Kas uues sarjas esindab Eestit kuu aja eest meistriks kroonitud Tartu Ülikool/Rock?Foto: ALDO LUUD
Korvpall
29. juuni 2015, 17:44

EuroCup ja EuroChallenge ühendatakse 64 korvpalliklubiga sarjaks? (2)

Rahvusvahelise korvpalliliidu FIBA ja Euroopa korvpalliliigasid ühendava organisatsiooni ULEB eilsel kohtumisel lepiti väidetavalt kokku seniste tugevuselt teise ja kolmanda sarja EuroCupi (korraldas ULEB) ja EuroChallenge'i (korraldas FIBA Euroopa) ühendamisel suureks, 64 osaleva klubiga sarjaks.

Mida täpselt see Eestile tähendab, pole esialgu teada, sest meie korvpalliliidu peasekretäri Keio Kuhi sõnul pole ametlikku teadet veel tulnud, kuid uues suures sarjas peaks üks koht olema tagatud. Suurim sellest sarjast huvituja ja tõenäolisim osaleja peaks olema meistermeeskond Tartu Ülikool/Rock.

FIBA ja ULEBi kohtumisel viibinud Kuhi Leedu kolleeg Mindaugas Špokas rääkis sealsele portaalile 15min.lt, et Leedule on hooajaks 2015/16 garanteeritud kaks kohta, soovijaid on aga neli tükki. Kuidas asjalood tegelikult on, jääb siiski segaseks, sest ULEB avaldas mõni hetk tagasi 36 eeloleval hooajal EuroCupil osalevat meeskonda.

Suures plaanis on palju huvitavam aga Euroliiga ümber toimuv. Teatavasti on FIBA töötanud välja 2017. aastast toimima hakkava uue rahvuskoondiste võistluste mudeli, millega Euroliiga plaanid kuidagi kokku ei lähe. Nüüd on FIBA alustanud jõuliselt oma Euroliiga koostamist, kuhu kuuluks ainult 16 Vana Maailma tippklubi, ning kaheksa garanteeritud kohaga tiimi on juba väljagi valitud.

Need on Madridi Real, Barcelona, Moskva CSKA, Tel Avivi Maccabi, Istanbuli Fenerbahce, Istanbuli Efes Pilsen, Ateena Panathinaikos ja Pireuse Olympiacos. Türgi suurklubidega on sel teemal juba kohtutud, järge ootavad Barcelona ja CSKA. Koha saaksid kindlasti ka Leedu, Itaalia, Prantsusmaa ja Saksamaa meistrid. Tõsi, eelolev hooaeg mööduks veel vanaviisi ja FIBA suur liiga stardiks 2016. aasta sügisel.

Tõrges ULEB plaanitakse jätta tühjade pihkudega. Mitmed Euroopa meediaväljaanded on teatanud, et FIBA ähvardab riike, mille klubid jätkavad ULEBi Euroliigas mängimist, äärmiselt tõsiste sanktsioonidega: kõneks on nii koondiste kui ka kohtunike diskvalifitseerimine EMidelt, MMidelt ja olümpiamängudelt.