JESS! Chris Froome oli Tour de France’i kümnendal etapil kui mees teiselt planeedilt. Foto: Reuters / Scanpix
Jalgrattasport
15. juuli 2015, 07:00

Tour de France’il eraldus tera sõkaldest

Tour de France’i kümnendal etapil eraldus tera sõkaldest – favoriit Chris Froome näitas tagatulesid kõikidele suursoosikutele, kellest enim aega kaotas Vincenzo Nibali.

Pärast puhkepäeva sõitsid ratturid eile esimese tõelise mägietapi, mis viis ratturid Tarbes’ist La Pierre-Saint-Martini. Muide, 167 km pikkuse etapi viimase kuraditosina kilomeetriga tõusti merepinnast 1300 meetrit kõrgemale.

Froome’i meeskond Sky sõitis lõputõusul meeletu tempoga ning kui inglasele oli abiks jäänud vaid Richie Porte, olid Froome’ist kaugele maha jäänud suursoosikud Alberto Contador ja Vincenzo Nibali.

6,3 kilomeetrit enne lõppu Froome ründas ning kuigi algselt tundus, et Nairo Quintana suudab Tour’i tunamulluse võitjaga kaasa minna, jäi kolumbialanegi peatselt Froome’i tagatulesid imetlema.

Etapi lõpuks edestas kollases liidrisärgis sõitnud Sky liider Porte’i 59 sekundiga, "poodiumi" madalaimale astmele tõusis Quintana, kes kaotas 1.03. Contador ja Nibali jäid võitjast maha vastavalt 2.51 ja 4.25.

Nibali, kes kaotab Froome’ile üldarvestuses 6.57, kehva vormi ilmestab hästi tõik, et Tour’i võitu kaitsev itaallane oli lõputõusul kohati raskustes Astana tiimikaaslase Tanel Kangerti tempos püsimisega.

Meie meestest tegi eile südika sõidu just Kangert, kes kaotas Froome’ile 4.25 ning ületas finišijoone enne Nibalit 20. kohal. Rein Taaramäe (Astana) lõpetas etapi teiste seas koos tänavuse Tour’i sprindikuninga Andre Greipeliga ning kaotas Tour’i liidrile 22.22.

Üldarvestuses on Froome’i edu Tejay van Gardereni ees 2.52. Quintana on kolmas (+3.09), Contador kuues (+4.04) ning Nibali kümnes. Maarjamaa ratturid Kangert ja Taaramäe kaotavad parimale üle poole tunni ning on vastavalt 49. ja 96. positsioonil.

Prantsusmaa velotuur jätkub täna raske 188km pikkuse etapiga Cauteretsist Vallee de Saint-Savinisse. Etapi teises pooles ronitakse ka 2115 meetri kõrgusele Tourmalet mäe otsa.