Baku 2015 sildid kaovad varsti linnapildist, aga mälestus jääb.Foto: Reuters / Scanpix
Spordiblogi
4. juuli 2015, 08:00

Merili Luuk | Mis on saanud Bakuus pärast Euroopa mänge? (3)

Seda, kui palju Euroopa mängud maksma läksid, on täpselt võimatu öelda. The Guardiani andmetel läksid 50 Euroopa riiki ning 6000 atleeti võõrustanud mängud kogu ulatuses maksma 6,5 miljonit eurot. Võrdluseks tõi aserite Medyan TV välja, et ühe viieliikmelise perekonna sissetulek on 300 Aserbaidžaani manatit (ligi 300 eurot).

Ainuüksi avatseremoonia peale läks Aseri spordiministri Azad Rahimovi sõnul 95 miljonit eurot (võrdluseks Londoni olümpiamängude avatseremoonia 42 miljonit eurot), samal ajal kui Lady Gaga esinemistasu John Lennoni pala "Imagine" eest oli kaks miljonit eurot. Kohalikud rõõmustasid, et Gaga saab ajaloolise esinemise oma CVsse aukohale panna, kuid millegipärast artist sellega suhtlusvõrgustikes ei kekanud. Sama tasa oli lõputseremoonial esinenud Briti bänd Clean Bandit.

Mis saab aga edasi? Ööpäev pärast Euroopa mängude võimsat lõputseremooniat on linnas teistsugune hingamine. Sportlased ja ajakirjanikud on pärast lennujaamade ummistamist lahkunud ning nii sportlas- kui meediaküla näeb õhtul välja kui kummituslinn. Tuled on kustunud, kuid plakatid on veel alles.

Kohalikud rahvustelekanalid näitavad veel paar päeva hiljemgi lõputseremoonia kordust, eraldi tuuakse välja võimas rahvushümn ning meeletu tuleshow. Iga paari tunni tagant näidatakse 56 medalit toonud aseri sportlaste tipphetki – tundub, et mängud on kohalikele korda läinud.

Ometi suudab mind mõni asi jätkuvalt üllatada – varahommikul kell 4 lendu oodates istun ootesaalis ning jälgin üht aseri meest. Ta loeb valjul häälel: euuroopeean gaames ning küsib kõrvalistujalt vene keeles: mis see veel on?" Imestan, kas ta on kolm nädalat linnast eemal olnud või tõesti suutnud silmad–kõrvad kinni käia. "Ah, mind sport ei huvita! Oli ka hea mäng?"

***

Aserid ostsid mängude jaoks 3500 tuliuut BMWd ning üle 500 uhke bussi, mida kasutati delegatsioonide ja ajakirjanike transportimiseks. Kas need antakse nüüd kohalikele? Oh ei!

Masinad pannakse garaaži ning võetakse välja 2017. aastal, kui võõrustatakse Islami maailmamänge. Enne seda peetakse järgmisel aastal Bakuus vormel-1 MM-etapp. Kas seegi tuleb sama võimas, näitab tulevik.