Rein TaaramäeFoto: Alar Truu
Jalgrattasport
15. juuli 2015, 18:43

Tour de France'i 11. etapp: Taaramäe katkestas, Kangerti hea tulemus läks väsinud Nibali nahka (4)

Tour de France'i tänasel 188kilomeetrisel mägisel etapil jäi võistlus pooleli Rein Taaramäe jaoks. Etapivõit kuulus uhke soolosõidu teinud poolakale Rafael Majkale.

Tänase võidusõidu otsustavad hetked said alguse etapi 75. kilomeetril, mil peagrupist said koos kolme abilisega plehku vastavalt 2012. ja 2014. aastal mägede kuningaks kroonitud Thomas Voeckler ja Majka. Poolaka otsustav rünnak leidis aset 7 kilomeetrit enne päeva raskeima tõusu, 7,3protsendise Col du Tourmalet tippu, kui jooksikute vahe peagrupiga oli ligikaudu kuus minutit.

Jälitate poolt tegid suurimat tööd Astana mehed eesotsas Tanel Kangertiga, kelle vedamisel kahanes vahe viie minuti alla. Ent kui eestlane puhkepausi pidas, ei leidunud talle väärilist asendust ning Majka sai rahus võtta mäefiniši võidu ning laskumisel ta enam edu käest ei andud. Finišis oli poolaka edu järgmise ratturi, Dan Martini, ees täpselt minut.

"Ma teadsin, et see on raske etapp ja mulle meeldib soe ilm," ütles Majka pärast võitu. "Meeskonnakaaslased paigutasid mu jooksikute sekka ja tänase võidu pühendaksingi neile, eriti (Touri munandivähi tõttu pooleli pidanud jätma - toim) Ivan Bassole ning ka mu perele," rääkis Tinkoff-Saxo rattur.

Tanel Kanger lõpetas täna 22. kohal, kaotust Majkale kogunes 6.11. 50 sekundit varem finišijoone ületanud peagrupist jäi mehe rattur maha viimasel tõusul, sest pidi aitama Astana liidrit Vincenzo Nibalit, kes langes üldarvestuses esikümnest välja. 11. kohal jätkav tiitlikaitsja kaotab kollast särki kandvale Chris Froome'ile juba 7.47.

Kangert on üldarvestuses 33., kaotust liidrile 32.46. Täna juba esimestel suurematel tõusukilomeetritel juhtgrupist maha jäänud Rein Taaramäe jättis Touri pooleli.