Eesti jalgpallikoondis kuulub 2018. aasta MMi valiksarja alagruppide loosimisel neljandasse tugevuspotti.Foto: Alar Truu
Jalgpall
17. juuni 2015, 07:00

Mis oleksid Eesti jaoks MM-valiksarjas unelmate ja õuduste grupp? (3)

25. juulil loositakse Peterburis alagruppidesse 52 2018. aastal Venemaal mängitavale MM-finaalturniirile pürgivat meeste jalgpallikoondist. Eesti meeskond saab tänu eelmisel nädalal Soome ja San Marino üle saavutatud võitudele oodatust parema asetuse.

MMi valikgruppide loosimine on ainuke olukord, kus igakuiselt tähelepanu pälvivast FIFA edetabeli kohast Eesti jalgpallikoondise jaoks ka midagi käega katsutavat sõltub. Nimelt jaotatakse riigid tugevuspottidesse FIFA edetabeli põhjal.

Märkus nr 1: EM-valiksarja läbi viiv UEFA kasutab enda koondiste edetabelit, mitte FIFA versiooni. Märkus nr 2: teoorias sõltuks Eesti jaoks FIFA edetabelist midagi ka juhul, kui jõuaksime MM-finaalturniirile.

Nagu Euroopas tavaks, loositakse riigid üheksasse valikgruppi. Kui terve kevade paistis, et Eestil ei õnnestu mahtuda Euroopa riikide arvestuses 37 tugevama sekka, mis on vajalik neljandasse tugevuspotti mahtumiseks (4 korda 9 + korraldaja Venemaa), siis eelmise nädala kaks võitu kombineerituna paari rivaali ebaõnnestumisega tähendavad, et 9. juulil avaldatavas FIFA edetabelis on Eesti Euroopa riikidest täpselt 37. kohal. Muuseas, nii Läti, Leedu kui ka Soome jäävad meie seljataha!

Tugevuspotid MM-valikgruppide loosimiseks on seega järgnevad:

1. tugevuspott: Saksamaa, Belgia, Holland, Inglismaa, Rumeenia, Wales, Portugal, Hispaania, Horvaatia/Itaalia.

2. tugevuspott: Horvaatia/Itaalia, Austria, Slovakkia, Šveits, Tšehhi, Prantsusmaa, Island, Taani, Bosnia ja Hertsegoviina.

3. tugevuspott: Ukraina, Šotimaa, Ungari, Rootsi, Poola, Albaania, Põhja-Iirimaa, Serbia, Kreeka.

4. tugevuspott: Türgi, Sloveenia, Iisrael, Iirimaa, Norra, Bulgaaria, Fääri saared, Montenegro, EESTI.

5. tugevuspott: Küpros, Läti, Armeenia, Soome, Valgevene, Makedoonia, Aserbaidžaan, Leedu, Moldova.

6. tugevuspott: Kasahstan, Luksemburg, Liechtenstein, Gruusia, Malta, San Marino, Andorra.

Igasse alagruppi loositakse igast tugevusgrupist üks riik, kusjuures kaks gruppi jäävad kuuenda meeskonnata. Euroopal on finaalturniiril (lisaks korraldajale) 13 kohta, mis jaotatakse nii: MMile pääseb iga valikgrupi võitja ning kaheksa paremat teise koha omanikku loositakse vastamisi play-off’iks, mille võitjad pääsevad samuti finaalturniirile. Mängudega alustatakse 2016. aasta sügisel.

Mis võiks olla Eesti unistuste alagrupp? Eks see ole väga sügavalt maitse asi. Ilmselt poleks sportlikus mõttes põhjust kurta, kui moodustuks kooslus Wales, Island, Albaania, Moldova, San Marino (jah, korra komistasime, aga nad on jätkuvalt Euroopa nõrgim koondis).

Samas vastaste atraktiivsuse mõttes oleks paslikum ilmselt kooslus Saksamaa, Prantsusmaa, Rootsi, Soome, Gruusia. Kuldne kesktee kahe pooluse vahel võiks koosneda Inglismaast, Taanist, Põhja-Iirimaast, Lätist ja Maltast. 25. juulini on igaühel vaba voli endale meelepäraseim versioon kombineerida, aga pärast loosimist tuleb leppida sellega, mis on.