Tartus ja selle ümbruses toimub augustis taas atraktiivne rulluisumaraton. Foto: MARI LUUD
Spordivaria
6. august 2015, 16:58

Tartu rulluisumaraton muutub veel rahvaspordisõbralikumaks

23. augustil toimuva 9. Tartu rulluisumaratoni korraldajad püüavad ala kandepinda veelgi laiendada, tehes maratoni eel kaks tasuta ühistreeningut, tuues uisutama ka teiste alade harrastajaid ja lisades kavva uue distantsi.

„Tartu rulluisumaraton on sel aastal mitmes mõttes teistmoodi ja uus,” ütles võistluste direktor Kunnar Karu. „Esiteks kuulub see esimest korda Klubi Tartu Maraton mitmikürituse ehk „Kuubiku” sarja ja ärgitab seega seni rulluisutamisest eemale jäänud sportlikke inimesi uiskudele. Teiseks on kavas täiesti uus, 10-kilomeetrine distants, mis on ennekõike mõeldud vähemkogenud rulluisusõpradele.” Karu sõnul soovitakse selle kaudu muuta Ida-Euroopa suurim rulluisuüritus Tartu rulluisumaraton veel rahvasportlikumaks ning meelitada üritustega liituma ka teiste kestvusalade harrastajaid.

„Ma isiklikult loodan küll, et see toob rohkem inimesi rulluisutamise juurde,” ütles Jarek Mäestu, kes juhendab Tartu rulluisuklubis harrastajaid ning on ka rulluisumaratoni ühistreeningutel näpunäiteid jaganud. „Samas on siin oluline kindlasti eelnevate koolituste ja treeningute pakkumine, sest tehniliselt õigesti uisutamine annab palju juurde ning vähendab hirmu kukkumise ja kiiruse ees, mis paljudel rulluisutamisega seostub.”

„Kuubiku” arvestusse kuulumine tähendab, et sarjas osalejad saavad punkte koguda nüüd ka rulluisumaratonil. Seejuures saab suurima võimaliku punktide arvu pikimalt, 42-kilomeetriselt distantsilt, kuid punkte võib koguda ka 21 ja 10 kilomeetri distantsilt. Lühemad distantsid on punktide poolest väiksema väärtusega.

„Rulluisutamine on olemuselt väga hea vastupidavuse arendaja ning on eriti sobilik treenimisliik nendel vastupidavusaladel, kus sportliku tulemuse eest suures osas vastutavad jalalihased. Eriti edukalt on rulluisutamist kasutanud rattasõitjad ning ka rulluisutajate põhitreeningute hulka kuuluvad rattatreeningud, sest nendel aladel on jalalihaste töö ja liikumine väga sarnased,” tõi Jarek Mäestu näiteid rulluisutreeningute kõrvutamisest muude aladega, mis on Tartu Maratoni „Kuubiku” kavas.

„Aga ka teiste „Kuubiku” alade puhul, mis on paljudele nii-öelda esimeseks spordialaks, oleks rulluisutamise kasutamine treeningutel väga hea alternatiiv tavapärasele treeningule, seda nii arendava komponendina kui ka taastava treeninguna. Taastavate treeningute kasutamisel ei ole ka tehniline aspekt rulluisutamise juures nii oluline. Samas on need treeningud emotsionaalsed ning toovad vaheldust tavapärasesse rutiini, aidates samal ajal lihastel tõhusamalt taastuda. Seega võib rulluisutamist julgelt soovitada kõigi „Kuubiku” alade puhul,” lisas Mäestu.

Tasuta ühistreeningud

Uued ja vanemad rulluisusõbrad saavad oma oskusi lihvida tasuta ühistreeningutel, kus Tartu rulluisuklubi liikmed jagavad õpetussõnu nii päris algajatele kui ka kogenud sõitjatele.

“Ühistreeningud on koolituse vormis rulluisusõprade kokkusaamised, kus kogenud sõitjad aitavad ja õpetavad vähem kogenuid. Tegemist on vabas õhkkonnas toimuva asjaarmastajate kokkusaamisega, kus peamine on meeldiv seltskond, kuid olulisel kohal on ka näpunäited võistluspäevaks,” kirjeldas Kunnar Karu ühistreeningute olemust.

Esimene treening toimus 6. augustil Tamme staadionil. 14. augustil kella 19-st on kavas ühine uisutamine Tartu rulluisumaratoni rajal Inglimäe ja Aovere vahel. Seal saab muuhulgas harjutada grupis laskumist ja tõusude võtmist.

------------------------

Mitu distantsi

9. Tartu rulluisumaraton toimub 23. augustil. Valida saab 42-, 21- ja 10-kilomeetrise distantsi vahel, start ja finiš asuvad Tartus Kruusamäe tänava ja Narva maantee ristis. Päev varem korraldatakse sealsamas lasteüritused ja 5. Tartu rulluisusprint koos rahvasprindiga, kuhu on oodatud kõik harrastajad.

Loe lisa www.tartumaraton.ee.