TEHTUD: Pärnu linnameeskonna president Raio Piiroja (paremal) ulatab Martin Vungile suve ühe kuumima ülemineku märgiks Pärnu mängusärgi. Foto: TIINA KÕRTSINI
Jalgpall
22. juuli 2015, 07:00

ÜLEVAADE: Eesti jalgpalli meistriliiga üleminekuaken sulgus, kes kuhu lipsas?

Kuu aega avatud olnud Eesti vutiliiga üleminekuaken sulgus esmaspäeva õhtul. Erinevalt talvest ükski suur kala viimasel hetkel aknapilust sisse ei vupsanud, kuid sellegipoolest on paras aeg teha ülevaade kuu jooksul turul juhtunust.TALLINNA FC FLORATuli: Joonas Tamm (ründaja)Läksid: Karl-Eerik Luigend (poolkaitsja), Sakari Tukiainen (ründaja), Martin Kase (ründaja)Esmaspäeval tänu Levadia libastumisele liigatabeli tippu tõusnud Flora jätkas sisuliselt oma Norbert Hurda ajastu poliitikat: võistkond komplekteeritakse hooaja eel juba mõttega, et nende meestega minnakse lõpuni.Ainus täiendus, hooaega Viljandis 9 väravaga (15 mängust) alustanud Tamm oli otsene leevendus ründajaprobleemile, sest Soome tugevuselt kolmandast liigast tulnud Tukiainen ei suutnudki end päriselt tõestada. Teravate ääremängijate Irakli Logua või Rauno Alliku tipus mängitamine oli hädaabi.

NÕMME KALJU FC
Tulid: Borislav Topic (poolkaitsja), Stanislav Goldberg (poolkaitsja)
Läksid: Nicolas Galpin (kaitsja)
Kalju kohta tavatult vaikne suvi. Samas tuleb tunnistada, et Sergei Terehhov sai juba hooaja eel enda käsutusse Eesti mõistes enam kui korraliku satsi, millel vähemalt paberil ka korralik europotentsiaal. End armutu võitlejana tõestanud Topic näib olevat lihtsalt üks kvaliteetne lisakäik keskväljal (ja vajadusel vasakkaitses).

TALLINNA FC LEVADIA
Tulid: Tarmo Kink (ründaja), Igor Subbotin (ründaja), Artjom Artjunin (kaitsja)
Läksid: Maksim Lipin (poolkaitsja), Ivan Pecha (kaitsja), Aleksei Širokov (väravavaht), Artur Rättel (ründaja)
Tiitlikaitsja Levadia õnnetuseks naasid mullused põhimehed, kuid vahepeal õnnetu välismaatiiru teinud Subbotin ja Artjunin oma kasvatajaklubisse alavormis. Üüratu rahvusvahelise kogemusega Kink aga liiga hilja. Seega polnud kolmiku võimuses Meistrite liiga krahhi ära hoida. Koduse tiitli kaitsmiseks on Levadial klassi küllaga, saaks vaid "uued" mehed vormi ja "vanadega" kokku mängima.

Hooaja eel paljukiidetud venelase Širokovi ärasaatmine on loogiline, sest pärast Sergei Pareiko liitumist muutus Moska Lokomotivi kasvandik selgelt üleliigseks.

JK SILLAMÄE KALEV
Tulid: Giorgio Russo (poolkaitsja), Jevgeni Kabajev* (ründaja)
Läksid: Darius Miceika (poolkaitsja), Viktor Plotnikov (poolkaitsja), Rytis Leliuga (poolkaitsja)
Meistriliiga mulluse parima väravaküti Kabajevi naasmine Sillamäele on kõva sõna! Õnnestunud tehing tundub olevat ka itaallase Russo toomine. 26aastane äärepoolik on särtsakas, terav ja suudab sahistada, kelle iganes vastu. Sillamäe hädad tunduvad olevat pigem väljaku ääres.

Juuni alul Sergei Frantsevi asemel peatreeneriks toodud Deniss Ugarov ei ole suutnud oma ideid ellu viia. Tema juhendamisel on saadud vaid kaks võitu ja hulganisti kolm nukrat viiki Pärnu ja Paidega.

TALLINNA FC INFONET
Tulid: Sergei Tumasjan (poolkaitsja), Aleksandr Kulinitš (kaitsja)
Läks: -
Infoneti passiivsus pole samuti üllatav. Olgugi et esikolmik libiseb Infonetil taas vägisi eest, pole peatreener Aleksandr Puštovil põhjust etteheitvalt näpuga konkreetsesse väljakupaika osutada. Loodetavasti on mängukeelu alt vabanenud Kulinitš vanad kombed sinnapaika jätnud, sest Eesti tasemel on ta väärt mängumees.

NARVA JK TRANS
Tulid: Maksim Lipin (poolkaitsja), Kirill Nesterov (poolkaitsja), Vlasii Sinjavski (ründaja), Georgi Arkania* (ründaja)
Läks: Roman Protassov (poolkaitsja)
Transi häda on siiani olnud lühikesest pingist ja vähesest kogemusest tingitud ebastabiilsus. Ühel päeval võidetakse tippe, järgmisel kaotatakse amatööridele. Samuti on piirilinnaklubi juhtkonnal suhteliselt lühike süütenöör, mistõttu on Trans tänavu peatreenereid kui sokke vahetanud. Nii on raske ühtset löögirusikat luua.

VILJANDI JK TULEVIK
Tulid: Sakari Tukiainen (ründaja), Martin Kase (ründaja)
Läksid: Oskar Berggren (kaitsja), Joonas Tamm (ründaja)
Viljandi puhul on ainult üks küsimus: kas Florast üle parda heidetud Tukiainen ja Kase suudavad vääriliselt asendada Tulevikku hooaja esimesel poolel kandnud Tamme. Kui jah, on Viljandis kõik korras.

TARTU JK TAMMEKA
Tulid: Eric Pärn (poolkaitsja), Reio Laabus (poolkaitsja), Siim Tenno* (poolkaitsja)
Läks: -
Aastakese Saksamaa neljandas liigas mänginud Tammeka kasvandikud Laabus ja Tenno toovad ehk Tartusse kogemustega kaasnevat meelerahu. Aastaid Tammeka kui ka teiste klubide eest koduses meistrisarjas madistanud poolkaitsjad pole küll superstaarid, kui püsimajäämisheitluses olulised lülid.

PAIDE LINNAMEESKOND
Tulid: Karl-Eerik Luigend (poolkaitsja), Joosep Juha (kaitsja), Mihhail Kolesnikov (väravavaht), Märten Pajunurm (kaitsja), Artur Rättel (ründaja), Hans-Kristjan Hansberg (poolkaitsja), Joel Indermitte (kaitsja), Viktor Klimejev* (kaitsja)
Läksid: Lauri Välja (poolkaitsja), Edgars Butlers (kaitsja)
Stabiilselt parima amatöörsatsi hooaja esimene pool oli selge pettumus. Sellest tulenevalt tõi peatreener Meelis Rooba täiendusi igasse liini. Väljalangemine ei tohiks enam Paides teema olla.

PÄRNU LINNAMEESKOND
Tuli: Martin Vunk (poolkaitsja)
Läks: -
Vungi naasmine kodulinna on kahtlemata selle suve kuumimaid lükkeid. Samas on hooaja esimene pool näidanud, et noore meeskonna mured algavad kaitseliinist ja sinna Marko Lelov kedagi ei toonud. Kas Vunk toob kastanid tulest?

*- üleminek pole veel ametlik