Päeva algul kolmandat kohta hoidev Rainer AusFoto: Aldo Luud
Auto-Moto uudised
19. juuli 2015, 09:29

RALLY ESTONIA | Kolmanda koha jaht – kas eestlased jäävad kodurallil sootuks poodiumikohata? (1)

Kui kõik mehed tänasel kuuel kiiruskatsel teel püsivad, jagavad Rally Estonia madalaima poodiumikoha omavahel Rainer Aus, Craig Breen ning Egon Kaur. Hetkel on Aus konkurente kuue sekundiga edestamas.

"Need kuus sekundit võivad väga lihtsalt käest minna," ennustab mullusel Rally Estonial neljanda koha saanud rallimees, et tänavu ühe positsiooni võrra parem tulemus kirja saada pole sugugi kerge ülesanne.

Tegelikult ei osanud Aus üldse nõnda kõrgest kohast unistada. "Ma enne rallit lubasin, et tulen poodiumile, aga jätsin targu mainimata, et kas kokkuvõttes või N-rühma arvestuses," muigas ta. Aus ootas nimelt, et tänavu on konkurents kõrgetele kohtadele tihedam: "Hea küll, mullu võtnud Ott Tänakut ei ole, aga ERC sarja kõvasid mehi tuli see-eest rohkem."

Sander Pärn, Martin Kangur, Karl Kruuda – nimekiri eestlastest, kes pidanuks kodusel suurrallil esikohta jahtima on pikk. Ometi on nüüd parim eestlane muldvanal Lanceril kihutav Aus. "Võti on olnud stabiilsus. Laupäeval polnud meil peaaegu üldse momente, ainult paar korda saba liputas ja paaril korral jäin pidurdamisega hiljaks."

Ausi kohta himustab temast vastavalt 5,9 ja 6,0 sekundi kaugusel olev duo Craig Breen – Egon Kaur. ERC sarja juhtiva Breeni sõnul üritab ta täna kindlasti poodiumile pürgida. Ausist mööda tõustes kurvastaks ta aga tuhandeid Eesti fänne, sest Rally Estonia poodiumile ei pääseks siis ükski kodumaine piloot. "Pole minu mure nende rõõmu või kurbuse pärast muretseda. Ma olen kindel, et neidsamu fänne ei häiriks, kui mõni iirlane poodiumilt minema puksitaks," ei kavatse Breen halastust üles näidata.

Päeva alustuseks iirlasest 0,1 sekundit maas olev ja samuti Mitsubishil kihutav Kaur on aga üllatunud, et Eesti suurimal rallil peavad koduste pilootide au üleval hoidma N-rühma piloodid: "Arvasin, et R5-mehed püsivad ja kestavad seal ees veidi paremini." Kauri sõnul ei motiveeri teda Ausi püüdma mitte tahtmine olla parim eestlane vaid soov võtta endast ja masinast maksimum. "Kolmas koht on täitsa saadaval ja madalama plaaniga ei taha ma hommikul rajale minna," sõnas ta ja lisas, et varu on olemas. "Ma ei ole seni leidnud õiget rütmi. Oleks tarvis, et katse algusest lõpuni saaksin ühtlaselt heas joones sõita."

Kas kõrgem koht on tõesti välistatud?

On pagana kahju, et eestlased jahivad kodusel suurrallil ainult kõige madalamat poodiumikohta. Samas, täna on sõita veel kuus kiiruskatset ja Ausi vahe liidriga 31 sekundit. Äkki ...

"Seda mõtet pole vaja pähe võttagi," purustab Aus lootused. „32 sekundit on liiga palju, eriti selliste meeste vastu. Kuskil on piir ja mu auto on juba ka vana."