Premium liiga publikunumbrid on tõusuteelFoto: STANISLAV MOSHKOV
Jalgpall
15. juuli 2015, 12:31

STATISTIKAPOMM: põnevaid numbreid poole peale jõudnud kodusest meistriliigast

Eesti jalgpalli meistriliiga hooaeg on jõudnud poole peale ja sestap on aeg süüvida senise 18 voru statistikasse. Kes on edukamad väravalööjad ja sööduandjad? Milline klubi juhib publikuvõistlust? Kes on realiseerinud kõige rohkem penalteid?

Kõige rohkem punkte on kogunud Tallinna FC Levadia, kellel on koos 41 silma. Tiitlikaitsjale järgneb 40 punkti kogunud Tallinna FC Flora ja vaid 1 punkti kaugusel Florast olev Nõmme Kalju FC. Ülipõneva tabelitipu ja tiitliheitluse kõrval käib sama tihe rebimine ka püsimajäämise nimel: Pärnu Linnameeskonnal on koos 9, Paide Linnameeskonnal 12, Tartu JK Tammekal 14 ja Viljandi JK Tulevikul 18 punkti.

Kõige rohkem väravaid on löönud FC Levadia – 36. Vaid 1 tabamus vähem on kirjas Kaljul ja JK Sillamäe Kalevil, Flora on löönud 34 väravat. Kõige vähem tabamusi on kirjas viimasel kohal asuval Pärnul (18), kellest vaid 2 väravat enam on kirjas Viljandi Tulevikul.

Kõige paremat kaitsemängu on näidanud FC Flora, kes on lasknud endale lüüa vaid 12 väravat. Tallinna FC Infoneti võrku on löödud 14 palli, Kaljule 15 ning Levadiale ja Sillamäele võrdselt 17.

Liiga suurim väravakütt on hetkeseisuga Ingemar Teever (FC Levadia) 13 tabamusega. Tema kannul on 12 väravaga Jaroslav Kvasov (Sillamäe Kalev) ning Joonas Tamm (hooaja esimese pooles Viljandi JK Tulevik, nüüd FC Flora) 9 tabamusega. 8 väravat on kirjas Rauno Sappinenil (FC Flora), Vitalijs Zilsil (JK Narva Trans) ja Vjatšeslav Zahovaikol (Paide Linnameeskond).

Premium liiga selle hooaja noorim väravalööja on Roger Teor (Viljandi JK Tulevik), kelle tabamus tõi mulkidele 1:0 võidu Nõmme Kalju vastu. Teoril oli väravalöömise päeval vanust 18 aastat, 1 kuu ja 14 päeva. Vanim väravalööja on seni olnud Andrei Kalimullin (Tallinna FC Infonet), kes oli tol hetkel 37 aastat, 7 kuud ja 9 päeva vana.

Kõige rohkem väravasööte on andnud Ats Purje (Nõmme Kalju FC), kes tegi eeltöö 7 tabamusele. Selles arvestus järgnevad talle Dmitri Kruglov (FC Levadia, 6), Karl Ivar Maar (Viljandi JK Tulevik, 5) Irakly Logua (FC Flora, 5) ja Hidetoshi Wakui (Nõmme Kalju FC, 5).

Kõige rohkem penalteid on saanud lüüa Andrei Sidorenkov (JK Sillamäe Kalev), kelle 6 sooritusest õnnestusid 5. 3 korda on penaltipunktilt proovida saanud Hidetoshi Wakui (Nõmme Kalju FC), kes realiseeris neist 2. Markus Jürgenson (Tallinna FC Flora) ja Tauno Tekko (Tartu JK Tammeka) on mõlemad realiseerinud 2 penaltit ning pole seni eksinud.

Hetkeseisuga on selle hooaja Premium liiga mänge külastanud 28 838 pealtvaatajat, mis teeb keskmiseks 320 inimest ühel kohtumisel. Tegemist on eelmise hooajaga võrreldes enam kui 25% tõusuga. Publikuvõistlust juhib Nõmme Kalju, kelle kodumänge külastab keskmiselt 534 pealtvaatajat. Teisel kohal on 525 toetajaga FC Flora ja kolmandal kohal Tartu JK Tammeka 429 pealtvaatajaga. Liiga uustulnukad Pärnu Linnameeskond ja Viljandi JK Tulevik asuvad publikutabelis vastavalt 4. ja 5. kohal.

Ausa mängu edetabelit juhib FC Flora, kelle keskmine näitaja on 8,411. Teisel kohal on Pärnu Linnameeskond (8,065) ja kolmandal Tallinna FC Infonet (8,038). Ausa mängu reiting kujuneb kollaste ja punaste kaartide, klubi mängijate, ametiisikute ja poolehoidjate käitumise ning vastasesse ja kohtunikesse suhtumise põhjal. Samuti arvestatakse meeskonna positiivset mängustiili. Fair Play edetabeli esikoht teenib novembris Estonia kontserdisaalis peetaval Jalgpalligalal tunnustuse ja koha UEFA Euroopa liigas, juhul kui Eesti üldine ausa mängu reiting tagab riigile ühe lisakoha eurosarjas.

Kõige rohkem kollaseid kaarte on teeninud Infoneti mängija Kassim Aidara ja Transi pallur Tanel Tamberg – mõlemal on kirjas 7 hoiatust. 6 kollast on teeninud Artjom Dmitrijev (Kalju), Dmitri Kruglov (Levadia), Pavel Avdeev (Trans), Tauno Tekko (Tammeka), Vjatšelsav Zahovaiko (Paide) ja Volodymyr Kilikevych (Trans). Punast kaarti on kahel korral enda ees näinud Sander Sinilaid (Paide), ülejääanud 12 pallurit on piirunud ühe punasega.

162 kollase kaardi puhul kanti selle põhjenduseks "hoolimatu viga“, 43 puhul "lubava rünnaku peatamine“ ning 38 korral "kinnihoidmine“. Punased kaardid tõusid kõige enam teise kollase kaardi tõttu (9), kahel korral ka vägivaldse käitumine ja ilmse väravavõimaluse ärahoidmise eest.

Väljakukohtunikest on kõige enam mänge teenindnud Roomer Tarajev (12), kellele järgnevad Eiko Saar (11) ja Kristo Tohver (10). Ühtekokku on väljakukohtunikuna ametis olnud 13 vilemeest. Abikohtunikuna on 14 mängu kirjas Hannes Reinvaldil ja 12 Silver Kõivul, kokku on erinevaid abikohtunikke Premium liigas tegutsenud 20.

Seni toimunud 90 mängust on tehtud 87 otseülekannet, mida on näidanud ETV, ETV2, Postimees.ee ja jalgpall.ee ning millel on olnud kokku üle 250 000 vaataja. Premium liiga YouTube’i kanali videosid on sel aastal vaadatud 180 319 korda.