2012 aasta Londoni olümpiamängude avatseremooniaFoto: Reuters/Scanpix
Olümpia
29. juuni 2015, 17:54

Olümpiamängud kolivad Eurospordi kanaleile. Mis saab Eesti televaatajast? (21)

Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) andis teada, et vahemikus 2018-2024 näeb Euroopa televaataja olümpiamänge eksklusiivselt Eurospordi tele- ja veebikanalites. Eurospordi emafirma Discovery Communications maksis õiguste eest 1,3 miljardit eurot, vahendab BBC.

Mida tähendab uudis Eesti televaatajate jaoks? Paanikaks kindlasti põhjust pole – Eurospordi kanalid on Eestis kenasti kättesaadavad. Lisaks kehtivad eksklusiivõigused ainult tasulistele telekanalitele ja rahata levivad kanalid nagu ETV võivad ülekanded enda ekraanile saada teistsugustel tingimustel.

"Kindlasti olümpiamängud 2018. aastal ERR-i ekraanile jõuavad, aga mis mahus ja mis tingimustel, on veel lahtine. Eesti sportlastele saab keskenduda ainult Eesti telekanal, Eurosport ei hakka seda kunagi tegema. Aga muretsemiseks pole põhjust, ERR hoolitseb selle eest, et Eesti televaataja näeks Eesti sportlasi," vahendab ERRi spordiportaal rahvusringhäälingu sporditoimetuse juhataja Rivo Saarna sõnu. "Sellise väikese riigi jaoks nagu Eesti moodustab õiguste maksumus kogu olümpiamängude tootmisest ligikaudu neljandiku. Väga suure osa sellest projektist on ülekandeliinide tasud ja tootmiskulud, mis teevad olümpiamängude taoliste suurvõistluste tootmise väga kalliks," lisas Saarna. Kuidas vabalevikanalid olümpiamängude ülekandeõigusi omandada saavad, pole veel selge.

2016. aasta Rio olümpiamänge näeb Eestis mitmel kanalil – kergejõustikuülekanded jõuavad TV3, kõik muud spordialad ETV eetrisse.

Eurospordi esindajate sõnul lastakse uue lepingu alusel suveolümpiamängudest eetrisse vähemalt 200, talivõistlustest minimaalselt 100 tundi ülekandeid. Harjumuspäraste telekanalite kõrval avab Eurosport varsti ka olümpiamängude erikanali. Uus leping ei hõlma Venemaad ning Pyeongchangi ning Tokio olümpiamängude puhul ka Prantsusmaad ja Suurbritanniat.