Kui Almatõ saab taliolümpia korraldusõiguse, korraldatakse kiiruisutamisvõistlused kuulsal, mägedes asuval Medeo rajal.Foto: Pavel Mikheyev
Spordivaria
28. juuli 2015, 20:56

Kasahstani elanik: Almatõ taliolümpiat on vaja ainult eliidile

Reedel valib Rahvsusvaheline olümpiakomitee 2022. aasta talimängude linnaks kas Pekingi või Almatõ. Uudisteagentuur Reuters uuris Kasahstanis, mida arvavad tavalised inimesed võimalikust olümpiast.

Ning selgus, et väga ei arva. "Olümpiamänge vajavad vaid võimulolijad, näitamaks maailmale, et riik on demokraatlik. Faktiliselt pole siin aga demokraatiaga mingit pistmist," ütles 54-aastane kunstnik Saken Bektijar. "Riigijuhid ja tavainimesed elavad erinevates maailmades. Olümpiamängud tähendaksid võimulolijatele ekstraboonust."

Lumiste Tjan-Šani mägede lähistel asuv Almatõ korraldas koos riigi pealinna Astanaga 2011. aastal Aasia talimängud ning võõrustab 2017. aastal taliuniversiaadi. Olümpiast saaks Kasahstani juba 26 aastat juhtinud 75-aastase Nujrsultan Nazarbajevi valitsemisaja tippsündmus.

"Korraldaksime niisugused olümpiamängud, et terve maailm räägiks Kasahstanist ja Almatõst," kinnitas Nazarbajev riigitelevisioonis esinedes. Loodetakse, et olümpia aitab kaasajastada Almatõ infrastruktuuri ja anda endiselt nõukoguliku välimusega linnale uue näo. Almatõ taotluse suure plussina tuuakse välja asjaolu, et 70 protsenti võistlusrajatistest on juba valmis, sealhulgas Medeo kiiruisurada, kus on püstitatud üle 120 maailmarekordi.

Poliitiline vaatleja Aidos Sarym rääkis: "Almatõ elaniku ja linna patrioodina tahaksin kindlasti mänge siin näha. Kuid kardan, et see tooks kaasa uued suured korruptsioonijuhtumid. Enamik Kasahstani suurtest projektidest teostatakse vaid väikese grupi inimeste huvides."

Opositsioonipoliitiku Amiržan Kossanovi sõnul on Kasahstani üldsus jagunenud 2022. aasta taliolümpia küsimuses kaheks - nagu on ka 2017. aastal Astana võõrustatava maailmanäituse EXPO osas.