Mo FarahFoto: AFP/Scanpix
Doping
18. juuni 2015, 18:10

Londoni olümpiasangar puudus kahel korral dopingukontrollist

Suurbritannia ajaleht Daili Mail tuli täna välja paljastusega, et 2012. aastal Londoni olümpiamängudel 5000 ja 10 000 meetri jooksus kuldmedali võitnud Mo Farah jäi enne triumfe kahel korral dopinguküttidele kättesaamatuks.

Väidetavalt jäi pikamaajooksjal üks test vahele 2010. ja teine 2011. aastal. Positiivse dopinguprooviga võrdsustatakse juhtum, kus sportlane on 12 kuu jooksul olnud kolmel korral proovideks kättesaamatu.

Tegu on saareriigi jaoks tähtsa uudisega, sest Farahi treener, ameeriklane Alberto Salazar, jagas BBCs näidatud dokumentaalfilmi väitel oma hoole all olevatele sportlastele lahkesti keelatuid aineid. Kahe kullaga kodustel olümpiamängudel brittide sangariks tõusnud Farahi nime filmis dopingukahtlustega ei seostata.

Ajalehe sõnul saatis Salazar 2011. aasta mais Farahile e-kirja, milles sisaldus lause: "Kui sa veel ühe testi vahele jätad, tõmmatakse sind oksa."

2010. aastal, mil Farah esimest korda kättesaamatuks osutus, ei olnud jooskja veel Salazari hoolealune. Teisel korral ei kuulnud ta väidetavalt lihtsalt uksekella.