Eesti U17 jalgpallimeeskonna kapten Markus Poom. Foto: Anni Õnneleid
Jalgpall
1. juuli 2015, 07:00

Markus Poom: alguses olin väravas, aga seal hakkas igav (4)

Eesti legendaarse puuriluku Mart Poomi vanimast pojast Markusest on sirgunud tõeline väravavahtide hirm. "Tahtsin väljakule. Isa mind väravasse ei sundinud, mängisin seal, kus tahtsin," meenutab 16aastane Markus edurivimeheks saamist.

Võrus ja Otepääl toimunud jalgpalli U17 Balti turniiril teenis Eesti koondis ühe võidu, ühe viigi ja ühe kaotuse ning lõpetas võistluse kolmanda kohaga. Selle eest ette nähtud karika võttis koondise kaptenina vastu ­Markus Poom, kes aga ei järgi pere­traditsioone ega valva papa-Poomi eeskujul väravasuud, vaid tegutseb hoopis mängujuhi ehk number kümne positsioonil.

Et väravavahtidele meelehärmi tekitamine kuulub võimsat vasakut jalga eviva Markus Poomi meelistegevuste hulka, näitab kas või kuiv statistika: viimase kuue aasta jooksul on ta löönud Nõmme Unitedi kasuks noortesarjades – kusjuures tänavu on juba tehtud debüüt ka meeste meistrivõistlustel teises liigas mängiva esindusmeeskonna eest – kokku 58 väravat.

"Jalgpalliga alustasingi nii, et mängisime isaga aias ning mina olin väravas. Kuid ta ei tahtnud mulle palli sisse lüüa ja mul hakkas igav. Tahtsin hoopis väljakule, kus tundsin end õiges kohas. Ega isa mind muidugi väravasse sundinud, mängisin seal, kus ise tahtsin," meenutab Markus oma jalgpalluritee esimesi samme Inglismaal, kus Mart Poom profileiba teenis ning kus sündisid nii Markus kui ka pere keskmine poeg Andreas.

Markus möönis, et oma rolli väravasse mitte kippumisel on mänginud ka isa paljud vigastused. "Eks ta nii ole. Kuid samas – eks iga mängija vigastustel on omad põhjused. Isa mängis lihtsalt nii, et võitles igas olukorras lõpuni."

Isa on Markuse sõnul tema suurim fänn. "Räägin temaga alati nii enne kui ka pärast mängu, mil arutame läbi head hetked ja halvad hetked, mida võiks paremini teha. Ta on mulle väga suureks toeks." Perekond Poomi elu siiski üksnes ümber jalgpalli ei keerle. "Kodus räägime küll ka jalgpallist, kuid samas naudime ka lihtsalt üksteise seltskonda ning veedame koos nii palju aega kui võimalik."

Arvestades tõsiasja, et Markus Poomile on usaldatud noortekoondise kaptenipael, võib oletada, et sihid on kõrged. Nii ongi, kuid samas on mängujuhil jalad kindlalt maas. "Kindlasti on plaan jõuda tulevikus mõnda välis­liigasse, kuid hetkel keskendun oma mängu parandamisele. Vaid nii saavad tulevikus avaneda uued uksed," sõnas Poom.

Balti turniiril jäi kapten rahule nii meeskonna kui ka enda esitusega. "Meeskond võitles kõigis kolmes mängus ning võrreldes aprillis Valgevenes toimunud turniiriga (Eesti kaotas seal kõik kolm mängu – toim) oli kokkumäng kõvasti paranenud. Seekord küll väravani ei jõudnud, kuid suutsin anda paar väravaga lõppenud söötu."

Lars Hopp: Markusega on lihtne töötada

Eesti U17 koondise peatreener Lars Hopp tõdes, et jalgpalluri geenid tulevad Markus Poomi mängus suurepäraselt esile.

"Treenerina on temaga väga lihtne töötada. Markus teab täpselt, kuidas väljakul erinevates olukordades käituda, millal saab võtta rahulikumalt ja millal on vaja pingutada, temaga ei pea sellest eraldi rääkima. Ta on väga mitmekülgne mängija. Ta on võitleja, ta on tehniliselt hea, ta suudab hästi mängu lugeda. Ta on teistele eeskujuks ning hoidis turniiril meeskonda tõeliselt ühtsena – nii nagu kapten peab," kiidab Hopp 16aastast Poomi.

U17 Balti turniir

27. juuni: Läti – Leedu 1:0, Soome – Eesti 4:2.
28. juuni: Läti – Soome 1:0, Eesti – Leedu 3:1.
30. juuni: Eesti – Läti 0:0, Leedu – Soome 0:2.
Tabeliseis: Läti 7, Soome 6, Eesti 4, Leedu 0.