Tundub, et eurosari jääb TLÜ/Kalevi jaoks unistuseksFoto: LAURA OKS
Korvpall
3. august 2015, 21:20

Uue eurosarja korraldajad näitasid TLÜ/Kalevile punast tuld (1)

Homme toimub Münchenis uue eurosarja FIBA Europe Cupi alagruppide loosimine. Et võistkondi registreerus 64 asemel 59, siis kvalifikatsiooni ei toimu, see omakorda tähendab paraku ka seda, et koos BC Kalev/Cramo ja TÜ/Rockiga sarjas osalema pidanud TLÜ/Kalev jääb turniirilt eemale.

"Kuna osavõtjate arv oli algul planeeritud 64 peale, registreerujaid tuli aga 59, kahandati kohti 56-le (et gruppe paremini jagada) ning seetõttu TLÜ/Kalevi jaoks uues liigas ruumi ei jätkunud. Sportlikul printsiibil polnud TLÜ/Kalevil trumpe lauale panna,“ selgitas EKLi peasekretär Keio Kuhi. "Väikse" Kalevi saatust jagasid ka Leedu klubid Lietkabelis ja Prienai.

Loosimisel on 56 meeskonda on jagatud kahte piirkondlikku divisjoni, mis on koostatud peamiselt geograafilist printsiipi silmas pidades – mõlemas konverentsis 28 meeskonda. 28 meeskonda omakorda on jagatud seitsmeks tugevusgrupiks, mille alusel toimubki homne loosimine.

See tähendab maakeeli, et 56 klubi jagatakse 14 alagruppi, igaühes neli võistkonda. Üheski alagrupis ei tohi olla kahte tiimi ühest riigist, reegel, mis ei kehti vahegrupide kohta (last 32). Olgu kohe öeldud, et nii Kalev/Cramo kui TÜ/Rock on saanud II konverentsis asetuse A ehk siis kõrgeima võimaliku.

Nagu FIBA teadaandes seisab, baseeruvad asetused klubide tulemustele Euroopa sarjades viimaste aastate jooksul ning klubide reitingule oma riikide meistrisarjas. Küllap see asjaolu jättiski Eesti tippklubide seljataha (tugevusgruppidesse B-D) mitmeid päris tugevaid meeskondi.

Igast alagrupist pääseb kaks meeskonda edasi (kokku 28), lisaks neli edukamat kolmanda koha meeskoda – kuid kaks mõlemast konverentsist. Seejärel jätkuvad mängud vahegruppides ja pärast seda play-off-formaadis.

FIBA Europa Cup algab 28. oktoobril. Final Four leiab aset 29. aprillist 1. maini.