MITU MATŠI: Mitte ainult ei aruta Kalju fännid Aktobe väravavahi punase kaardi üle, vaid jälgivad ka Õhtulehe otseülekannet FC Flora eurolahingust. Hiljem elati kaasa ka Sillamäe Kalevile.Foto: Viljar Voog
Jalgpall
2. juuli 2015, 22:15

Nõmme Kalju pakkus fännidele Kasahhi ime

Mängupildi järgi pidanuks Nõmme Kalju täna Euroopa liiga esimeses eelringis FK Aktobele kindlalt kaotama. Aga jalgpall on ümmargune ja Kasahstanist naastakse 1:0 võiduga.

FC Flora ja Sillamäe Kalevi fännide kurgud pidid täna õhtul oma lemmikuile kaasa elades kuivama, sest Euroopa jalgpalliliidu UEFA reeglitega on nende mängudel, see tähendab ka Meistrite ja Euroopa liiga matšidel, alkoholi müümine keelatud.

Nõmme Kalju poolehoidjad sama vaeva käes ei kannatanud. Et reis Euroopa Liiga esimese eelringi kohtumisele Kasahstani oleks andnud rahakotile maohaagi, kogunesid tosinkond tulihingelist poolehoidjat Kalju kodustaadioni läheduses asuvasse Hiiu pubisse, et nõmmekaile võitluses FK Aktobega kaasa elada.

Kõik algas kenasti: fännidelt meelitas naerupahvaku välja mängu algkoosseis, kui kasahhide veebiülekandes oli Hidetoshi Wakui nimi asendatud varuväravavaht Siim-Sten Palmiga (teine oluline mängija oli ka päriselt puudu – Reginald viibis vanaisa matustel) ja 10. minutil luhtas Allan-Axel Kimbaloula üks-ühele olukorra.

Järgmised tund aega poleks aga fännidel olnud midagi selle vastu, kui meeskond ka päriselt kahte väravavahti mängitanuks – ahastus Kaljule peale pandud surve üle aina kasvas ning kuidas eestlased 27-kraadises palavuses 0:2 või 0:3 kaotusseisu asemel 0:0 viigist kinni hoidsid, teab vaid vanajumal ja/või järjest võimalusi luhanud Aktobe klubi peatreener.

Ja siis hakkas nõmmekatele sadama taevamannat: 71. minutil ei saanud vasakult äärelt tulnud Kimbaloula tsenderdusele – Kalju alles teisele heale võimalusele terve mängu jooksul – värava ees pead vahele Artjom Dmitrijev, ent tagumises postis oli luuramas Ats Purje, kes virutas palli külmavereliselt Aktobe väravavõrku.

Mängu saatus sai otsustatud viis minutit hiljem. Eino Puri pääses üks-ühele läbi ja kasahhist väravavaht teenis temalt palli röövides väljaspool karistusala käega mängimise eest punase kaardi. Kalju fännide võidutantsu taustal üritas kümne mehega Aktobe veel suruda, ent asjatult – mitte ainult ei suutnud kodumeeskond oma ülekaalu realiseerida, vaid Kaljul piisas 1:0 võidust, et kindlustada võõrsil löödud väravaga tulevanädalase kodumängu eel magus edu. Kuid nagu fännide konsensus Hiiul otsustas: "Meil on kodus ikka kuradi palju veel teha. Peame möllu püsti panema!"

Kalju fännidel jagus toetust teistelegi Eesti klubidele. Kui Kalju mängu ajal jälgiti ka FC Flora edusamme, siis pärast lõpuvilet Kasahstanis pandi suurel ekraanil mängima Sillamäe Kalevi eurolahing ning elati veerand tundi kaasa virulaste püüdlustele. Kui 1:1 viigimängus lõpuvile kõlas, olid roosad pantrid üksmeelel: "Meil on kõige raskem vastane!"