Jules Bianchi kihutab nüüd taevastel ringradadel.Foto: AFP/Scanpix
Vormel 1
18. juuli 2015, 06:18

VORMELITRAGÖÖDIA: Jules Bianchi on surnud

Ayrton Senna pole kahjuks enam viimane F1 võidusõidul hukkunud võidusõitja. Mullusel Jaapani GPl rajatraktorile otsa sõitnud Jules Bianchi suri kaheksa kuud hiljem kordagi teadvusele tulemata, vahendab Sky Sports.

25-aastase Bianchi perekond andis noore piloodi lahkumisest teada lühikese avaldusega, kus seisis: "Jules võitles lõpuni, nagu oli ta loomuses, aga täna sai see lahing otsa. Meie tuntav valu on hiiglaslik ja kirjeldamatu."

Kahe hooaja vahel nime Marussiast Manoriks vahetanud meeskond, mille vormelit prantslane tol traagilisel päeval juhtis, teatas Twitteris: "Oleme kohutavalt löödud, et kaotasime pärast pikka võitlust Julesi. Oli au teda meie värvides võistlemas näha."

Bianchi sattus õnnetusse 4. oktoobril Suzuka ringrajal paduvihmas toimunud Jaapani GPl. Ferrari noorteprogrammi liikmeks olnud prantslane ei vähendanud kollaste hoiatuslippude lehvimisalas piisavalt kiirust, kaotas märjal rajal oma vormeli üle juhitavuse ja kihutas otsa varem avarii teinud Adrian Sutili sõiduvahendit teisaldama tulnud traktorile.

Bianchi sai üliränki peavigastusi ning mitmed eksperdid avaldasid arvamust, et tema ellujäämisšansid on väikesed. Siiski stabiliseerus piloodi tervis nõnda palju, et teda sai juba poolteist kuud pärast avariid transportida Jaapanist kodusele Prantsusmaale taastusravile. Vaatamata maailma parimate ekspertide abile, ei tulnud Bianchi aga enam kunagi teadvusele. Kahe nädala pärast oleks prantslane saanud 26-aastaseks.

Vormel 1 sari on Bianchi juhtumist õppust võtnud. Kõige suurem muutus on olnud virtuaalse turvaauto reegli juurutamine, mis sunnib piloote ohtlikus rajapiirkonnas kiirust vähendama. Lisaks on toodud varasemaks nende idamaiste võidukihutamiste kellaaega, kus on teada, et õhtu lähenedes võib tulla paduvihma.

Viimane GP-võidukihutamisel saadud vigastuste tagajärjel hukkunud vormelipiloot oli Ayrton Senna, kelle traagilisest avariist möödus 1. mail 21 aastat.