Kristaps Porzingis.Foto: Twitter
Korvpall
29. juuni 2015, 14:48

Teadaolevalt ainsa eestlasena 216cm pikkuse NBA drafti neljanda valiku Kristaps Porzingisega koos mänginu: nooruses pidi ta tagamehena mängima (8)

Teadaolevalt ainsa eestlasena New York Knicksi poolt NBA draft'is neljandana valitud lätlase Kristaps Porzingisega koos mänginud Karl Robin Jürjens rääkis Õhtulehele, et Porzingis pidi arengu huvides nooruses tagamehena mängima.

Porzingis ja Jürjens, kes mängis läinud hooajal Eesti meistriliigas Audentese rivistuses, pallisid kaks hooaega koos Hispaania kõrgliigaklubi Sevilla noortemeeskonnas. Et sellest veel vähe oleks, jagati pool aastat ka tuba.

19aastane Jürjens rääkis, et Porzingise puhul oli potentsiaali selgelt näha, kuid sellest hoolimata oli nii kõrgena valituks osutumine üllatav. "Raske mõelda, et minu sõber. Aga kui vaadata asja korvpalluri, mitte sõbrana, siis eks ta ole ikka jube andekas."

Sevillas erines Porzingis teistest juba nooruses atleetlikusega, samas olid tasemel ka tema oskused palliga. "Ta liikus ja mängis nagu oleks kõvasti lühem. Porzingis on ise öelnud, et väiksena lasi treener tal mängida tagamängija, mitte tsentrina, et pallivaldamist arendada," lausus Jürjens.

Kas Porzingise natuur aitab tal karmis New Yorgis ellu jääda?

Lisaks kiitis eestlane Läti korvpalli suurlootuse iseloomu. "Nii palju, kui ma pikkade mängumeestega kokku olen puutunud, siis on nad rahulikud, võibolla veidi aeglased ja mitte eriti jutukad. Porzingise puhul tundus, et ta oli täiesti suvaline poiss. Inimene, kellega tahad suhelda, kuna ta on huvitav."

New Yorgi eeslinnas Brooklyn’is toimunud draft’i olid kohapeale kogunenud vaatama sajad Knicksi fännid. Kui Porzingis valiti, hoidis enamus neist peast kinni ning manas näole ilme, mis iseloomustas sügavat hämmastust. Samuti lasti valla häälepaelad ning Porzingis "mattus" vilekoori alla.

Samas tuleb Knicksi fänne mõista. NBA tiitli viimati 1973. aastal pea kohale tõstnud klubi on alates käesoleva sajandi algusest olnud mõõnaperioodis, näiteks on viimasel 15 hooajal play-off’i jõutud vaid viiel korral. Nõudlikud fännid ootavad aga rohkemat, kuna 31aastane meeskonna staar Carmelo Anthony imekombel nooremaks ei lähe.

Korvpall on Porzingiste geenides

Jürjens arvab, et vaenulik vastuvõtt võis Porzingisele raske olla, kuid isa Talis, ema Ingrida ja vennad Janis ning Martins, kes on pallimise või mängu õpetamisega elatist teeninud, oskavad kindlasti New Yorgi uuele vihavaenlasele toeks olla. "Isegi kui tal tekivad endas kõhklused, siis kauaks need sinna seisma ei jää. Pigem viskab selline [vastuvõtt] õli tulle - Porzingis tahabki rohkem end tõestada."

Porzingis tegi Sevillas ohtralt individuaalseid treeninguid karmikäelise Diego Ocampoga, kes oli klubi põhimeeskonna abitreener (läinud hooajal oli Ocampo kõrgliigaklubi Murcia loots). Muide, juhendaja oli kunagi vendade Gasolide (NBA tähed Marc ja Pau, kelle koduklubideks vastavalt Memphis Grizzlies ja Chicago Bulls) eratreener.

"Tema on kindlasti üks Porzingise edu saladustest. Ta suutis poole tunniga ammutada mängijast kõik, mida vähegi võtta andis. Peale igat treeningut oli tunne, et oled arenenud," ütles Jürjens. Eestlane lisas, et kuigi Ocampo oli nõudlik, siis oli ta tegelikult väga sõbralik. Samuti andis Ocampo noortele mängumeestele nõu, kuidas väljakul ja "tsiviilelus" käituda.

Tulevane staar või läbikukkuja?

19aastast Porzingist peeti tänavuse draft'i kõige potentsiaalikamaks mängijaks. Sellest hoolimata on mitmed USA korvpallieksperdid ja Knicksi fännid veendunud, et Porzingis kukub NBAs läbi.

Mõistagi ei näe keegi tulevikku, kuid poleks teps mitte ime, kui Porzingis tõuseks NBAs vähemalt olulise rollimängija staatusesse. Suurepärane viskekäsi, agressiivus ja kiire jalgade töö nii kaitses kui rünnakul on hea vundament, millele maja ehitada.

Mida arvab Jürjens, kes suhtleb Porzingisega tänini, kas lätlane realiseerib potentsiaali või tuleb Liepajas sündinust järgmine Darko Milicic (serblasest keskmängija, kes valiti 2003. aastal teisena, kuid põrus haledalt)? "Mina usun Porzingise võimetesse."