Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
5. jaanuar 2000, 00:00

FC Lantana lahkus areenilt

Kuus teismelist poissi taovad kunagises Dvigateli spordihoones palli. “See on kõik, mis kahekordsest Eesti meistermeeskonnast järel,” ohkab hingusele läinud FC Lantana peatreener Anatoli Belov.

Veel mõni aasta tagasi oli Lantana heal järjel, nii 1996. kui ka 1997. aasta kevadel pühitseti meistriliiga võitu. Järgnes kiire langus, uue aastatuhande künnisel jäi kahekordsest Eesti meistrist järele vaid ajalugu.



“Klubi tegutseb edasi. Arvatavasti leiame mingi tulevikusuuna, näiteks noorte näol. FC Lantana esindusmeeskond jääb 2000. aasta Eesti meistrivõistlustelt eemale,” kinnitab Belov.



Sponsorid pelgasid venekeelset klubi



Lantana igapäevaelus kandus kogu organiseerimistöö ühe mehe, Anatoli Belovi poja Sergei õlule. Siilisoenguga ärimees tegi mis suutis, leides meeskonna hingitsemiseks hädavajaliku raha. Inimene pole igiliikur ning ühel hetkel lõppes temalgi energia otsa.



“Kulutasime tunduvalt rohkem kui tagasi saime,” möönab presidendist poja peatreenerist isa ning lisab, et oluline tagasilöögi põhjus on Eurosarjas osalemise eest saadava rahatoetuse järsk vähenemine.



“Kui esimest korda meistritiitli võitsime, osalesid väikeriikide meistrid UEFA sarjas. Seal olid boonused tunduvalt suuremad. Saime kaasalöömise eest 150 000 ©veitsi franki ehk ligi poolteist miljonit krooni, see raha võimaldas järgmisel hooajal ära elada. Teisel korral pidime kaasa lööma Euroopa meistrite liigas, preemiaraha laekus peaaegu kolm korda vähem. Jäimegi hätta.”



Iga klubi vajab edukaks funktsioneerimiseks sponsoreid, Lantanat saatsid enamikus vaid juhutoetajad. “Võibolla ei osanud me selles valdkonnas läbi lüüa,” kehitab Belov õlgu. “Paljudes firmades vaadati meie taotlused läbi, kuid spondeerimisest loobuti. Põhjenduseks öeldi, et mis sellest venelaste klubist ikka toetada.”



Noor eelistab tööd jalgpallile



Enamik noori lantanalasi on leidnud või leidmas uut pesitsuspaika. Andrei Kalimullin, Andrei Krasnopjorov ja Vitali Leitan sõlmisid lepingu Maardu Levadiaga, Dmitri Kolotsei siirdus Narva Transi, Oleg Gorjat¹ov TVMK-sse, Vadim Dolinin kodulinna Pärnusse. Pavel Kisseljov ja Vitali Valuiski loodavad FC Flora süsteemis mänguvõimalusi leida. 19-aastasest ründajast Vladimir T¹elonokovist huvituvad nii soomlased kui ka Läti esindusklubi Riia Skonto.



Seevastu 21-aastane kaitsja Andrei Mitjunov kavatseb vutimänguga lõpparve teha. “Mind on kutsunud nii Levadia kui ka FC Flora, kuid arvatavasti loobun mõlemast variandist. Levadias ma põhirivistusse ei mahuks, duubelmeeskonnas ootaks paari tuhande krooni suurune kuupalk. Mul on tasuv töö, parem pühendun sellele,” leiab ta. Ja Eesti jalgpall kaotab taas ühe mehe, kellest võinuks aja möödudes korralik mängija võrsuda.



FC LANTANA (1995–1999)



* Asutati 1995. aastal, kui Nikol/Marlekori ja meistrivõistlustelt eemaldatud FC Tevalte mängijad koondati ühte meeskonda.



* Meeskond lagunes pärast 1999. aasta meistrivõistluste lõppu.



* Eesti meister (2) 1995/96, 1996/97



* Meistriliiga pronksmedal (2) 1997/98, 1998



* Eesti karika finalist (2) 1996/97, 1997/98



* Eesti superkarika võitja (1) 1997/98



* Eurosarjas osalenud alates 195/96 hooajast. 1996/97 võitis UEFA sarja eelringis kahe mängu kokkuvõttes Islandi klubi IBV Vestmannaeyari ning pääses järgmisse ringi. Samaga pole tänaseni hakkama saanud ükski teine Eesti klubi.