FIFA peakontor ZürichisFoto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
18. juuni 2015, 22:21

FIFA presidendiks juba kaks tahtjat (1)

Rahvusvahelise jalgpalliliidu FIFA praegune president Sepp Blatter on lubanud, et astub alaliitu tabanud skandaalide tõttu tagasi. Tähtajaks on šveitslane seadnud vahemiku detsembrist veebruarini ning siis peaksid maailma vutiliitude juhid valima ka uue presidendi. Tänase seisuga on oma soovist ametisse kandideerida teada andnud kaks meest, kirjutab BBC.

Kui juba eelmisel nädalal teatas oma kandidatuurist Brasiilia vutilegend Zico, siis täna lisandus tema kõrvale ootamatum nimi. FIFA järgmiseks presidendiks soovib saada Libeeria jalgpalliliidu juht Musa Bility.

"Aafrika on FIFAs suurim häälteblokk ja me peame seega võtma ka juhtpositsiooni jalgpalli võrdseks muutmisel," sõnas 48aastane funktsionäär oma kandidatuuri tutvustades. "Me kõik oleme ühel meelel, et jalgpall on silmitsi raskete aegadega ja just sellistel hetkedel ilmuvad välja tõelised juhid!"

Bility tutvustas ka enda väljapakutavate reformide kava: näiteks saaks FIFA vaesemad liikmed arengutoetust ja kõik alaliiduga liituvad ametnikud peaks korruptsiooniohu vähendamiseks oma vara deklareerima. Mehe enda sõnade kohaselt on ta kandidatuurile toetust avaldanud juba kuue Aafrika vutiliidu juhid.

Nafu FIFAlegi, pole Bility jaoks skandaalid tume maa: 2013. aastal sai mees Aafrika jalgpalliliidult kuuekuulise tegutsemiskeelu, sest käis liiga vabalt ringi salastatud dokumentidega. Mehe enda sõnul oli tegu nõiajahiga, sest ta üritas alaliitu reformida.