EXCLUSIVE Miranda Hart arrives at the offices of 20th Century Fox Film Co Ltd in London's Soho. She wears a bright red long blazer, black and white striped jumper, jeans and grey UGG boots. Featuring: Miranda Hart Where: London, United Kingdom When: 30 Jan 2015 Credit: WENN.com EXCLUSIVE Miranda Hart arrives at the offices of 20th Century Fox Film Co Ltd in London's Soho. She wears a bright red long blazer, black and white striped jumper, jeans and grey UGG boots. Featuring: Miranda Hart Where: London, United Kingdom When: 30 Jan 2015 Credit: WENN.comFoto: WENN/Scanpix
Inimesed
20. juuli 2015, 09:20

Miranda Hart: on okei olla ebalahe

Särav ja omapärane koomik Miranda Hart pärineb Briti kõrgklassi seast, kuid tema minevik ei koosne sugugi ainult ponidest ja teepidudest, nagu arvata võiks. Naine on pidanud maha ränga võitluse depressiooniga ja elanud üle hirmu kaotada oma isa.

Need on teemad, millest Miranda keeldus rääkimast ligi paarkümmend aastat. Hiljem, juba komöödia juurde jõudes ja ennast oma sõudes aegamisi avades on ta tunnistanud, et isa raske haavatasaamine Falklandi sõjas põhjustas talle tõsise depressiooni. “Ma sunnin end alati jõuga positiivset nägema, sest vaatan maailma väga pessimistlikult,” on Miranda tunnistanud.  

Miranda Katherine Hart Dyke sündis 14. detsembril 1972. aastal Torquays, Devonis Inglismaal. Tema ema Diana on Briti aristokraat, endise Adeni kuberneri söör William Luce’i tütar, isa David aga Briti kuningliku mereväe eruohvitser. 1982. aasta Falklandi konflikti ajal osales David sõjalistel manöövritel HMS Coventry pardal. Nende laev sai tabamuse ja läks põhja. David sai uppuvalt laevalt põgenemise käigus raskeid põletushaavu. See mõjus tüdrukule väga rängalt ning hiljem on ta öelnud, et hakkas inimesi naerutama just oma masenduse ja hirmu varjamiseks.

 

Mittelahedate kuninganna

Miranda sai vastavalt oma ühiskondlikule klassile suurepärase hariduse, lõpetades Bristoli ülikooli kraadiga poliitikateadustes. Üldsegi mitte oma klassile vastavalt õppis ta aga seejärel näitlemist ja asus kirjutama sketše mainekale Edinburgh Fringe’i festivalile. Alles 2002. aastal söandas Miranda aga laenata sõbralt 7000 naela, et panna püsti oma soolosõu. 2004. Aastal kirjutas ta BBC-le komöödiasarja, kuid see ei läinud töösse. Sellest holimata jäi naine produtsentidele silma ja sai rolli tollal ääretult populaarse sarja “Absolutely Fabulous” jõuluosasse. Sellest sai tema elu murdepunkt.

Järgnesid rollid komöödiasarjades “Hyperdrive” ja “Not going out”, raadiosaade “Miranda Hart’s Joke Shop” ja 2009. aastal lõpuks “Miranda”, mis lennutas tollal juba 37aastase näitlejanna megaedu orbiidile. Tema agendi Michael Hicksoni sõnul on Miranda talent, keda pole võimalik “toota”, kes on üdini siiras ja köidab tänu sellele inimeste tähelepanu juba enne, kui jõuab suu lahti teha. Sari “Miranda” on pooleldi autobiograafiline ja näitlejanna kasutab selles ohtralt juhtumeid oma isiklikust elus − vint on muidugi kõvasti üle keeratud. Miranda on intervjuudes naernud, et teda aetakse pidevalt tema tegelaskujuga segamini, aga see on siiki vaid tegelaskuju. “Miranda roll “Mirandas”... Ma olen kindel, et väga paljud ei pea seda näitlemiseks, aga ma kinnitan teile, et ma siiski näitlen.”

Miranda ise peab “Miranda” edu põhjuseks just selle peategelase totaalset ebalahedust. “Inimesed vaatavad seda ja saavad aru, et on täiesti okei olla ebalahe. Isegi kõige lahedamatel meie seast on omad kahtlused ja mõjub väga vabastavalt, kui saad samastuda tegelasega, kes nii hirmsasti pingutab, aga jookseb ikka lati alt läbi.”

 

Tõeliselt pikk, aga seksikas

Miranda Hart on tõeliselt pikk − 1.85. “Mulle tõesti meeldiks olla nii 1.77, siis võiksin kanda kõrgeid kontsi ja ma ei näeks välja nagu transvestiit. Mul on oma pikkuse suhtes kompleks, mulle ei meeldi sellest isegi rääkida,” pihib staar. Sarjas saab selle arvel kõvasti nalja. “Mind nimetatakse poodides ja restoranides tõepoolest tihti härraks, kuna olen nii suur ja mul on lühikesed juuksed,” kinnitab staar intervjuus ajalehele Guardian.

Oma välimuse pärast on tal elus olnud keerulisi aegu. Kui ta oli 11aastane, sõitsid tema vanemad kolmeks aastaks Ameerikasse ja Miranda pandi tüdrukute internaatkooli. Talle meeldis seal väga ja tal oli palju sõpru, sest ta oli väga sportlik. “Ma olen tegelikult sale ja sportlik naine, kes on lõksus paksus kehas,” muigab ta. Elu tüdrukutekoolis ei valmistanud teda aga sugugi ette “päris” eluks. Bristoli ülikooli astudes sai tüdruk kultuurišoki. “Mul oli tunne, nagu kohtuksin ma täiesti uue inimliigiga. Järsku, 19aastaselt, leidsin end mõtlemas: kas ma oskan nende inimestega rääkida?” meenutab Miranda. Ta oli oma inetust välimusest ja osakamatusest poistega suhleda väga teadlik ning see tegi ta äärmiselt närviliseks.

“Mulle tegi suurt muret, et ma meestele ei meeldi, et ma pole stereotüüpne tüdruk,” selgitab Miranda. “Mul oli küll sõpru, kes kinnitasid mulle, et mul pole viga midagi ja ma võiksin olla väga seksikas, kui ma vaid ise laseksin endal seda uskuda. Tagasi vaadates ma tean, et neil oli õigus. Aga siis oli minu reaktsioon: minge metsa!” Miranda ütleb, et on nüüdseks nii vaatajate tagasiside kui ka iseenda kogemuse abil selgeks saanud, et seksikus ja ilu peitub eelkõige selles, kui sa tunned end oma kehas mugavalt. Oma välimuse peale ei peaks üldse nii palju mõtlema. “See on säherdune energiakulu! Aga ma teen seda ikka veel. Ma olen idioot,” naerab staar.

 

Agorafoobia ja ärevushäired

Sel perioodil kannatas tulevane staar ka järjest süvenevate ärevushäirete all ja tal tekkis agorafoobia − hirm avatud ruumi ees, nii et ta ei suutnud isegi ühistranspordis sõita. Antidepressantide tarvitamisega koos kerkis kehakaal ja langes enesehinnang. Koomik meenutab neid aegu küll kerge muigega, kuid tunnistab, et küllap on see tal lihtsalt geenides. “Ma jään ilmselt alatiseks veidi ärevaks. Lihtsalt kehvad geenid, ebaõnn. Pean end sundima asjades positiivset nägema, sest kardetavasti on mul traadid vähe sassis. Olen juba oma loomult kogu aeg kerges depressioonis.”

Näitlejanna on ka korduvalt väljendanud oma veendumust, et just tema otsus lõpuks tulla välja oma sõuga ja hakata tegelema sellega, mis on talle tõeliselt hingelähedane, tõi talle meelerahu. Ta julgustab ka kõiki teisi oma südant järgima. Intervjuus The Guardianile ütleb ta: “Tüdrukud tahavad eriti oma vanematele ja õpetajatele meele järele olla, olla head lapsed ja õpilased. Me oleme kohusetundlikud, aga vahel ei peaks. Vahel tuleb järgida oma südant ja minna, kuhu see käsib − isegi kui see ajab alguses hirmu peale.”

Telesaates “Graham Norton show” on Miranda Hart maininud ka seda, et tal on astma.

 

Valmis uueks suhteks

Praeguseks on Miranda Hart pärast paari lühemat suhet, mida naine on avalikkuse eest kiivalt varjus hoidnud, jälle valmis mõne sümpaatse mehe oma südamesse lubama. Nüüdseks juba üle kuue aasta üksi elanud näitlejanna lisas sellest rääkides Daily Mirrorile, et tema ettekujutust täiuslikust mehest annab kõige ideaalsemalt edasi Horvaatia tennisetäht Goran Ivanisevic.

Selle aasta alguses lõi naine aga Briti kõmupressi kihama, lahkudes vastu hommikut ühelt õhtusöögilt koos sümpaatse, aga siiani tundmatuks jäänud härrasmehega, kellega koos taksot hääletati, kuid siis fotograafe märgates kärmelt eri suundades minema astuti.

Kas Miranda ellu on oodata meestega seoses muutusi, on raske öelda, aga tööalaselt tuleb neid kindlasti. Eelmise aasta lõpus andis ta teada, et lõpetab pärast jõuluepisoodi nii “Miranda” kui ka teeb pausi sarjas “Call the Midwife” (kus ta mängib ülipopulaarset tegelast nimega Chummy Browne) ning võtab aastaks aja maha, et reisida ja patareisid laadida. “Ma olen alati erinevate projektide vahel reisimas käinud ja enda jaoks aega võtnud, et asjad jälle perspektiivi seada. Elus peab lõbu ka olema,” ütles staar eelmise aasta lõpus Daily Mirrorile. “Seekord kestab see lihtsalt ehk veidi kauem.”