähe puudus, et keegi oleks tema pihta midagi visanud. 

Nabi, kes samal ajal kõrvalmatil maadles, tõdes, et kisa ei häirinud, kuid kõrva jäi see küll. „Kui muidu on mingi sumin, siis kui rõkatus tuleb, siis paneb korra kuulatama. Samas peab maadluse juures ikka täie keskendumisega olema –korra on tähelepanu eemal ning siis kaob seegi," rääkis ta pärast poolfinaali.

Eriti suure kisa teenis eile türklane Riza Kayaalp, kellele Nabi poolfinaalis kaotas. Finaalis oli türklase vastaseks aser Sabahi Shariati, kellele publik taas maruliselt kaasa elas. Kayaalp võitis ning jäi veel hetkeks matile lamama, äsja viiekordseks Euroopa meistriks saanuna lasi vist isegi pisara välja.

Aga siis tõusis ta püsti, võttis mõlema riigi lipu ning tegi nendega matil auringi. Lärm ähvardas ka halli katuse pealt tõsta, seejuures plaksutasid kaasa ka halli turvanud (president Alijev oli taas kohal!) politseinikud. 

Õhtulehe spordireporter Merili viibib Bakuus toimuvatel esimestel Euroopa mängudel AIPS meedia noorte reporterite programmi raames. 10  eri riigi noorreporterid väisavad erinevaid alasid ning nende lugusid, videoreportaaže ja raadioklippe saab lugeda/vaadata/kuulata AIPSi ning Baku2015 koduleheküljel. Kui muljeid ja aega jagub, ka Õhtulehe spordikülgedel.