Võrkpalliliidu presidendist siseminister Hanno Pevkur ja peaminister Taavi RõivasFoto: Laura Oks
Võrkpall
2. juuli 2015, 14:56

Rõivas: võrkpalliga seotud ministrid 200 000 euro eraldamise otsuses ei osalenud (7)

Tänase päeva tähtsad numbrid: Eesti võrkpallikoondis sai valitsuse reservfondist 200 000 eurot ja 20 protsenti ministritest istub võrkpalliliidu juhatuses. Huvide konflikti aga polnud, kinnitas peaminister Taavi Rõivas.

"Istungi ajal selgus, et meil on valitsusliikmete hulgas mitu võrkpalliliiduga seotud isikut, aga mitte ükski neist selle teema arutelul ei osalenud," ütles Rõivas tänase valitsuse otsuse kohta, millega meie võrkpalli rahvusmeeskond sai 200 000 eurot oktoobrikuise EM-finaalturniiri ettevalmistuseks. "Mitte ainult nad ei vaikinud, vaid neid polnud ka füüsiliselt ruumis," lisas Rõivas võrkpalliliidu presidendi Hanno Pevkuri ning juhatusse kuuluva Marko Pomerantsi ja Rannar Vassiljevi kohta, kellest reaalselt istungil kohal oli küll vaid viimane.

Tänase istungi päevakorrapunktidest arutati just võrkpallikoondise rahaasja kõige pikemalt ja näiteks rahandusministeerium oli raha eraldamise vastu. Rõivase sõnul ei tähendanud pikk debatt, nagu keegi oleks vollemeeste vastu meelestatud olnud. "Tunnetus, et koondist toetada tuleb, oli üsna kiire tulema," rõhutas ta. Pikk arutelu käis hoopis selle üle, kuidas vältida edaspidi olukorda, millega iga edukas koondis peab käima eraldi raha lunimas.

"Et tulevikus oleks selgus majas. Medalite osas on see kindel – varem lähtuti valitsuse kaalutletud otsusest, aga kui medaleid hakkas iseseisval riigil aina rohkem tulema, lepiti kokku kindlad printsiibid millistel aladel-tiitlivõistlustel on millised (preemia-)summad. Ja veel veidi hiljem lepiti kokku, et valitsuse asemel usaldatakse see fond ja vastutus Eesti Olümpiakomiteele, et tegu poleks poliitilise otsusega.

Nüüd, kui järjest rohkem on häid näiteid, kuidas võistkondlikud pallimängualad on finaalturniiridele jõudnud, on õige aeg ka läbi mõelda, millised printsiibid peaksid sellistel juhtudel kehtima. Me ju kõik loodame, et väga edukaid kvalifikatsiooniringe ja alagrupiturniire tuleb ka tulevikus," rääkis Rõivas.

Kultuuri- ja rahandusministrile anti ülesandeks, et uue süsteemi põhimõtetes tuleb kokku leppida tänavuse aasta jooksul. Rõivase arvates oleksid peamised võitjad edukad koondised: "Et nad ei pea olema ootusärevad, kas neil on selleks piisavalt raha, et suurturniirile minna. Paneme mingi mõistliku printsiibi kokku!"