Karl-Anthony TownsFoto: Brad Penner
Korvpall
26. juuni 2015, 16:27

Miami Heat armastab pärast eilset Michael Jordanit ehk NBA drafti suur kokkuvõte (2)

Läinud ööl toimunud NBA draft ei pakkunud esiviisiku osas suuri üllatusi, kuid sellest hoolimata tegid mõned klubid kulme kergitavaid valikuid.
Avavalikuna läks Minnesota Timberwolves'i manu korvialune jõud Karl-Anthony Towns, kes ei pruukinud olla draft'i kõige andekam mängija. Küll tuleb tõdeda, et Dominikaani Vabariiki esindav Towns oli ja on valiku kõige parem pallur praegu.



Timberwolves tegi Townsi (pildil) valimisega ka ajalugu - legendaarse Flip Saundersi juhendatava klubi rivistuses on nüüd kolm viimase aasta drafti avavalikut. Lisaks Towns'ile kanadalased Anthony Bennett (valiti 2013) ja Andrew Wiggins (2014).
Kuu aega ootamist – kelle valib Lakers?

Los Angeles Lakers valis teisena kohati üllatuslikult tagamehe D'Angelo Russelli, kes suudab pallida nii mängujuhi kui viskava tagamängijana. Miks üllatuslikult? Sest pea terve aasta pakuti, et esimene ja teine valik läheb jagamisele Townsi ja keskmängija Jahlil Okafori vahel.

Poleks ime, kui Lakersi otsuses Russell valida mängis rolli tõik, et neil on juba korvi all üks uustulnuk. Eelmisel aastal draftitud suur äär Julius Randle, kes murdis hooaja avakohtumises Houston Rocketsi vastu parema sääreluu ning pidi terve hooaja vahele jätma.

Kuna Lakersi 36-aastane superstaar Kobe Bryant riputab paari lähema aasta jooksul suure tõenäosusega ketsid varna, on Lakersil vaja tugevat korvialust, et tiitlile pretendeerida. Teha seda kahe uustulnukaga? Tundub utoopiline.



"Poodiumi" viimasele astmele mahtus just Okafor, kes läks Philadelphia 76ers'i manu. Seal ootavad teda ees möödunud hooajal vigastusega maadelnud keskmängija Joel Embiid ja suur äär Nerlens Noel, kelle hooaja lõpp oli suurepärane.



Kui Okafor (pildil paremal), Noel ja Embiid suudavad traumadest hoiduda, poleks ime, kui 76ers'il oleks kahe-kolme aasta pärast NBA kõige tugevam eesliin. Trio on lihtsalt sedavõrd andekas, kuid nemad üksi ei suuda klubi taas play-off'idesse viia. Esiteks on selleks vaja realiseerida oma potentsiaal, teiseks tuleb klubil tugevdada tagaliini.
Euroopa kord

Esimese eurooplasena võeti neljandana meie lõunanaaber Kristaps Porzingis. New York Knicks sai endale draft'i kõige andekama palluri, kes võib juba tuleval hooajal Knicksi üks põhijõude olla. Muidugi, tervet Carmelo Anthonyt ei kukuta Knicksi numero uno kohalt keegi ega miski.



Porzingise (pildil) puhul oli üllatav, et Knicksi fännid polnud lätlase valimisega teps mitte rahul. Kes hoidis peast kinni, kes neas klubijuhte musta auku. Lisaks lasti kuuldavale võimas vilekoor. Võib uskuda, et Porzingis kasutab seda sisemise jõuna, et Knicksi toetajatele tõestada - valik oli õige.

Knicks tegi ka õhtu ühe tähtsaima vahetustehingu – endale saadi 19. valituks osutunud mängujuht Jerian Grant, kelle vend Jerami juba NBA-s pallib ning isa Harvey ja onu Horace seda varem teinud on. Ära anti viskav tagamängija, samuti kuulsa isaga Tim Hardaway Jr, kes hakkab esindama Atlanta Hawksi.

Esiviisiku lõpetas horvaat Mario Hezonja. (Endine) FC Barcelona viskav tagamängija/väike äär, kellele sarnase mängustiiliiga pallurit Euroopas just tihti ei näe. Küll võib aga oodata, et Hezonja sirgjoonelinelisus ja jõulisus kulub NBA-s marjaks ära.

20aastane 202cm pikkune mängumees on lisaks agressiivsusele tuntud tujukuse ja bravuurikuse poolest, mistõttu võivad tema karjääri segada erinevad skandaalid. Kui Hezonja suudab end kontrollida ja vaos hoida, siis võib temast tulla üks Euroopa korvpalli eredamaid tähti.

Sacramento Kings oli raske valiku ees, Nuggets näris küüsi

Kui esimesed viis meest olid õnnelikult nokatsid (valiku järel antakse mängijatele nende uue võistkonna nokamüts – toim.) peas intervjuusid jagamas, oli Sacramento Kings raske valiku ees. Tablool polnud jätkuvalt mängujuhi Emmanuel Mudiay nime, kuid kaitsespetsialistist Willie Cauley-Steinist oli raske loobuda.

Sacramento Kings, kes on tuntud halbade otsuste poolest, tegi seekord kindla lükke ja võttis tsentri Cauley-Steini. Miks oli see kindel valik? Sest Mudiay oskustes pole keegi veendunud ning Cauley-Steini on võimalik mängitada koos DeMarcus Cousinsiga, kes ülikooliajal ka jõulise äärena tegutses.

Kingsi tähtmängijat Cousinsit on viimasel ajal seostatud ka mitme vahetustehinguga ning päev enne draft'i võis lugeda enim koostööst Los Angeles Lakersiga, mis veel tänini tõeks pole saanud.

Oleks keegi aasta aega tagasi öelnud, et Mudiay on seitsmes valik

Kongost pärit Emmanuel Mudiay (pildil) veetis möödunud hooaja vigastatuna Hiinas ning tema arengu kohta on keeruline midagi öelda. Küll tähendab Nuggetsi valik, et suure tõenäosusega on Denveri meeskond loobumas Kaunase Žalgiriseski pallinud Ty Lawsonist.



Nuggetsit on kindlasti edaspidi põnev jälgida, sest suurema rolli peaks haarama eelmisel aastal 19. valitud Gary Harris ning avahooaja end heast küljest näidanud keskmängija Bosnia ja Hertsegoviinast Jusuf Nurkic. Lisada veel juurde Kenneth Faried ning Nuggets võib taas olla tõusuteel. Meeskonnast on suure tõenäosusega lahkumas Itaalia koondise ääremängija Danilo Gallinari, kuid odavalt ta kindlasti ei lähe.

Miami Heat armastab Michael Jordanit – Hornets tegi taas lollust

Õhtu kaheksas valik oli Detroit Pistonsi manu, kes otsustas Justise Winslow'le eelistada mitmekülgset kaitsemängijat Stanley Johnsonit. Üheksandana astus liiga juht Adam Silver lavale Charlotte Hornetsi valikuga. Omanik Michael Jordan oli teinud taas midagi uskumatut – Frank Kaminsky!

See 215sentimeetrine Wisconsini ülikoolis mänginud mees oli jätnud oma esimesel kahel akadeemilisel aastal ääretult kahvatu mulje. Tänaseks 22aastane Kaminsky näitas möödunud hooajal suurepärast mängu - ta oli Wisconsini parim skoorija, lauapallide hankija, resultatiivsete söötude jagaja ja visete bolkeerija ning viis oma meeskonna NCAA ülikooliliiga finaali. Siiski tundub valik seda veidram, et Hornetsi hingekirja kuulub hetkel Kaminskyle ääretult sarnane Spencer Hawes, kelle küll kuulujutud Charlotte'ist minema viivad.

On vähe meeskondi, kes poleks üheksanda võtnud Justise Winslow'd. Miami Heati õnneks valis enne neid Jordan. Hornets oli küll vahetustehinguna hankinud Nicolas Batumi ning väikse ääre kohal tegutseb Michael Kidd-Gilchrist, kuid kindlasti oleks vahetustehingutega suudetud oma ridu paremini täiendada.



Miami Heati Hornetsi probleemid enam ei huvita. Üllatuslikult alles kümnendana valitud Winslow (pildil) saab minna Florida päikese alla - kui Dwyane Wade ja Goran Dragic saavad meeskonnaga kokkuleppele, on võistkonnal järgmiseks hooajaks olemas korralik löögirusikas.

Hawks võttis hinnatud mängija, kuid andis ta ära

Atlanta Hawks, kes tegi möödunud hooaja väga korraliku aasta, sai vahetustehingu tulemusena oma otsuse teha juba 15. Väikese üllatusena oli tol hetkel veel vaba ääremängija Kelly Oubre Jr, kes vahetustehingu tulemusena Washington Wizardsisse liikus. Nagu juba varem mainitud, andis Wizards 19. valiku Jerian Granti Knicksi ning Tim Hardaway Jr liikus Atlantasse.

Chicago Bulls läks veelgi tugevamaks

Bullsi suur eesmärk sel suvel on saada Jimmy Butleri allkiri. Kuna Pau Gasol enam nooremaks ei lähe ning Taj Gibsoni vorm ning tervislik seisund on kõikuv, sai Chicago meeskond endalegi üllatuseks 22. valikuga Bobby Portisi. Jõulise ääre, kel vanust 20 aastat, nime oodati läinud ööl palju varem.



Cleveland Cavaliersi sai algselt enda ridadesse NCAA ülikooliliiga võitnud Tyus Jonesi, kuid mõnevõrra üllatuslikult otsustati viskavast mängujuhist loobuda. Minnesota Timberwolves tahtis Ricky Rubio ja Zach LaVine'i kõrvale veel kedagi ning Jones tundus sobivat. Cavaliers sai Jonesi vastu vaid kaks teise ringi valikut.

NBA meistri poolt valitud mängija lahkus Green room'ist

Kas teile ütleb midagi nimi Kevon Looney? Arvatavasti mitte, kuid ääremängija, keda ennustati esimese 15 valiku hulka, jäi aina ootama ja ootama. Mehe närvid ja uhkus ei pidanud vastu ning ta otsustas nn. tähtmängijate ooteruumist lahkuda. Mõni minut hiljem oli ta aga valitseva meistri Golden State Warriorsi mees. Kui palju ta seal mänguaega teenima hakkab, on omaette küsimus.

Teine ring – kaksikud löödi lahku ning Siim-Sander Vene meeskonnakaaslane

Kes võib olla teise ringi üllataja. Seda ei tea mitte kunagi mitte keegi. Houston Rockets haaras 32. kõva „mootori" poolest tuntud Montrezl Harrelli, 41. läks Pat Connaughton, kelle sai vahetustehingu tulemusena endale Portland Trail Blazers.

Kentucky ülikoolis teist hooaega pallinud kaksikvennad Andrew ja Aaron Harrison olid end samuti suureks sündmuseks valmis pannud. 44. valiti Andrew, kes hakkab esindama Memphis Grizzliest, kuid Aaron oma nime ei kuulnud. Meenutagem siin 2011. aasta uustulnukate valikut, kus kaksikvennad Markieff ja Marcus Morris järjest valiti ning veidi aega hiljem ka ühte meeskonda vahetati. Teises ringis osutus meie lähiriikide korvpalluritest 47. valituks ka leedukas Arturas Gudaitis (Philadelphia 76ers), kes pallis seni Žalgirises koos Siim-Sander Venega, samuti Marcus Eriksson (Rootsi, 60. valikuga Hawks).

Suurem osa draft'i valikuid hõlmavatest tehingutest on suure tõenäosusega tehtud, kuid kuulujutte saame lugeda uue hooaja alguseni. Kes valis õige pusletüki? Aeg näitab.