35 aasta tagant ei küta kirgi mitte ainult Ian Campbelli sooritus, vaid ka Jaak Uudmäe (pildil) võiduhüpe.Foto: Vida Press
Spordiblogi
30. juuli 2015, 14:00

Toomas Alatalu | Austraallaste Uudmäe-vastase avalduse taga on Sanejevi torkimine (21)

Minu vaist haistis Jaak Uudmäe Moskva olümpiakulla uut ründamist aegsasti, sest avastasin 24. juunil Venemaa populaarses ajakirjas "Argumentõ i faktõ" ilmunud artikli Austraalias elavast Viktor Sanejevist. Ja jälle sõnumiga, et Jaak Uudmäe astus oma parimal katsel üle ning sestap peaks Moskva olümpiamängude kuld kuuluma temale. 

Täpselt sama juhuslikult sattusin Sanejevi samade sõnade peale 1990. aastal Tbilisis käies – kahmasin lennukisse kaasa ajalehe "Vetšerni Tbilisi", millest leidsin intervjuu Sanejeviga, kes väitis, et temalt võeti võit. Tegin toonase "Spordilehe" palvel sellest tõlke.

Seetõttu usun, et Austraalia kergejõustikuliidu presidendi David Grace'i 25. juuli avaldus tugineb paljuski Sanejevi järjekindlale torkimisele – kui too seab endiselt kahtluse alla Uudmäe kuldmedali, siis miks mitte nii-öelda paralleelselt küsida seda ka oma mehele?! "Argumentõ i faktõ" tiraaž on piisavalt suur, venekeelseid inimesi Austraalias palju ja – miks mitte tähelepanu lõigata, sest vaevalt et Austraalia ametnikud ise oma taotlust tõsiselt võtavad. Seda enam, et Grace'i avalduses on teinegi pretensioon – 1948. aasta olümpiamängude naiste 200 meetri finaali kohta.

Mõned huvitavad faktid "Argumentõ i faktõ" loost, mis on kirjutatud rubriigis "Unustatud spordikuulsused." Kohe torkab silma see, et Sanejev saadab tervitusi vaid Juri Rostile, Igor Ter-Ovanesjanile ja Jevgeni Tsenile, aga mitte Jaak Uudmäele. Meie teame, et Jaak käis novembris 2005 Tbilisis Sanejevi 60. sünnipäeval (milleks Sanejev oli Austraaliast korraks tagasi tulnud) ja vabandas rahva ees tormilise aplausi saatel avalikult, et ei lasknud tal neljakordseks olümpiavõitjaks saada! Pidanuks nagu kõik korras olema, aga – näete ise, kuidas on suurte meestega lood.

Sanejev eitab ratastoolis liikumist (mis oli eelmine Venemaal ringelnud uudis tema käekäigust). Ta räägib, et Müncheni olümpiavõit tähendas 500 marka, et jõudis 20 aastaga hüpata 4000 kilomeetrit, et pärast esimest hüpet olla rõhk jalale 800 kilogrammi ja et on 7 korral käinud operatsioonil.

Moskva OMist meenutas ta seda, kuidas partei keskkomitee tegelane oli öelnud, et "on vaja rohkem venelast, Sanejev on ju sündinud Gruusias" ja nii tuli kolmekordsel olümpiavõitjal avatseremoonial anda olümpiatõrvik staadionil üle Sergei Belovile, et too süütaks olümpiatule. Tema kõigi kuue lõppvõistluse katse ajal oli puhunud vastutuul ning Jaak – nagu öeldud – astus üle!

Muide, Ian Campbelli pretensioonidest ilmus pikem lugu ka 7. augustil 2013 Briti väljaandes The Guardian.