Nõmme Kalju väravavaht Vitali Teleš pärast 0:0 viiki Aktobega, mis viis Eesti klubi Euroopa liiga teise eelringi.Foto: Teet Malsroos
Jalgpall
9. juuli 2015, 21:14

Vitali Teleš kandis Kalju teise ringi (2)

Hoolimata peatreener Sergei Terehhovi mängueelsetest kahtlustest, suutis Nõmme Kalju ka teist mängu järjest FK Aktobe nulli peal hoida ning võis lõpuvile järel siirast rõõmutantsu lüüa. Väravateta viik viis koondskooriga 1:0 järgmisesse ringi Kalju.

Kalju ja Aktobe Euroopa liiga 1. eelringi teine vaatus Lillekülas jätkus täpselt sealt, kus nädala eest Kasahstanis pooleli jäädi. Külalised Kasahstanist domineerisid kergelt kohtumise kulgu, kuid ei suutnud suurepäraseid löögikohti ära kasutada.

Olnuks vastased meisterlikumad ja jalgpallijumal kasahh, läinuks Kalju jaoks asi üsna kiirelt hapuks. Juba mängu kaheksandal minutil oli Aktobe tipuründajal Danilol suurepärane šanss oma meeskonnalt pinged maha võtta, kuid brasiillane ei suutnud 10 meetrilt palli tabada.

Nädalatagusest kohtumisest eduseisu pälvinud Kalju seevastu seisis fännilaulu saatel südilt kaitses, võitles iga meetri eest ning kui tekkis võimalus kiirrünnakule minna, ei hakatud uisapäisa sinna tormama, vaid pigem tõmmati tempo maha ja otsiti kindla peale varianti.

Hea variant tekkis Kaljul juba tegelikult mängu alul, kuid avamängu sangar Ats Purje ei suutnud Allan Kimbaloula madalat tsenderdust korralikult töödelda. Teine ärev moment Almat Bekbajevi valvata värava all tekkis poolaja keskel, kuid tipuründajana alustanud Artjom Dmitrijevil jäi sammukese jagu puudu, et pall tühja võrku lükata.

Aktobe üritas kord nii-, kord naapidi, kuid korralikult pandi Vitali Teleš proovile vaid korra, ent Kalju kapten tõrjus Marcos Pizzelli kauglöögi edukalt. Ülejäänud löögiüritused lõppesid nagu Kasahstanis – kas mööda või Telešile otse sülle.

Teleši šõu

Riietusruumist tulnuna panid kasahhid Teleši väravale korraliku surve peale. Õige pea käis pall ka Kalju väravalatis, ent ei enamat.

Nähes, et mäng hakkab täielikult kontrolli alt väljuma, tõi Sergei Terehhov 60. minutiks kaks paari värskeid jalgu keskväljale – Borislav Topici ja Hidetoshi Wakui asemel sekkusid Reginald ja Joel Lindpere.

Loodetud efekti sellega aga ei kaasnenud, vaid Aktobe jätkas marulist rünnakutelaviini. Ainult kaitsjate ja Teleši ennastsalgav tegutsemine hoidis tablool kaht nulli.

Kuigi peatreener Terehhov lubas mängu eel, et Kalju ei lähe vaid seisu hoidma, siis reaalsuses ei olnud harv juhus, kui tipuründaja Dmitrijev rügas nurgalipu lähistel kaitsetööd teha.

Raske öelda, mitukümmend lööki Kalju fännide süda viimasel veerandtunnil vahele jättis, sest pall käis nii tihti nende karistusalas. Ent Vitali Teleš oli enamat kui mees omal kohal. Ta tõi mitu rasket palli ära ning kandis Kalju väravateta viigi najal järgmisesse ringi.

Teises eelringis kohtub Kalju Liechtensteini karikavõitja FC Vaduziga.