Larry O’Brieni nime kandev trofee kuulub nüüd Warriorsile. Viimati võitis meeskond tiitli 40 aastat tagasi.Foto: TIMOTHY A. CLARY
Korvpall
17. juuni 2015, 16:41

NBA finaali kokkuvõte: kuues käik lükati sisse ja kütust jätkus lõpuni

Golden State Warriorsi meeskond leidis end korvpalliliiga NBA finaalseerias 1:2 kaotusseisust. Peatreener Steve Kerr tõmbas seejärel torukübarast välja ühe jänese teise järel ning jättis LeBron Jamesi ja Cleveland Cavaliersi tühjade pihkudega.

Kerr ja Warriors olid finaali eel favoriidid, kuid noore meeskonna jaoks osutus koorem seeria alguses liiga raskeks.

Seejärel tegi Kerr midagi ootamatut. Ta võttis avakoosseisust välja korvialuse jõu, 213sentimeetrise Austraalia keskmängija Andrew Boguti ja asendas ta 15cm võrra lühema ääremängija Andre Iguodalaga. See tähendas, et keskmängija kohale nihutati "vaid" 201sentimeetrine Draymond Green. Näiteks Joosep Toome ja Reinar Halliku silmapaarid asuvad mitme sentimeetri võrra kõrgemal kui Warriorsi avakoosseisul.

Kerr, Green ja Iguodala näitasid seejärel Cavaliersile vaid tagatulesid. Green, kes kogus viimases finaalmängus kolmikduubli (16 p, 11 lp, 10 rs), oli teinud seeria esimeses kolmes mängus üsna keskpäraseid esitusi, kuid suutis uue rolli täielikult omaks võtta.

Tuleristsed sai Green kätte juba läänekonverentsi finaalis, kus teda aeg-ajalt Houston Rocketsi tsentrit Dwight Howardit katma saadeti. Ühes mängujärgses intervjuus tunnistas 25aastane kaitsespetsialist, et oli viimati avakoosseisus keskmängijana üles antud keskkooli-aegadel.

Vahetusmängijast sai finaalseeria täht

Hooaja eel vahetusmehe rolliga leppinud Andre Iguodala sai äkitselt suure võimaluse. 29aastane ääremängija andis meeskonna eest kõik ning see ei jäänud tähelepanuta. Seerias keskmiselt 16,3 punkti, 5,8 lauapalli ning neli korvisöötu mängus kogunud Iguodala valiti finaalide parimaks mängijaks.

Hääletustulemus ei olnud suur šokk, kuid ükski teine Warriorsi mängija spetsialistide poolehoidu ei võitnud. Iguodala korjas seitse häält, Cavaliersi ääremängija LeBron James neli. Finaalseerias keskmiselt 26 punkti visanud põhihooaja parim mängija Stephen Curry jäi nullipoisiks.

Cavaliersil said käigud otsa

Lisaks jokker Iguodalale sai Warriorsi meeskond toetuda Klay Thompsonile, pingilt tugevdasid meeskonda David Lee, Shaun Livingston ja Leandro Barbosa. Cleveland Cavaliersil selline luksus puudus.

Terve finaalseeria vedas Clevelandi meeskonna katkist vankrit LeBron James. 30aastase ääremängija statistilised näitajad olid uskumatud – Kuue mänguga veetis ta keskmiselt väljakul ligi 46 minutit (NBA-s kestab kohtumine 48 minutit, kaks matši läksid ka lisaajale – toim), viskas 35,8 punkti, hankis 13,3 lauapalli, andis 8,8 tulemuslikku söötu ning tegi 1,3 vaheltlõiget.

Kaaslaste toetusele James aga alati loota ei saanud. Haavatud Cavaliersil oli kohtumiste lõpus raske väsinud mehi pingilt tõusma saada. Kevin Love, Kyrie Irving ja Anderson Varejao olid vigastatud ning põhiraskust pidid Jamesi kõrval kandma Venemaa koondise keskmängija Timofei Mozgov ja kanadalasest ääremängija Tristan Thompson. Et maailmale ring peale teha, asendas Irvingut mängujuhi positsioonil austraallane Matthew Dellavedova. Meeskonna peatreeneril David Blattil sai püssirohi otsa ning vastaseid enam peatada ei õnnestunud.

Mis võiks olla selle noore Warriorsi meeskonna lagi? Seda me ei tea, kuid täie tervise juures Clevelandi meeskonna vastu saada on oluliselt raskem. Kas Green jääb Warriorsi? Ka LeBron Jamesil ja Kevin Love'il on võimalik oma leping üles öelda. Ootame suve.