LeBron James (vasakul) ja David Blatt Idakonverentsi finaali viimase mängu ajal, mil võit juba sisuliselt käes.Foto: AFP / Scanpix
Korvpall
19. juuni 2015, 20:09

Kas David Blatt oli LeBron Jamesi abitreener? (1)

NBA hooaeg lõppes teatavasti Golden State Warriorsi võiduga. Cleveland Cavaliersi liider LeBron James märkis, et ta ei tea, kas parem oleks finaalis kaotada või play-off'i üldse mitte jõuda ja sellega on kõik öeldud. Paar päeva pärast karikamatši kerkis uuesti üles teema Jamesi – peatreener David Blatti suhted.

ESPNi korvpallivaatleja Marc Stein kirjutas, et tal on Jamesile küsimus, mida saab esitada mitut moodi. Millist tüüpi treenerit sa tahad? Millise treeneri käe all sul tõepoolest meeldiks mängida? Kelle peaks Cleveland Cavaliers värbama, kellel oleks ka sinu toetus? Stein lisas, et tal pole vastuseid ja tema esimene eelistus oleks Cavsi abitreener Tyronn Lue.

NBA on mängijate liiga ning paljude spetsialistide hinnangul dikteerivad toimuvat paljuski staarmängijad. Sageli jääb see varju, kuid Cavaliersis oli see tänavu selgelt nähtav ja Stein otsis tõestust finaaligi ajal.

"Töötasin finaalide ajal väljaku ääres ja nägin toimuvat lähedalt. Põhiliselt võttis time-out'e ja tegi vahetusi James. Ta andis avalikult teada Blatti otsustest, mis talle ei meeldinud. Ta vaatas sageli ükskõik kelle teise, aga mitte Blatti poole ning suhtles palju Lue'ga," kirjutas Stein. Ja lisas põrutavaima detaili: "Viienda mängu ajal nägin otse nende pingi tagant, kuidas James žestikuleeris kõige ägedamal moel, mida võib ette kujutada, ühe Blatti joonistatud mänguskeemi peale – mis sundis toda kogu tiimi ees tahvli kustutama ja sinna midagi muud joonistama."

Lisame siia play-off'i teise ringi mängus Chicago Bullsiga juhtunu, kus Blatt tahtis 1,5 sekundit enne lõppu seisul 84:84 saata Jamesi auti välja viskama, kuid mängumees pani plaanile veto ja teatas kaaslastele, et söötke audist pall mulle. Ta sai selle ja viskas väljaku nurgast võidukorvi.

Stein tõi välja ka Blatti plussid – näiteks Timofei Mozgovi üha parema ärakasutamise ja kangelaslikud esitused vaatamata juhtmängijate vigastustele –, kuid tõdes, et miski ei korva ühenduse puudumist Jamesiga ja paroodia ei saa jätkuda.

Tundub, et vastuseks Steinile kutsus Cavsi peamänedžer David Griffin kaks päeva pärast finaali lõppu ehk Eesti aja järgi läinud ööl kokku pressikonverentsi, kus viibis ka Blatt. Griffin avaldas seal peatreenerile selget toetust, Blatt aga täpsustas oma suhteid Jamesiga.

"LeBron James isiklikult ütles mulle, et tema meelest on peatreener teinud ära põrguliku töö," vahendas Griffin.

Ja lisas enda seisukoha: "Kui põhihooaja lõpus, mil kõik mehed veel terved, teeb meeskond tulemuse 33-3 ja on kui kõike purustav masin, ning siis pöörab ümber ja on kahe põhimeheta vastast kaitse abil tühjaks imev tiim, kes play-off'is alistab põhiturniiri 60-võidu-meeskonna Atlanta nulliga, pole võimalik, et treener poleks teinud põrgulikku tööd. Blatt tegi, kõik klubi inimesed tegid."

Griffin rõhutas, et pole kedagi näinud parema oskusega ignoreerida meediamüra, kui Blatt seda tegi: "Meie meeskonna kohta kirjutati hooaja jooksul nii palju naeruväärseid asju."

Blatt kinnitas pressikonverentsi käigus, et tahab Cavsi juhendajana kindlasti jätkata. Mida ta aga kostis vastuseks Steini loole? "Minu esmane ülesanne on leida võimalused aidata Jamesi tema eesmärkide suunas, leida tee, mis aitab kõigil mängijatel üha paremaks saada, annab neile enesekindluse, näitab kätte õige suuna ja eduka tiimi õiged suhted.

James on teisi liikuma panev, meie parim, liiga parim mängija. Ta on võitja. On tähtis, et ta tunneks end liidrina ja samal ajal teadma, et väga-väga on selle tiimi osa. Ta asetas alati meeskonna huvid enda omadest kõrgemale.

Kui ta tunneb, et tal on midagi öelda ja tahab end ümbritsevale positiivselt kaasa aidata, on see hea. See on meile kõigile hea, kindlasti toetan seda ja tunnustan asjaolu, et LeBroni süda asub õiges kohas."