Eesti korvpallikoondis treeningul.Foto: TEET MALSROOS
Spordiblogi
4. august 2015, 07:00

Ville Arike | Rahu, korvpallurid ei peagi veel vormis olema (1)

Eesti meeste korvpallikoondis pidas Venemaal suve esimesed sõprusmängud ning pärast kaht kaotust kostab juba siit-sealt nurinat, kui kohutav on mängupilt, kui vormist väljas mehed ning üleüldse pole meil nüüd Riias enam üldse midagi teha.

Kaotada ei meeldi kellelegi, kerge pessimism on loomulik, kuid laushalamiseks puudub praegu vähimgi põhjus. EM-finaalturniiri alguseni jäävad praegu pikad 32 päeva! Suve esimesed mängud on alati "toored". Mängijad pole palli veel eriti käes hoidnud, rohkem on tegeldud üldfüüsilise ettevalmistusega. Et Riias tuleb kuue päeva jooksul pidada viis mängu, saabki seal vastuse, kas meie meeste füüsis on selleks katsumuseks piisav.

Hull oleks asi hoopis siis, kui praegu oldaks hiilgavas mänguvormis. Polnud seda ka Venemaa. Peatreenerid, nii Tiit Sokk kui ka Jevgeni Pašutin rõhutasid, et praegu on tegemist mängudega, kus tuleb katsetada, eksida ja kõige tähtsam – õppida. Nende mängude tulemused polnud tähtsad. Nagu pole tähtsad ka kolme järgmise kontrollturniiri tulemused. Ajalooannaalidesse läheb see, mis toimub 5. septembrist alates Riias, Berliinis, Zagrebis, Montpellier’s ja Lille’is.

Küll on oluline, et vorm ja mängupilt liiguksid tõusuteed. Parema ettekujutuse koondise suutlikkusest saab järgmisel nädalal Tbilisis toimuval turniiril. 20.–22. augustil tuleb kodust turniiri Islandi, Hollandi ja Filipiinide vastu minna juba selgelt võitma. Ning lõpetuseks anda Horvaatias veel kolme mänguga enne Riiat viimane lihv.

Kontrollmänge on tervelt 11. Tiit Sokk rõhutas, et meeskond ei käivitu kõige kiiremini ning seetõttu kuluvadki need kõik marjaks ära. Võime meenutada 2013. aastal peetud valiksarja, kus Eesti alustas kaotustega Hollandile ja Portugalile ning sai end lõplikult käima alles neljanda kohtumise poole pealt. Eelnevalt oli peetud kuus kontrollkohtumist, nii et käivitumiseks vajati kümmet matši. Sel suvel soovitaksegi jõuda tippvormi 12. mänguks.