MULLU: 2014. aasta hooajaeelsetes matšides suutis Hunt särada, pildil saab ta võimu tunda Coltsi mängujuht Chendler Harnish, ent hooaeg läks suuresti aia taha. Kas tänavu õnn pöördub? Foto: Reuters/Scanpix
NFL ameerika jalgpalli liiga
31. juuli 2015, 07:00

TREENER LUBAB: Margus Hunt saab võimaluse end tõestada

Margus Hunt lööb Cincinnati Bengalsi eest 14. augustist 3. septembrini loodetavasti kaasa neljas treeningkohtumises, mis määravad tema saatuse Ameerika jalgpalli meeskonnas.

Profiliiga NFL hooaja algus hiilib üha lähemale. Bengalsi esimene treeningmäng New York Giangsiga on vaid kahe nädala kaugusel ja eile kogunesid mehed taas treeninglaagrisse.

Hunt tiimikaaslastega täismahus treenima ei asunud – kevadel jõusaalis saadud seljavigastus pole veel täielikult taandunud ja meeskond paigutas Hundi PUP ehk füüsise tõttu mängukõlbmatute pallurite nimekirja. Kuigi teoreetiliselt võib see tähendada kas või terve aasta vahelejätmist, on meeskonna peatreener Marvin Lewis kinnitanud, et pigem saab eestlane juba enne esimest treeningmängu täiskoormusel treenida.

Just soojendusmatšid Giantsi, Tampa Bay Buccaneersi, Chicago Bearsi ja Indianapolis Coltsiga saavad olema Hundi Bengalsi karjääris otsustavateks. Vahele jäänud treeninglaager tähendab, et Karksi-Nuia vägilane on võistkonnasiseses paremusjärjestuses langenud kaitseliini ääremängijate arvestuses viiendale kohale.

Hetkel pole selge, kas põhihooaja 53mehelisse nimekirja mahub neli või viis ääremängijat. Seega on Hundi tulevikku silmas pidades oluline, et ta pääseks treenerite silmis mööda teist aastat klubi hingekirja kuuluvast Will Clarke’ist, kes on Cincinnatist kostuvate kuulduste kohaselt hooaegade vahel teinud tõsise arenguhüppe.

Teda tuleks platsil hoida

Bengalsi kaitseliini tegemiste eest vastutava treeneri Paul Guentheri sõnul saab Hunt enda tõestamiseks võimaluse. "Teda tuleb platsil hoida. Eelmisel aastal arenes ta suure kiirusega, ka nendes nüanssides, mis kõrvaltvaatajale märkamatuks jäid. Aga siis sai vigastada, oli kuus või seitse nädalat eemal ja pidi sisuliselt otsast alustama," rääkis treener laagrieelsel pressikonverentsil. "Tänavune võti on teda võimalikult palju mängitada, et tehnika ja ala mõistmine edasi areneks. Mullu liikus ta sedasi seitsmepenikoormasaabastega edasi."

Lisaks vigastustele pärssisid mullu Hundi arengut ka treenerite otsused – isegi kui oli näha, et eestlane on mõnes mängus heas hoos, eelistasid treenerid usaldada vana kaardiväge, kohati ebaõnnestunult.

Guentheri sõnul eesootavates treeningkohtumises meie mees mänguaja üle kurta ei tohiks. "Hunt on üks neist sportlastest, tema ja veel mõned mehed, kes on ehk valmis esindusrivistusse murdma, keda tuleb mängus jälgida. Mina pistaks nad väljakule väga varakult: eelistaksin hooajaeelsete mängude esimestes pallivahetustes neid algkoosseisule. Peame mehed vette viskama ja vaatama, kuidas nad välja ujuvad."

Praeguse seisuga on Bengalsi hingekirjas 89 mängijat, kellest suurem osa treeningkohtumistes ka platsile saab. Enne neljandat matši kärbitakse meeskond 75, mängu järel 53 hinge peale. Kui Hunt muljet ei avalda ega nimekirja ei pääse, on variante kaks: meeskond annab talle hundipassi ja maksab 500 000 dollarit valurahaks või eestlane paigutataks treeningrivistusse – lootus põhimeeskonda pääseda elaks, ent samas võivad teda kosida ka teised klubid. Hunt andis Eesti Päevalehele aimu, mida ta viimasest võimalusest arvab: "Kui mind lahti lastakse, on ülejäänud 31 NFLi meeskonnal eesõigus mind palgata enne, kui treeningrühm kõne alla tuleb." Ehk kui vigastus ei vaeva, leiab eestlane kuskil kindlasti mängupaiga.