ÜLLATUS: Ukrainlanna Irina Zaretska võidutses Euroopa mängudel Aserbaidžaani värvides, alistades finaalis sakslannast suursoosiku Alisa Theresa Buchingeri.Foto: itar-tass/Scanpix
Spordivaria
17. juuni 2015, 07:00

Tuhkatriinulooga ukrainlanna võitis Euroopa mängudel kuldmedali

Kuus kuud tagasi ei teadnud 19aastane Ukraina tüdruk Irina Zaretska, kas tal on võimalik Euroopa mängudel võistelda. Sõjaline konflikt tema kodumaal muutus nii õudseks, et sporti oli võimatu teha, rääkimata igapäevasest võitlusest ellujäämise nimel. Pühapäeval krooniti ta aga kumites Euroopa meistriks – Aserbaidžaani lipu all!

Zaretska hakkas karatega tegelema juba kolmeaastaselt ning üsna pea nähti temas Ukraina tulevikutegijat. Unelmale andis negatiivse pöörde 2014. aastal lahvatanud Venemaa ja Ukraina konflikt. Separatistide sõjalised rünnakud pöörasid Odessast pärit Zaretska elu pea peale: karatehall suleti ja ukrainlannal polnud normaalset ööbimiskohtagi.

Ometi oli piigal sidemeid. Ühel võistlusel jäi ta silma Aserbaidžaani võistkonna treeneritele. Kuulnud sportlase nadist olukorrast, helistasid nad Ukraina karateliitu. Kuus kuud tagasi jõudis Zaretska Bakuusse, võttis aseri kodakondsuse ja asus usinalt treenima.

Laulis aseri hümni

Euroopa mängudel võistles Zaretska kumite kehakaalus kuni 68 kilo ning alistas finaalis võimsa jalalöögiga favoriidi, sakslanna Alisa Theresa Buchingeri. Publik elas Zaretskale kaasa, nagu ta olekski üks neist ning neiu ei hoidnud pisaraid tagasi. Veel enam, poodiumi kõrgeimal astmel laulis ta Aserbaidžaani hümni!

Ema tuli kaasa elama

"Pärast raskeid treeninguid läksin iga päev koju ning õppisin natuke hümni sõnu. Aserid on olnud minuga nii soojad, tahan neile midagi tagasi anda. Aseri keel on raske, ma saan mõnest lausest aru, kuid ei räägi. Pean seda õppima. Aga olen neile nii tänulik!" ütles ta.

Ukrainlanna südame tegi eriti soojaks, et Odessast saabus talle kaasa elama ema. Vähemalt ei pidanud Zaretska matil oma pere heaolu pärast muretsema. "Pühendan oma medali emale. Ta on olnud minu raudne tugi," tunnistas ta pisarsilmi.

Aserbaidžaani karatekoondis nimetab Zaretskat nende hea õnne sümboliks. Kuni 55kiloste naiste kumites pronksmedali võitnud Ilaha Gasimova sõnul ei kujuta naiskond enam treeninguid ukrainlannata ettegi.

"Me hoiame teda kui silmatera. Kuus kuud treeninguid on meid liitnud ning ma usun, et ta toob meile õnne," rääkis Gasimova.

Zaretska suveks aga Aserbaidžaani ei jää – juba eile sõitis ta tagasi Ukrainasse, et perega aega veeta. Olgu või sõda, aga kodumaa jääb alati tema südamesse.