Korvpall
25. juuni 2015, 14:29

ANALÜÜS | Kumb eurooplane jahmatab kossufänne: kas Mario Hezonja või Kristaps Porzingis? (1)

Tänase korvpalliliiga NBA drafti esimese viie valiku sekka võib mahtuda lausa kaks eurooplast: esiteks lätlane Kristaps Porzingis, keda pakutakse isegi teiseks valikuks, ja seejärel horvaat Mario Hezonja.

Kristaps Porzingis (Läti)
Sünd: 2. august 1995 (19-aastane)
Pikkus: 216 cm
Kaal: 105 kg

Maailma korvpalliajaloos üldse on vähe mängijaid, kes sellise pikkuse juures suudaksid teha nii palju erinevaid asju. Porzingise mõõdud on keskmängija omad, kuid oskused meenutavad pigem väikest äärt.

Seetõttu on kõigil praegu pisut raskusi nii tema positsiooni kui ka tulevikurolli ennustamisega NBAs. Lätlasest võib kujuneda enneolematu fenomen - kuid ta võib ka positsioonide vahele rippuma jääda.

PLUSSID:

- pallikäsitsus. Nii pika mehe kohta läbimurded kõikide lisadega, spin´id, behind-the-back´id, rütmi- ja suunamuutused - täiesti fenomenaalne. Lisaks sellele terve arsenal erinevaid viskeid igalt distantsilt - lätlane võib kolmese tagant tulistada, on efektiivne püüa-viska mängus ja suudab isegi põrgatuselt endale viskekoha luua.

Kõige selle juures on positiivne, et ta valdab ka korvialust ründemängu. Ehkki kehaliselt on Porzingis hetkel nõrguke, on tal kõik põhilised korvialused liigutused nagu täiesti olemas.

- Viskajana on ta juba ammu teada, kuid viimasel ajal on ta ka suhteliselt stabiilne, olenemata sellest, kustkohast viske teele paneb. Väga raske katta nii pikka mängijat, kes võib visata kõikjalt platsilt.

- Liikuvus-osavus ja eriti muidugi tema pikkuse kontekstis. Kes sellist meest katma peaks? Harilik korvpalliloogika ütleb, et lühem, liikuvam ja tugevam mängija, kes peab olema füüsiline ja kogu aeg keha andma. Kuid Porzingis on selliste mängijate jaoks liiga pikk.

MIINUSED:

- füüsis. Kehaliselt on lätlane siiski üsna nõrk ja see muudab läbi kontakti mängimise NBA tasemel kindlasti keeruliseks. Porzingise raam ongi suhteliselt kleenuke - mis on muidugi mõistetav -, sest muidu poleks ta nii liikuv jne. Samas suudab ta 3-4 kg lihast kindlasti juurde panna ilma, et see liikuvust oluliselt pärsiks.

- viskestabiilsus. See on samas suure tõenäosusega põhjustatud lihtsalt tema noorusest, ja sellest, et pikkuse lisandudes polnud jalad piisavalt tugevad.

- söötmine. Öeldakse, et ta pole väga hea söötja, kuid pigem ongi tegemist viskajaga.

- kaitse. Pigem kardetakse, et kas ta on suuteline tegema NBA tasemel kaitsetööd.

VÕRDLUS:  raske on kedagi pakkuda, sest lätlane on tõesti unikaalne talent. Teda on võrreldud Pau Gasoli ja Andrea Bargnaniga, kuid mõlemad on oluliselt aeglasemad mängijad ja pallikäsitluselt nõrgemad. Võib-olla oleks sobilik teda võrrelda Anthony Davisega, kuid viimane on pigem jõuline äär. Äkki siis Kevin Duranti moodi keskmängija?

Mario Hezonja (Horvaatia)
Sünd: 25. veebruar 1995 (20-aastane)
Pikkus: 202 cm
Kaal: 99 kg 

PLUSSID:

- Hezonja on igasuguste mõõdupuude järgi suurepärase konstruktsiooniga korvpalli jaoks ja eriti just viskava tagamängija või väikese ääre positsioonil. Peaks olema kas sentimeetri jagu pigem või sama pikk kui näiteks Gordon Hayward.

- erinevalt enamustest eurooplastest ründab Hezonja korvi iga kord, kui kaitsja selleks võimaluse annab. Barcelona ridades on ta pakkunud pealtpanekuid igale maitsele ja ta ei jäta üldiselt läbimurdevõimalusi kasutamata. Kuna tal on suhteliselt hea vise, tekib tal kaitsja vastuliikumise pealt ka üsna palju võimalusi läbi minna.

- skoorija-vaist. Üldiselt on ta seda tüüpi korvpallur, kes tahab korve saada ja kellele meeldib skoori teha. Seetõttu juhtub harva, et tema statistikarida on tühjem kui võiks. Euroopa korvpallis seda teab mis väärtuseks ei peeta, kuid USA-s on oluline, et kui oled viskaja, siis pead pallid ka korvi saatma.

- enesekindlus, nahaalsus

MIINUSED:

- iseloom ja suhtumine: viimasena märgitud plussid on ühtlasi ka suurimad küsimärgid-miinused. Karakterilt pole ta kaugeltki kerge mängija, sest on kohati ülbe, kohati liiga tuline ja üksjagu enesekeskne. Mitmedki skaudid arvavad, et ta pole pehmelt öeldes ideaalne meeskonnamängija. Seda nii mänguliste lahenduste poolest kui ka riietusruumi silmas pidades.

Ka tema mäng on tihti nagu seeria individuaalseid sooritusi ega sulandu, ütleme, Draymond Greene´i laadseks meeskondlikuks soorituseks, kus sa üritad meeskonnale igal viisil vajalik olla - võiks öelda, et Hezonja empaatiavõime meeskonna suhtes on madal.

- Mänguliselt on ta kaitsetöö sedasorti mängijatele tüüpiliselt väga hüplik. Kui fookus kaob, pole ka kaitset.

- Stabiilsus. Hoolimata oma suurepärasest kehakujust, eeldustest ja oskustest on tema panus kohati hüplik. Osaliselt tuleb see ilmselt temperamendist ja suhtumisest, kuid samas peab ta ka viskestabiilsuse kallal veel kõvasti tööd tema.

VÕRDLUS: Lance Stephenson nii stiililt kui iseloomult.